Wilde appel-bosbessensaus zonder geleisuiker

Recept wilde appel-bosbessensaus


Haal meer smaak in huis met zelfgemaakte gelei of vruchtencompote. Je hoeft niet altijd geleisuiker bij de hand te hebben om jam, gelei of vruchtensaus te maken. Pak fruit met veel pectine, zoals appels, en je zit ook goed, zoals dit recept voor wilde appel-bosbessensaus laat zien.

In veel landen, zoals Zweden, nemen mensen vaak niet eens de moeite om geleisuiker te halen. Men gebruikt gewone suiker en soms ook fruit met pectine. Dat zegt al genoeg!  

Recept appel-bosbessensaus

Als je gewone suiker gebruikt, zoals ik doe, dan krijg je een mild smakende bessensaus. Ideaal voor bij yoghurt en havermout. Gebruik je geleisuiker, dan dikt je vloeistof in na het afkoelen en heb je een stevige jam. Aan jou de keus!

Ingrediënten appel-bosbessensaus

  • Ca. 1000 gram wild geplukte bosbessen
  • Ca. 500 gram biologische (wild geplukte) zure appelen
  • Ca. 500 gram water
  • Ca. 500 gram suiker
Meer smaak in huis met zelfgemaakte jamsoorten
Meer smaak in huis met zelfgemaakte jamsoorten

Bereiden wilde appel-bosbessensaus

Was de bosbessen en appels. Snijd de ongeschilde appels in stukken en kook ze in circa 15 minuten zacht in 500 ml water. Laat eventueel afkoelen en pureer de appelen door een metalen zeef.

Voeg suiker, appelmoes en bosbessen samen in een grote pan. Pak een ruime pan voor de vruchtensaus, zodat de inhoud kan borrelen zonder over te koken.   

Breng het fruit en de suiker aan de kook. Roer af en toe. Laat circa 10 minuten sudderen op laag vuur. Als het fruit glanst en de vloeistof minder schuimt is de saus klaar.

Serveer de warme vruchtensaus meteen bij jouw dessert of pap. Heb je over? Bewaar de bosbessensaus in een afgesloten bak in de koelkast. Zo blijft het een paar dagen goed.

Heb je veel vruchtensaus over? Gebruik schone glazen potten met schroefdeksel. Giet de hete inhoud meteen in de glazen potten. Vul zo hoog mogelijk af. Plaats het schroefdeksel stevig op de pot en draai de pot een paar minuten om, zodat ook het deksel steriliseert.

Gebruik pannenlapjes of keukendoeken. Gebruik een onderzetter van hout of kurk, zodat de pot beter af kan koelen. Plaats een etiketje op elke pot met de inhoud en bereidingsdatum, zodat jij je niet over een tijdje afvraagt wat je ook alweer hebt gemaakt. En dan? Zelfgemaakte bosbessensaus is onmisbaar in yoghurt, havermoutpap, ijs, cake en bij pannenkoeken en Zweedse wafels. Met de pectine in het fruit en het gebruik van extra suiker verleng je de houdbaarheid wat. Met geleisuiker verleng je de houdbaarheid nog verder. Let er met gewone suiker op dat je je bessensaus in een paar weken tijd gebruikt.

Op naar beter in je vel

Van tijd tot tijd zou je willen dat je net wat fitter en beter in je vel zat. Negeer dat gevoel niet. Als je er teveel tijd overheen laat gaan, wordt werken aan jezelf alleen maar moeilijker. Een goede reden om beter te letten op je voedingsstoffen.

Bij een Zweeds ontbijt wordt vaak ‘soppa’ geserveerd bij ‘grött’, oftewel havermoutpap met vruchtensaus. Als je de vruchtensaus warm bij de pap serveert, krijgt zo’n ontbijt een extra geborgen gevoel. Havermoutpap kan heel basic zijn, maar waarom zou je? Hoe beter je let op jouw ingrediënten, hoe beter je ontbijt je valt – en hoe beter je dag verloopt. Accepteer niet minder! Kijk eens op Recept vegan havermoutpap met kokosmelk en warm fruit als je op zoek bent naar een havermoutpap die je goed vult en lang op energie houdt. Het draait om de ingrediënten, zoals deze blog vertelt.

Wildplukken

In de tweede helft van de zomer vind je in bijna elk Zweeds natuurgebied bosbessen. Daarnaast zijn veel parken en speeltuinen voorzien van fruitbomen. Plukken mag, waardoor een wandeling extra leuk kan zijn. In mijn filmpje vind je ook een verdwaalde vossenbes. Die groeien vaak in hetzelfde gebied als bosbessen. En appels? Die zitten vol pectine en kunnen jouw vruchtensaus langer houdbaar maken. Als je appels ook onderweg kunt vinden, omdat bosbessen en appels tegelijkertijd rijpen, pluk er dan een aantal. Waarom zou je braaf alleen één soort plukken, als je meer eetbaar voedsel kunt vinden? Onze voorouders waren jagers-verzamelaars, laten wij ons dan ook zo gedragen!

Weet wat je plukt. Ben je die verzamel-aanleg kwijt? Of woon je niet aan een natuurgebied waar je vrij mag plukken? Natuurlijk kun je dan ook bosbessen en appels kopen. Het recept kun je bovendien naar rato aanpassen. Een kilo bosbessen met circa 500 gram appelmoes en 500 gram suiker levert je bijna 2 kilogram bosbessenjam op. De appels maken de vaak wat zure wilde bosbessen heerlijk zacht van smaak. Hierdoor heb je minder suiker nodig – wat uiteraard alleen maar goed is voor het schrappen in snelle koolhydraten.

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Recept Wilde Appel-Bosbessensaus
Recept Wilde Appel-Bosbessensaus

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Geverifieerd door MonsterInsights