
Beide verhogen de houdbaarheid door verhitting, maar weet jij waar het verschil zit tussen compote en jam? Wel … bij jam wordt pectine toegevoegd, vaak door het gebruik van geleisuiker, in plaats van gewone suiker. Hierdoor stolt bij afkoeling het product, waardoor je een geleiachtige substantie krijgt. En eigenlijk verleng je met pectine nog eens de houdbaarheid van je gekookte fruit, waarmee jouw potjes jam nog langer goed blijven in je kast. Lees mijn blog op Hoe maak je een klassieke appelchutney maar eens als je wilt weten hoe je jampotjes het beste kunt behandelen, waardoor de inhoud jaren goed op de plank kan staan. Dit geldt ook voor bessencompote.
Compote is dus fruit, verhit in suiker. Meestal is eigen vocht met uitlekvocht al voldoende. Deze vruchtensaus kan in warme of koude toestand bij desserts en hoofdgerechten geserveerd worden. Denk aan wild, gevogelte, taart en vla en yoghurt. Zelf doe ik bessencompote graag in proteïneshakes en smoothies ter variatie.
En wat is vruchtenmoes eigenlijk? Vruchtenmoes gaat een stapje verder dan compote. Hierbij is het eindresultaat volledig gepureerd en glad. Waar compote en jam wel stukjes fruit kunnen bevatten.
Niets zo simpel als het maken van een compote, omdat je alleen fruit en suiker naar eigen smaak gebruikt – tenzij jij je oogst zelf besluit te plukken, zoals ik doe in dit filmpje behorende bij de vlog. Bij zelf plukken ben je waarschijnlijk langer bezig met verzamelen. Maar het geeft wel meer voldoening, vind ik zelf! Weet uiteraard wel wat je plukt. De ene bes is de andere niet. Hoe dan ook: huisgemaakte gerechten mag iedereen van tijd tot tijd eens maken. Het scheelt zoveel in smaakbeleving!
Ik hoop dat je het filmpje waardeert. En nee, ik zette dit niet in scène – vooruit, misschien half dan – maar ik pluk al jaren fruit rond ons huis in Zweden en maak er vervolgens compote van. Gewoon, omdat het kan!
In Zweden is een deel van je eten buiten bij elkaar zoeken ook veel gebruikelijker dan in Nederland. Veel Zweden trekken elk seizoen bos en velden in op zoek naar seizoensgebonden veldgroenten en fruit. In het voorjaar is dat bijvoorbeeld vlierbloesem en aardbeien. In de zomer frambozen, bramen, bosbessen en vossenbessen. En in het najaar paddenstoelen, zoals cantharellen.
Ik gebruikte voor deze compote een willekeurige combinatie van bosbessen, vossenbessen en een paar frambozen en bramen. Deze rijpe bosvruchten vallen in slechts minuten koken al uit elkaar. Weinig gedoe. Zo klaar dus. Elk zacht fruit volstaat, probeer dus gerust zwarte bessen, rode bessen, pruimen, abrikozen en/of perziken uit.
Verder gebruik ik – altijd – minder suikers dan aangegeven in basisrecepten. Je eigen huisgemaakte gerechten mogen echt minder gezoet worden. Wat is anders het nut van zelf in de keuken staan, als je een even calorierijk product kant-en-klaar had kunnen koken? Zelf koken draait om pure smaken, om gezondere gerechten en beter zijn voor jezelf. Dat is mijn mening in elk geval. Durf dus te schrappen in snelle koolhydraten. Durf te gaan voor meer afwisseling.
Ingrediënten
- Ca. 500 gram fruit naar keus
- Ca. 5 eetlepels suiker naar smaak
Bereiden
Maak het fruit schoon. Loop na op lelijke plekken. Snijd dat weg. Spoel het fruit schoon. Stort het fruit met uitlekvocht in een ruime pan. Voeg suiker toe. Breng aan de kook. Roer af en toe. Zet het vuur zachter, tot het net aan kookt. Zet het vuur uit na ca. 5 minuten. Laat afkoelen of serveer meteen. In de koelkast blijft een compote nog een paar dagen goed.
Extra tips
Een snufje vanillepoeder of kaneel passen ook goed bij de compote. Voeg dit toe samen met de suiker voor wat extra smaaksensatie. Ook wat appelsap of sinaasappelsap meekoken doen het goed bij zachte vruchten. Probeer het eens uit!
Bessencompote past prima bij grillgerechten. Kijk eens op Grillgerechten voor op de kamado voor jouw barbecue-tips.
Over de auteur
Vera is dol op goed eten, maar gaat graag voor gezondere opties van klassiekers. Want waarom zou je overal veel suikers of andere conserveringsmiddelen moeten aantreffen? Je hebt maar één lijf, wees er dan ook goed voor. Minder waar het kan, ga voor beter en zorg ervoor dat al jouw lichaamscelletjes optimaal kunnen functioneren, zodat jij optimaal kunt genieten. Meer gerechten, vooral gericht op simpel en voedzaam, vind jij op Vera’s site onder haar blogcategorie ‘Recepten’. Lees svp ook mijn disclaimer, want natuurlijk is de info in mijn blogs gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Kijk meteen ook eens naar het assortiment waar Vera mee werkt. Misschien is deze verzorgingslijn op natuurlijke basis net wat jij zoekt!
Over Vera en It Works
Bij Vera’s Lifestyle Wereld vind je ook een affiliate link naar de webwinkel van It Works International. Deze wellness gigant levert al bijna 20 jaar een fantastisch mooi assortiment. De natuurlijke supplementen en huidverzorgingslijn helpen door de synergetische werking op een unieke manier je lichaam in betere conditie komen. Het mooie is, dat je bestelling wordt afgehandeld door It Works tegen dezelfde kortingen en voorwaarden … èn Vera jou allerlei extra informatie kan verschaffen over jouw bestelling. Hier horen ook ebooks bij. Lekker in het Nederlands en op naar jouw beste resultaten! Deze extra service krijg je alleen bij Vera’s Lifestyle Wereld!
Vera Ramman-Delpeut is blogger, freelance schrijfster en zzp-er. Andere artikelen, tips en recepten vind je op haar webpagina’s, Facebook en YouTube kanaal. We helpen je graag! Neem ook kennis van onze vrijwaringsclausule.
Leg contact bij vragen over het assortiment en pak je gratis eboekjes en tips mee. Je vindt het allemaal in deze goed gevulde nieuwsbrief op Merkbaar beter in je vel al in 1 week
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Een gezonder recept – balansdagen
- Een gezonder recept – barbecue en kamado
- Een gezonder recept – haren en huid
- Een gezonder recept – ketogeen of koolhydraatarm
- Een gezonder recept – minder suiker
- Een gezonder recept – vegan of vegetarisch
- Een leuke doe het zelf tip
- It Works! een beter inkomen
- It Works! Een beter lijf

Geef een reactie