Zoet flatbread | Ovenrecept roth persad | Slechts 4 ingrediënten

Zoet flatbread | Ovenrecept roth persad | Slechts 4 ingredienten

Veel Hindoestanen uit Suriname zullen je vertellen dat roth persad (oftewel rott prasad) alleen bereid wordt voor een kerkdienst (kathaa), want het is een offerande. In India wordt roth echter ook geserveerd bij een kop thee. En dat is wel zo fijn, want dit zachte flatbread is een heerlijke, klassieke traktatie!

Dit platbroodje wordt gemaakt van brooddeeg en heeft wat weg van een bagel, maar is zoeter. Ook wordt het niet belegd. Het flatbread wordt gewoon zo gegeten of samen met andere zoetigheden geserveerd na afloop van een feestelijke ceremonie. Doorgaans wordt dit brooddeeg gefrituurd in ghee. Natuurlijk mag je dat ook doen, maar ik vind de oven gemakkelijker, voordeliger en veiliger.

Geen rijstijd, geen frituur, geen gedoe

Dit zoete flatbread heeft geen rijstijd nodig. Ook heb je geen gedoe met baking soda of gist. Je hebt maar vier ingrediënten nodig. Wil je een glutenvrije optie? Pak dan boekweitmeel. Dat meel is een ideale vervanger van tarwemeel. Mocht je geen melk mogen of willen, dan kun je een plantaardig alternatief pakken.

Roth prasad wordt normaal gesproken een paar minuten gefrituurd in een grote wok met ghee. In India is deze geklaarde boter echter stukken voordeliger dan in Nederland. Daar veel Nederlanders niet meer willen frituren en de meeste keukens uitgerust zijn met een oven, gaat dit flatbread dus de oven in.

Hoe groot wordt dit platbrood? Goeie vraag! De Surinaamse roth is doorgaans 10-15 centimeter in het rond en wordt in stukken gescheurd en uitgedeeld. In India maakt men ze vaak kleiner, zo’n 5-8 centimeter in het rond, zodat de ghee minder opspat. De rott heeft overigens een dikte van 1 centimeter.

Zoet flatbread | Ovenrecept roth persad | Slechts 4 ingrediënten

Aan het brooddeeg kan wat gemalen kardemom, geraspte kokos en/of rozijnen worden toegevoegd. Maar dit basisrecept is het recept dat de Surinaamse hindoestanen al generaties lang toepassen en eerlijk gezegd heeft het verder niets nodig. Al kan ik me wel voorstellen dat bestrooien met poedersuiker of kaneelsuiker een mooie presentatie oplevert en een extra lekkere traktatie.

Ga je dit zoete flatbread maken voor een offerande of is het gewoon een lekkere snack? Afhankelijk van de kerkdienst wordt aan het meel geen bakpoeder, baking soda of gist toegevoegd. Als snack zou je dat wel kunnen doen of kunnen kiezen voor een zelfrijzend bakmeel of broodmix. Het flatbread wordt er zoveel luchtiger van. Liever een veganistisch recept? Vervang de ghee door kokosolie.

Ingrediënten zoet flatbread | roth persad 5 stuks

  • 400 gram tarwemeel
  • 200 ml melk
  • 200 gram (riet)suiker
  • 2 eetlepels ghee

Eventueel

  • Gemalen kardemom
  • Geraspte kokos
  • Rozijnen

Bereiden zoet flatbread

Verhit in een pan melk en suiker en roer tot de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en wacht tot de melk handwarm is of compleet afgekoeld. Voeg de melk beetje bij beetje bij het meel. Kneed tot een mooi glad en soepel brooddeeg. Je hebt misschien niet alle melk nodig. Gebruik het restje melk in thee of koffie.

Voeg de ghee toe. Kneed dit door het deeg en laat het brooddeeg even rusten (5-10 minuten), terwijl je de oven voorverwarmt op 220C.

Vorm vijf ballen die ongeveer even groot zijn. Weeg ze eventueel af. Leg een deegbal op een plank en maak plat met je hand of rol uit met een deegrol. Gebruik eventueel wat meel. De broodjes mogen uitgerold worden tot ongeveer een dikte van 1 centimeter.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de broodjes erop en bestrijk eventueel met vloeibaar gemaakte ghee. Bak de roth in ongeveer 20 minuten gaar in het midden van de oven op 220C. Controleer de broodjes na 10 minuten. Smeer elke roth opnieuw in met ghee. Draai elke roth om en bak weer een minuut of 5-10 tot ze lekker bruin zijn. De roth hoort aan de randen wat krokant te zijn en van binnen nog zacht, zoals een bagel.  Bewaar in een afgesloten trommel. Een paar dagen houdbaar. Of vries anders in.

Je vindt alle stappen nog eens in de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld. Mocht je de video willen liken en op de hoogte willen blijven van nieuwe content door gratis abonnee te worden, dan ben ik daar erg blij mee. Dank vast!

Zoet flatbread | Ovenrecept roth persad | Slechts 4 ingredienten
Zoet flatbread | Ovenrecept roth persad | Slechts 4 ingredienten

Meer blogs en boeken

Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

De vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!