Hoe maak je zelf flatbread | Surinaamse glutenvrije roti

Hoe maak je glutenvrije roti | Flatbread recept

Te midden van de flatbread hype kun jij ook glutenvrij meedoen met deze hype. Deze glutenvrije roti is niet alleen te gebruiken bij een Surinaamse rijsttafel. Zet het ook in als wrap, broodje of tortilla. Succes verzekerd!

Wereldwijd bestaat flatbread al duizenden jaren. Het komt in verschillende vormen voor en in verschillende formaten. Een paar namen? Pizza, pinsa, pita, paratha, naan, tortilla en roti. Toch gaan de platbroden ineens viraal. Waarom? Omdat je ze met zo ongeveer alles kunt bekleden, waardoor social media volstroomt met foto’s, filmpjes en meer tips. Superleuk dus, dat iets dat zo oud is, weer alle waardering krijgt.

Surinaamse roti | Flatbread | Glutenvrij recept

Of je nu allergisch bent voor gluten of niet: variëren in meelsoorten zou iedereen moeten doen. Want hoe meer afwisseling in je voeding hoe beter je lichaam kan functioneren. Daarom koos ik bij dit recept voor boekweitmeel, maar natuurlijk kun je ook voor het vertrouwde tarwemeel of speltmeel kiezen. Boekweitmeel heeft een notige smaak en heeft een iets andere structuur. Het mengt bijzonder goed met yoghurt.  

Ingrediënten roti | flatbread

  • 250 gram boekweitmeel
  • 100 gram yoghurt
  • 1 theelepel baking soda
  • 2-6 eetlepels water

Bereiden roti | flatbread

Kneed de yoghurt door het meel en baking soda. Heb een paar minuten geduld om te zien hoe de combinatie uitpakt. Afhankelijk van de yoghurt heb je misschien een paar lepels water nodig. Het deeg moet soepel en zacht zijn. Als het deeg te droog is, mag er wat water bij. Als het te nat is, meer meel. Je kunt ook een lepel olie door het deeg kneden om het kleffe eraf te krijgen. Laat het brooddeeg een paar minuten rusten, terwijl je je benodigdheden pakt.

Verdeel het deeg in vijf balletjes. Strooi wat meel op een schone plank of aanrecht. Rol een balletje erdoor en rol de eerste roti uit met een deegroller. Gebruik tussendoor wat meel als het deeg teveel aan de plank of deegrol kleeft.

Doe een scheutje olie in de pan, voor het geval je denkt dat de roti in de pan gaat kleven, en bak de roti aan beide zijden tot het gaar is. Gaar is als de structuur van het deeg verandert. Roti heeft aan een minuut op halfhoog vuur genoeg. Wat dikker platbrood zoals naan heeft twee of drie minuten in de pan nodig.  

In de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld vind je meer uitleg. Als je de video daar wilt liken, maak je me daar heel blij mee! Dank je wel vast.

Waar gebruik je deze roti bij? 

De roti is geschikt voor allerlei vullingen. Denk aan kaas, kip, sla, etc. Traditiegetrouw serveren HIndoestanen de roti bij stoofschotels. Je kunt er ook voor kiezen om wat van zo’n groenteschotel op een roti te plaatsen en de roti dicht te vouwen als een envelopje. Misschien heb je wat aan deze recepten:

Hoe maak je glutenvrije roti | Flatbread recept
Hoe maak je glutenvrije roti | Flatbread recept

Meer blogs en boeken

Nooit meer saai eten is wat ik met Vera’s Lifestyle Wereld probeer te bewerkstelligen. Door te variëren in ingrediënten varieer je ook meteen in voedingsstoffen. Zo kan het lichaam beter functioneren en kun je fitter en gezonder blijven. 

Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Liever geen enge ingrediënten en gemakkelijke gerechten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

De vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!