Gebakken yoghurttaart – Zuivelvrij en minder suiker

Recept gebakken zuivelvrije yoghurttaart met minder suiker - Gemakkelijk alternatief voor cheesecake


Een gebakken yoghurttaart is een fris alternatief op een gebakken cheesecake. Bovendien is het minder bewerkelijk en staat het gauw in de oven. Handig als je weinig middelen hebt, haast hebt, of gewoon meer vrije tijd wilt hebben.

De taart is gemakkelijk te maken voor kinderen – zonder veel rommel in de keuken. Je hebt genoeg aan een simpele handgarde en hoeft niets te verkruimelen. Het is een kwestie van samenbrengen van de ingrediënten. De yoghurttaart kan in vijf minuten in de oven staan. Handig voor de student die corvee heeft dus! Bovendien is dit recept budgetvriendelijk. Reken, vergeleken met een cheesecake, het verschil met roomkaas, slagroom, fruitvulling en twee keer zoveel suiker maar eens uit.

Minder suiker en extra vriendelijk

Dit recept levert een zachte, smeuïge vriendelijke taart op. Het smaakt heerlijk fris en wisselt goed af met het donkere zoetje van de kandij. Weet jij dat het minimaal de helft minder suiker bevat dan een gewone yoghurttaart? De taart blijft lekker, en is eigenlijk lekkerder omdat de suiker niet overheerst. Zo blijft de bloedsuikerspiegel ook stabiel.

De brosse kandijkoekjes zorgen voor een leuk patroon, omdat je de koek alleen op de bodem legt zonder te verkruimelen en te binden met olie. Hierdoor gaat de koek drijven en zuigt de koek een deel van het vocht op, waardoor de cake steviger uitvalt dan een doorsnee yoghurttaart. Dat scheelt opstijven in de koelkast.    

Recept zuivelvrije gebakken yoghurttaart

De taart wordt speels door de kandijkoek die gaat drijven in de yoghurt. Laat het gebeuren en kijk aan wat het patroon wordt. Heb je liever een nette cheesecake-achtige taart? Verkruimel de koek dan vooraf en meng er 70 ml vloeibare kokosolie door. Druk de kruimels op de bodem aan en laat het ca. 10 minuten opstijven in de koelkast alvorens de vulling te storten.

Wil je de taart glutenvrij hebben? Pak dan een glutenvrije koek naar jouw zin – of laat het weg, want het scheelt snelle koolhydraten in jouw koolhydraatarme dieet. De kandijsmaak krijg je wat terug met donkerbruine basterdsuiker. Voeg de suiker naar smaak toe.

Havermeel is prachtig in gebruik door de hoge kleefkracht. Het is glutenvrij en er is weinig van nodig om de vulling te binden. Natuurlijk staat het vrij een ander glutenvrij meel te gebruiken.  

In deze taart zit kokosyoghurt, die nog meer smaak geeft. Hoef je niet perse een zuivelvrije taart? Of mag het goedkoper? Pak dan yoghurt naar je zin.

Ingrediënten yoghurttaart  

  • 250 gram kandijkoek
  • 75 ml kokosolie
  • 4 eieren
  • 500 ml zuivelvrije (kokos)yoghurt
  • 100 gram havermeel
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel gemalen vanille
  • Sap van 1 sinaasappel

Bereiden yoghurttaart

(5 minuten en 60 minuten oventijd op 180C)

Verwarm de oven op 180C. Verspreid de kandijkoekjes over een ovenschaal. Roer in een kom de eieren en suiker los. Voeg yoghurt en meel toe en roer glad. Voeg sap en olie toe en klop tot alles goed opgenomen is.

Stort de vulling op de kandijkoekjes. Plaats de ovenschaal in het midden van de oven op 180C. Als de cake aan alle kanten lichtbruin is en mooi opbolt, is de taart klaar. Controleer je taart dus vanaf circa 45 minuten tot 60 minuten. Doe de oven uit. De taart mag verder garen in de oven. Af laten koelen en aansnijden. Serveer met vers fruit. Geniet ze!

Meer gemakkelijke desserts

Op Vera’s Lifestyle Wereld staan veel desserts. Google hieronder eens binnen de website. Erg lekker – zonder die suiker kick – is dit Recept Chocolade brownie met kersen. De brownie bevat pure chocola, minder suiker en is glutenvrij.

Maak die klassieke appeltaart echt beter, want … dat mag als je toch aan de slag gaat. Dit Recept voor een robuuste appeltaart is erg populair. Deze taart bevat zo’n 50% minder suiker en is glutenvrij.

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Recept gebakken zuivelvrije yoghurttaart met minder suiker - Gemakkelijk alternatief voor cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije yoghurttaart met minder suiker – Gemakkelijk alternatief voor cheesecake

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Zoek jij prettige ondersteuning bij die betere levensstijl? Bij Vera’s Lifestyle Wereld staan motivaties, leefstijltips en recepten. De gerechten zijn gericht op het gebruik van minder suiker en betere ingrediënten. Het resultaat biedt daardoor vaak meer smaak. De hele website is gericht op een gezonder lijf en een kalmer brein krijgen – zonder dat het veel gedoe is. Kijk eens mee naar de blogcategorieën:

Geverifieerd door MonsterInsights