Kijk jij wel eens op je wandelingen of je struiken en planten, zoals sleedoornbes, herkent? De wereld zit vol verrassingen, als je maar kijkt. Voor mij wordt buiten zijn in elk geval interessanter met een stukje determineren erbij. Ook tijdens een wandeling ben ik graag bezig. En het heeft wel iets om af en toe ook in het wild je voedsel te kunnen plukken.
Wildpluk kan een goede variatie bieden op wat je al in huis kunt halen aan boodschappen. Zeker als jij gaat voor dat beter functioneren door die betere darmbacteriën. Aangezien je darmflora een breed aanbod aan voedingsstoffen nodig heeft, is buiten plukken eigenlijk noodzaak. Tenzij jouw supermarkt ook verse paardenbloemen, brandnetels, rozenbottels en sleedoorn heeft liggen uiteraard.
Je kunt ook een selectie in je eigen tuin planten. Wat in het wild groeit, kan ook immers bij jou groeien. Tuinderijen spelen daar steeds meer op in, er is zat aanbod en er past veel in een stadstuintje, weet ik uit eigen ervaring. Overweeg dan ook eens een wilde tuin. Het brengt je in elk geval meer vogels. Pluk jij in het wild? Wees er dan wel zeker van wat je plukt in de natuur en of je het mag plukken. Sommige botanica is beschermd. Houd je oogst bescheiden, zodat je in de toekomst kunt blijven plukken.
Hoe maak je sleedoornbes siroop – Recept 1
Sleedoornsiroop is dankbaar maken. Dit recept is heel basic, vegetarisch, veganistisch, glutenvrij en zuivelvrij. Gebruik het als hoestsiroop, siroop om aan te sterken of als smaakmaker. Je kunt de siroop mengen met (heet) water. En maak wild eens wat malser met een scheutje siroop! Dit budgetrecept heeft slechts 3 ingrediënten nodig, is glutenvrij, zuivelvrij en is geschikt voor veganisten en vegetariërs.
Ingrediënten sleedoornbes siroop
- 200 gram sleedoornbessen
- 200 ml water
- 100 gram suiker
Bereiden sleedoornbes siroop
Pluk de bessen na de eerste nachtvorst, zodat ze gerijpt zijn. Of leg de bessen een nacht in de vriezer. Pluk circa 200 gram sleedoornbessen voor circa 200 milliliter siroop. Pak de grote en volle vruchten. Verwijder takjes en blaadjes. Laat de bessen weken in een laagje water, zodat al het vuil, zoals stof en spinnenwebben, kunnen losweken. Spoel ze goed uit. Breng in een pannetje met circa 200 ml water en bessen de inhoud aan de kook. De velletjes van de bessen zullen al snel knappen. Laat circa 15 minuten op zacht vuur sudderen tot het vruchtvlees van de pitjes is gevallen.
Zeef het kookvocht van de pitjes en vruchtvlees. Meng 100 gram suiker door het kookvocht en verwarm opnieuw tot de suiker is opgelost. Doe over in een pot en sluit af. Bewaar gekoeld en gebruik binnen een aantal weken door marinades, glaze en stoofpotjes. Een scheutje is voldoende. Deze hoeveelheid is voldoende voor circa 4 glazes of marinades.
Hoe maak je sleedoornbes drupke – Recept 2
In Nederland kennen sommige regio’s de sleedoorn drupke, waarbij je sleedoorn laat trekken in wijn. Je kunt het meteen warm serveren, zoals glühwein. Maar je kunt de inhoud in een pot ook een paar maanden laten trekken voor een vollere sleedoorn smaak. Doe er kruiden bij naar je zin om de ontstekingsremmende eigenschappen van deze drank nog verder te versterken. Zo kun je kiezen voor kaneelstokjes, vanillestokjes, kruidnagels, kardemom, etc.
Ingrediënten sleedoornbes drupke
- 250 gram sleedoornbessen
- 250 ml water
- 125 gram suiker naar smaak
- wijn naar smaak
- kruiden naar smaak
Bereiden sleedoornbes drupke
Pluk de bessen na de eerste nachtvorst, zodat ze gerijpt zijn. Of leg de bessen een nacht in de vriezer. Zet een pan met sleedoornbessen en wat water op het vuur. Voeg suiker en kruiden naar smaak toe. Zodra de bessen koken en knappen en de suiker oplost, voeg je de wijn toe. Verwarm dit zachtjes tegen het kookpunt aan. Klaar! Bewaar in een pot tot nader gebruik. Zeef vooraf aan het inschenken. De pitjes eet je niet, maar het vruchtvlees kun je gebruiken voor marineren of in stoofpotjes.
Hoe maak je sloe wodka – Recept 3
Het meest gangbare gebruik van sleedoorn door heel Europa – waar de struik groeit – is de bessen zetten op sterke alcohol, zoals jenever, gin, wodka of brandewijn. In Zweden en Groot Brittannië heet dit sloe. Erg ingewikkeld is dit drankje brouwen niet. Er komt eigenlijk geen brouwen of koken aan te pas. Het is een kwestie van een goedkope fles wodka en een paar handjes sleedoornbessen in huis hebben. Bij voorkeur pluk je de bessen na de eerste nachtvorst, omdat ze bij vorst doorrijpen. Je kunt bij gebrek aan nachtvorst de bessen ook een nacht in de vriezer leggen. Je kunt ook wat kruiden of citroenschillen naar jouw smaak toevoegen. Maar eerlijk? Is dat niet nodig.
Ingrediënten sloe wodka
- Ca. 250-500 gram sleedoornbessen
- Wodka
Bereiden sloe wodka
De bessen perforeer je eventueel allemaal vooraf. Vervolgens stapel je de bessen in een fles of pot tot de fles bijna vol is. Giet bij met de wodka tot vol en sluit af. Je bewaart de sloe minimaal een maand voor gebruik, zodat de sleedoorn de bestanddelen kan afgeven aan de alcohol. Vervolgens zeef je steeds voor een borrelglaasje per keer. In Zweden wordt vaak een borrelglaasje sterke drank ruim voor het avondeten (rond 17.00u) geserveerd om de eetlust op te wekken en op te warmen. Vooral op koude dagen en bij verkoudheden is sleedoorn op wodka daarmee een fijne hartversterker. De ingemaakte sleedoornbessen kun je eventueel bij de borrel serveren. Lekker bij een kaasplankje.
Hoe maak je siroop van sleedoornbessen? Hoe zien die struiken er eigenlijk uit? Kijk je mee? Mijn jongens hielpen overigens mee filmen, omdat ideeën vaak adhoc op komen zetten tijdens een wandeling.
Wildplukken in Zweden
Wij hebben al jaren een stuk grondgebied in Zweden waar we vrij mogen plukken, want … het is eigen grond. Daarnaast geldt in Zweden het allemansrecht. Je mag met dat recht in de natuur verblijven met respect voor anderen en de natuur. Daarbij mag je verzamelen wat jij nodig hebt, tenzij expliciet anders aangegeven en uiteraard. Wij plukken een handjevol, want meer is immers niet nodig.
In Zweden vind je in de buurt van rozenbottelstruiken vaak ook sleedoornstruiken. Wij kennen een gebied dat haast overwoekerd is door beide. Meters en meters aan volwassen struiken, ver boven ons uit stekend, en een en al stekels. Het heeft wel wat. Al die doornen. Iets ‘oers’. Je vindt er veel vogels, want die zijn dol op rozenbottels en sleedoornbessen. De doornen beschermen hen bovendien tegen roofdieren.
Beide struiken groeien ook in Nederland. Ga eens op zoek, want in het najaar kun je rozenbottels en sleedoornbessen oogsten. Van rozenbottel weten wij vaak wel dat we er rozenbottelthee van kunnen trekken of rozenbottelsiroop of rozenbotteljam kunnen maken. Het gebruik van sleedoorn daar en tegen is vrij onbekend. Terwijl sleedoornbessen – net als rozenbottels – toch het immuunsysteem goed kunnen ondersteunen en versterken door alle goede voedingsstoffen. De dieppaarse kleur van de velletjes verraadt het al.
Het gebruik van sleedoornbes
De bessen en bloemen van sleedoorn werden duizenden jaren terug al gebruikt. Intussen laten we de struiken voor wat het is, omdat we voldoende keus hebben uit andere vruchten en de wrange smaak van deze wilde pruimen niet meer kunnen waarderen. En toch … zit er vanwege die bittere smaak juist veel goeds in, zoals tanninen en vitamine C. De bloemen en bessen van sleedoorn zijn bijvoorbeeld geschikt bij constipatie, vermoeidheid, uitslag en verkoudheid.
De bessen kun je rauw eten. Na de eerste nachtvorst smaken ze wat minder wrang. Vaak worden de bessen eerst gekookt tot gelei, jam of siroop. Je kunt ze ook inmaken in alcohol of op azijn zetten. Sleedoornbessen op azijn kun je bij rauwkost serveren. Gelei kun je als extra smaakmaker bij wild of maaltijdsalades serveren. De siroop leent zich prima voor het marineren van wild, het op smaak brengen van stoofpotten en mijn favoriet … het glaceren van een kiprollade, beenham of gepekelde kalkoen. Een oud gebruik van sleedoornsiroop is voor sneller herstel bij ziekte en verkoudheden. Net als sleedoorn op alcohol overigens. Een mooi excuus om aan te sterken dus met deze drie recepten! Al was het alleen maar je interesse voor ambacht en landelijk.
Meer wildpluk in Zweden
Natuurlijk heb ik ook rozenbottels geplukt, want verse rozenbottellimonade is een van mijn favoriete dranken. Je vindt het recept op Wildplukken – Rozenbottellimonade Recept.
Zag jij mijn filmpjes al over cantharellen plukken? In Zweden staan sommige paddenstoelen in ons eigen stuk bos. Paddenstoelen die in Nederland beschermd zijn en de meesten van ons nooit zullen tegen komen. Juist daarom is het leuk om te zien hoe trechtercantharellen tussen allerlei beplanting kunnen groeien. Gewoon omdat ons stuk bos nog onbewerkt bosgrond is. Kijk eens naar Wildplukken – Trechtercantharellen.
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Over Vera
Zweden en Nederland. Twee mooie landen. Twee mooie huizen. Mijn gezin en ik verblijven graag in beide landen. Elk land inspireert op een eigen manier. En blij dat jij je op jouw beurt door mij laat inspireren. Niets zo leuk, dan dat je mijn bijdragen over gezonder leven waardeert. Dank je wel.
Ik ben dol op mensen die zichzelf uitdagen te groeien. Sterker nog: mensen die willen en durven werken aan zichzelf. Mensen die coachable zijn. Openstaan voor mij. En wie ik ben.
Op naar lekker in je vel
Lekker in je vel zitten en fit zijn houdt zoveel meer in dan de meesten vermoeden. Soms vergeten we onszelf te gemakkelijk. Je leven leven is namelijk wat anders dan genieten van je leven.
Ik hoop je in elk geval verder te helpen met al mijn blogs en filmpjes. Heb het fijn! Leuk om kennis te maken. Liefs, Vera
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten uit Suriname
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid
- Recepten zonder bakken
Bronvermelding
Sleedoornbessen en mensen gaan al duizenden jaren samen. Lees mee op https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/123371-de-geneeskracht-van-sleedoorn.html
Meer recepten vind je onder meer op https://kruidigleven.be/blog/kruidenremedies/energie-tekort-sleedoorn-is-het-antwoord/ en https://www.landleven.nl/inspiratie/lekker-eten/2019/november/maak-een-heerlijke-borrel-sloe-gin/