Sojabrokken met masala en aardappel | Surinaamse roti

Recept sojabrokken in masala bij Surinaamse roti of rijst

Sojabrokken met aardappelen, gestoofd in masala, is een gangbaar en geliefd gerecht onder de Surinaamse hindoestanen. Dit stoofgerecht wordt geserveerd bij rijst en roti of naan – en vaak op  feestjes en dagen als Diwali en Holi.

Alle ingrediënten zijn te koop bij een oriëntaalse supermarkt of toko. Sojabrokken zijn het restproduct na het uitpersen van sojabonen voor sojamelk. De brokjes bevatten veel proteïne. De gedehydrateerde brokken worden voor gebruik geweekt in water. Daarna worden ze opgebakken of gefrituurd.   

Recept sojabrokken met masala en aardappel

Dit stoofgerecht is glutenvrij, zuivelvrij, suikerarm en geschikt voor veganisten. Je hebt er wat geduld voor nodig, maar het is zeker de moeite waard. Het resultaat is zacht en pittig en een voldaan gevoel na de maaltijd. Maak het low carb en/of keto door de aardappelen te schrappen.

Ingrediënten sojabrokken

Circa 4 personen

  • 150 gram sojabrokken
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 200 gram (zoete) aardappel
  • 2 theelepels knoflook naar smaak
  • 2 theelepels peper naar smaak
  • 1 theelepel zout
  • kokend water
  • scheutje (olijf)olie
  • 2 theelepels masala
  • 1 theelepel kurkuma

Bereiden sojabrokken

10 minuten weken, 10 minuten bereiden, 20 minuten stoven

Kook water. Plaats de sojabrokken in een pan. Giet water over de sojabrokken en plaats het deksel op de pan. Laat 10 minuten staan.

Schil ui en aardappel en snijd in stukken. Snijd tomaat in stukken. Gebruik vers gekneusde knoflook en peper uit de stamper, of pak potjes met reeds vers vermalen knoflook en peper.

Zet een pan op met een scheut olie. Wok knoflook, peper, ui, tomaat, kurkuma en masala op hoog vuur 5 minuten aan. Voeg de soja toe en roerbak dit nog eens 5 minuten.

Voeg de stukjes aardappel toe en plaats een deksel op de pan. Zet het vuur lager en laat het gerecht op zacht vuur verder stoven. Roer het stoofgerecht af en toe om. Voeg eventueel wat water toe. De sojabrokken zijn klaar als alles  zacht en mals is. Serveer warm met rijst, paratha, naan of roti.  

Meer bij de roti, naan of rijst?  

Onderaan deze blog staan de recepten onderverdeeld in blogcategorieën. Probeer de andere gerechten ook eens.

Surinaamse sojabrokken met ketjap manis

Surinaamse kousenband

Kousenband met aardappel – Surinaamse roti

Surinaamse rijstepap – Mitha Bhaat

Recept sojabrokken in masala bij Surinaamse roti of rijst
Recept sojabrokken in masala bij Surinaamse roti of rijst

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!