Banaan-toffee-taart | Glutenvrije simpele banoffee pie

Banoffee Pie -Banaan en toffee taart en toch minder suikers en simpel


De Engelse banoffee pie is in de vijftig jarig dat het bestaat, uitgegroeid tot een klassieker. Van deze koelkasttaart circuleren verschillende recepten. De een nog moeilijker dan de ander met vullingen en taartbodems die uren voorbereiding nodig hebben. Ik heb de meest simpele banaan toffee taart die ik kon vinden verder aangepast naar ongelooflijk simpel en minder calorierijk – zoals ik wel vaker doe met lekker eten en drinken.

Je hebt maar een paar ingrediënten nodig voor dit recept. Ook is het een kwestie van samenvoegen van bodem en vulling, net als bij elke andere koelkasttaart. Let wel, dit recept voor banaan-toffee taart niet geschikt voor jou, als jij je vetverbranding in moet. Er zitten gewoonweg teveel snelle suikers in. Maar lekker en voor een keer is deze pie zeker de moeite waard.



Budgetrecept banaan-toffee-taart

Een banoffee pie kan dus ingewikkeld en overdadig zijn. Met 500 ml slagroom stijfgeklopt met suiker. Met meer toffee. Meer chocolade. Met een extra pudding-laag. En dus meer snelle suikers. Ik beperk de overdaad zoveel mogelijk en dat maakt deze banoffee pie eigenlijk lekkerder. Ook is deze no bake taart dan binnen een klein budget te doen. Deze banoffee pie is geschikt voor grote gezelschappen.

Banoffee pie met minder suiker opties

Wat je kunt doen om die snelle koolhydraten in toom te houden voor jezelf of anderen? Halveer dit basisrecept, zodat je niet 10 grote punten mierzoete taart hebt. Of Serveer kleine punten met een bolletje ijs of vanillesaus als tegenwicht. Jouw keus uiteraard.  

Dit taartje kan ook beter voor je bloedsuikerspiegel zijn, als je minder toffee toevoegt. Je zou dan kunnen denken aan 200 ml gecondenseerde melk met 50 gram boter. De banoffee pie smaakt dan alsnog zoet. Hoger maken van de taart kun je door meer bananen te gebruiken.

Gebruik de andere helft van het blikje gecondenseerde melk voor een nette hoeveelheid chocolade fudge. Deze fudge is ongelooflijk eenvoudig te maken. Het recept vind jij op Luxe chocolade fudge in 5 minuten tijd . Gemakkelijk in te vriezen en wel zo efficiënt voor bij dat grand dessert of dat gezellige koffiemoment.

Banoffee pie met glutenvrije en vegan taart opties

Ook banoffee taart is eenvoudig glutenvrij te krijgen. Pak verkruimelbare glutenvrije koekjes. In recepten die niet tarwevrij zijn, worden digestives gebruikt of bastogne. Aangezien er voldoende soortgelijke glutenvrije koekjes bestaan, zul je vast slagen!

Mocht je veganist zijn met af en toe een uitstapje naar zuivel, dan kan dit taartje ook. Het is een vegetarisch recept zonder eieren. Zit je wel met zuivel? Pak zuivelvrije boter en zuivelvrije room. Pak een andere, vegan optie voor gecondenseerde melk. Of scroll door mijn recepten. Ik heb veel vegan varianten online staan. En natuurlijk is dit recept een pinda- en notenvrij recept.

Nodig voor banoffee pie

  • 200 gram koekjes
  • 200 gram boter
  • Eventueel Himalaya zout
  • Blikje gecondenseerde melk 400 ml
  • 3 bananen
  • 250 ml slagroom
  • Eventueel pure cacaopoeder
  • Pure chocolade schilfers

Bereiden banoffee pie

15 minuten bereiden, en 30 minuten opstijven

Verkruimel de koekjes met een deegroller of keukenmachine tot gruis. Verwarm 100 gram boter. Roer de boter door de koekjes. Druk aan in een schaal. Zet weg in de koelkast. Circa 10 minuten zijn voldoende.

Verwarm in de tussentijd de rest van de boter. Je hebt dus 100 gram gesmolten in een pan. Roer de gecondenseerde melk door de gesmolten boter. Verwarm 5 minuten op hoog vuur onder voortdurend roeren. Je roert door tot de melk bubbelt, bruin is en ingedikt is tot een soort romige vanillevla. Het resultaat is een zachte karamel. Goed gedaan!

Laat de karamel niet verder indikken. Haal de pan van het vuur. Stort de karamel over de koekjeslaag in je vorm. Strooi eventueel wat zout over de karamel voor wat tegenwicht op het zoete. Zet de vorm opnieuw in de koelkast. 10 minuten zijn voldoende.

Snijd de bananen in plakjes en verdeel over de opgesteven caramel. Klop de slagroom stijf. Verdeel of spuit de slagroom over de taart. Zoet eventueel wat bij door cacaopoeder te strooien over de slagroom.

Schaaf met een kaasschaaf wat snippers van een chocoladereep. Of gebruik andere pure chocoladeversiering naar je zin. Strooi over de taart en klaar. Laat de taart verder op stijven in de koelkast. Of snijd aan.

In het filmpje snijd ik de banoffee pie na een uur aan en blijkt het nog wat zacht te zijn. Het kruimelt wat. Een paar uur verder in de koelkast of even in de diepvries en je krijgt wel vormvaste punten – afhankelijk van jouw geduld.  

Veel plezier met dit recept voor een gemakkelijke banoffee pie. Laat jij in de reacties weten welke aanpassingen voor jou werken? Of heb jij mijn recept volledig gevolgd?

Dit simpele banoffee taartje oogt echter zo prachtig, dat ik het filmpje met recept online moest zetten. Lees mee voor het recept en maak er met de tips een beter en toch lekker taartje van. En … vergeet vooral niet te genieten.

Banaan toffee taart. Kijk je mee?

Ambachtelijke taarten thuis bakken

Taarten mogen van mij de smaakpapillen tintelen, zoals mijn Recept voor Vegan Appel Kaneel Crumble laat zien. Zo’n appeltaart op basis van minder suikers mag je wel al snel in jouw ketofase. Kijk dus vooral eens naar dat recept.

Als jij je verdiept in de banoffee pie zie je de meest mooie, ambachtelijke recepten voorbij komen. De karamel mag uren pruttelen, de taartbodem mag uren rijpen. Een pudding mag erbij worden gemaakt. Karamel en bodem mogen samen vooraf worden gebakken.

Leuk voor de professionele bakkers en landelijke restaurants, maar de gemiddelde thuisbakker heeft buiten werk en gezin nog eens duizend andere dingen op een dag te doen. Geeft niet. Heerlijk om van zo’n punt taart te genieten als je uit eten bent.

Thuis wil je iets lekkers, maar meestal binnen de tijd die je hebt. En of het ook nog even een gezondere optie mag zijn. Want we krijgen toch al teveel suikers binnen. Dan is dit recept voor een koelkasttaart uitstekend voor een traktatie thuis. Zacht en zoet. Lijkend op de ambachtelijke banoffee pie. Maar wel snel klaar.

Een kleine, persoonlijke kanttekening: Zelfs met mijn aanpassingen vind ik de taart door de hoge hoeveelheid karamel en slagroom wel te zoet en te weeïg. De smaken hadden van mij er meer uit mogen springen. Maar pas als je iets hebt geprobeerd, weet je of het bij je past. En om nou radicaal aan een recept dat ik nooit eerder heb gemaakt te tornen, is wel wat cru.

Deze banaan-toffee-taart kwam bij mij op tafel door mijn echtgenoot en kinderen. Mijn gezin is dol op af en toe een zoet taartje. En alle ingrediënten lusten we thuis. Toch combineert het resultaat voor ons niet fijn. Mijn kinderen vonden de taart te … zoet. Kun jij je dat voorstellen?

De tijd in dit koelkasttaartje is echter niet verloren. Ik deed ervaring op en kan voortaan een fijnere traktatie maken. Ikzelf denk aan een frisse framboffee pie in de toekomst, want frambozen bieden toffee een heerlijk tegenwicht.

Mocht je op zoek zijn naar echt frisse taarten, kijk dan eens naar mijn Recept voor Cranberry Taart met Speculaas. Misschien is dat een idee voor je. Bij dit recept springen de verschillende smaken er prachtig uit en heb je dan ook een toffe taart op tafel.  

Snelle koolhydraten en vetverbranding

Waarom ik dan toch met deze kanttekeningen dit recept online zet? Af en toe mag je ook in een gezonde leefstijl wat snelle koolhydraten binnen krijgen. Sterker nog, verschillende studies rond keto geven keer op keer aan dat af en toe snelle suikers binnen krijgen noodzakelijk is voor een beter functioneren van je lichaam. Mocht je benieuwd zijn naar het ketogeen dieet, een vorm van een lage koolhydraten dieet met de focus op veel groenten en gezonde vetten, dan vind jij die informatie op mijn website. Kijk eens naar Start Jouw Keto Vandaag.

In het kort? Bij een lage koolhydraten dieet concentreren mensen zich meestal op het eten van 80% proteïnen en 20% koolhydraten. Dit houdt in, dat er veel groenten gegeten kunnen worden en daarnaast meer proteïnen kan worden gegeten, dan bij de doorsnee voeding. Bij elke maaltijd heb je in de praktijk een voor jou fijne hoeveelheid proteïne op je bord. Naast groenten, fruit of granen. Helemaal prima. Het werkt voor veel mensen goed.

Veel mensen kunnen bij deze wijze van eten echter niet afvallen of tot een gezond gewicht komen. Dat zit ingewikkeld in elkaar. En kan het geval zijn, als je de gezonde vetten bij je maaltijden vergeet. Dan is het handig om ook aandacht te besteden aan het ketogeen dieet. Bij dit principe denk je aan de macronutriënten op je bord: 70% gezonde vetten, 20% proteïne en 10% complexe koolhydraten. In de praktijk betekent dit vaak dat je een bord vol groenten, zaden en pitten pakt, aangemaakt met een lepel gezonde vetten, en wat proteïne. In ruil kun je een rustige hormoonhuishouding verwachten en daardoor afvallen, sterker en fitter worden. De moeite waard dus om ook dit principe mee te nemen met gezonder willen leven.

Over Vera

Zoals je misschien al weet, ben ik pro gezonder leven en variëren. Je kunt jezelf en daarmee jouw lijf zo enorm goed ondersteunen door te letten op wat jij pakt. Op een simpele manier kun jij daarmee jouw functioneren naar een hoger niveau tillen. En dat maakt het leven zoveel leuker! Geniet dus waar het kan – door te variëren. Je vindt meer recepten en ideeën op mijn website. Google eens tussen de blogs. Ik heb er honderden staan inmiddels.  

Hierdoor kun je snel merken dat er verbeteringen optreden van je huid of jouw functioneren. Je hebt vaak maar twee of drie producten nodig om een goede start te maken met die ondersteuning. Bij afvallen. Een gezond dieet. Een betere huid. Een fijne uitstraling. Meer zelfvertrouwen. Passend dus bij jouw eigenzinnig gezonde leefstijl. Heb het fijn en zelfs fijner door te vinden wat het beste bij jou past.

Meer recepten voor de decembermaand

Glutenvrije kruidnoten recept

Speculaaskruiden recept

Glutenvrije Oudhollandse pepernoten recept

Gebakken zuivelvrije yoghurttaart met kruidnoten recept

Kids kruidnoten trifle recept

Bourgondisch lekkere kruidnootjes en pepernoten recept

Luxe chocolade fudge recepten

Kids rocky road fudge budgetrecept

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Banoffee Pie -Banaan en toffee taart en toch minder suikers en simpel
Banoffee Pie -Banaan en toffee taart en toch minder suikers en simpel

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!