De gemakkelijkste smeuïge chocoladetaart is misschien wel de Zweedse kladdkaka, ook wel bekend als de Swedish sticky chocolate cake. Het is een kleine, lage cake – vaak bestrooid met poedersuiker. Het beslag is een kwestie van roeren, terwijl de verhouding niet echt belangrijk is. Deze traktatie zit tussen een lava-cake en een brownie in. Van binnen is deze chocoladetaart nog zacht, terwijl de buitenkant stevig is. Ook is de taart niet luchtig, maar compact.
De Zweedse kladdkaka is een bekend fenomeen in landen met een IKEA of voor degenen die bekend zijn met Zweden. Deze machtige, kleverige chocoladetaart is werkelijk overal te krijgen, van bakkerijen tot diepvriezen in supermarkten. Het vormt een vast onderdeel van een fika, het populaire koffiemoment in Zweden rond een uur of 16.00 uur. Ook wordt de kladdkaka vaak als dessert geserveerd. Bolletje roomijs en/of slagroom erbij, eventueel wat bessen en klaar.
DE YOUTUBEVIDEO KOMT EERDAAGS ONLINE
Hoe maak je een Zweedse kladdkaka
Maak je de kladdkaka zoals in dit recept glutenvrij en lactosevrij dan is zo’n puntje extra bevredigend. Evenzo prettig is dat dit recept heel simpel is gehouden. Je hebt maar 5 ingrediënten echt nodig. Ideaal als je net begint met bakken of haast hebt. Inclusief bakken kun je in 30 minuten klaar zijn.
Dit recept is gebaseerd op de vele recepten die in Zweden circuleren. Elk huishouden heeft wel een eigen familierecept. Hierdoor verschillen de hoeveelheden. Voor degenen die bekend zijn met de populaire diepvriestaarten in de supermarkten: deze glutenvrije kladdkaka lijkt daarop. Afgekoeld is het net zo stevig. Verwarmd wordt de binnenkant zacht en kleverig. En bovenal is het niet zo mierzoet als de kladdkaka kan zijn. Ook geeft de volle, nootachtige smaak van boekweitmeel een heerlijke twist aan het resultaat.
Aanpasbaar glutenvrij en lactosevrij recept voor een kleverige chocoladetaart
Dit taartje dient zwaar en niet luchtig te zijn. Dit betekent dat je alleen hoeft te mengen tot de ingrediënten opgenomen zijn. Je hebt geen keukenapparatuur nodig. Een garde of pollepel volstaat. Gebruik je een mixer om te mengen? Klop geen lucht in en gebruik geen bakpoeder. Deze kladdkaka is glutenvrij en lactosevrij. Heb je geen moeite met melk? Pak dan roomboter in plaats van kokosolie. Geen moeite met gluten? Tarwemeel of speltmeel zijn prima vervangers voor boekweitmeel.
Ik gebruikte bruine basterdsuiker omdat de kleine, aromatische korrel voor een compacte taart zorgt. Maar je kunt ook voor gewone kristalsuiker kiezen. Wil je een taart die meer uitloopt? Gebruik dan meer boter, zo’n 150 gram in plaats van 125 gram. Ook kun je iets minder meel gebruiken, zo’n 100 gram in plaats van 125 gram volstaat. Wil je een zoetere taart? Tot 250 gram suiker werkt hier ook prima.
Ingrediënten Zweedse kladdkaka
6 tot 10 punten
- 125 gram kokosolie
- 175 gram bruine suiker
- 40 gram cacaopoeder
- Evt. 1 zakje vanillesuiker
- 2 eieren
- 125 gram boekweitmeel
Bereidingswijze Zweedse kladdkaka
(5 min en max 20 min oventijd)
Verwarm de oven voor op 175C-180C. Bekleed eventueel een kleine bakvorm van circa 20 cm doorsnee met bakpapier. Bij deze taart maakt het niet zoveel uit in welke volgorde je werkt. Prettig dus!
Maar je kunt als volgt werken: Smelt de kokosolie. Laat iets afkoelen. Klop in de tussentijd suiker, vanillesuiker en eieren door tot alles opgenomen is. Roer daarna cacao door het beslag tot het opgenomen is. Doe hetzelfde met de kokosolie. Vouw tot slot het boekweitmeel tot een glad beslag.
Bakken in het midden van de oven op 175C en 20-30 minuten. Het is de bedoeling dat de binnenkant nog zacht is, terwijl de onder- en bovenkant gaar zijn.
Je hebt de volgende opties:
- Bak 10 minuten voor een uitlopende, kleverige binnenkant – de bovenkant bubbelt dan nog. Deze taart moet nog verder opstijven (in de koelkast) als je stevige punten wilt. Een optie is om het beslag over kleine ovenschaaltjes te verdelen als je het warm wilt serveren.
- Bak 20 minuten voor een redelijk gegaarde binnenkant. Dat deed ik. Je ruikt nu chocola, de taart heeft een stevige bovenkant. Je kunt het meteen warm serveren, terwijl de binnenkant iets uitloopt.
- Bak je door, circa 35 minuten, dan krijg je een gewone, droge chocoladecake. Ook lekker. En jouw keus.
Bestrooi met poedersuiker en serveer met bessen, slagroom en/of roomijs.

Meer blogs en boeken
Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.
De vrijwaringsclausule
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
- Uncategorized