Chocolade brownie met kersen – Suikerarm en glutenvrij

Glutenvrije Chocolade Kersen Brownie


Ga jij ook op voor minder geraffineerde suikers? En meer smaakbeleving en een fitter lijf? Want ook chocolade brownie is lekker, als er minder suiker in zit. Lekkerder zelfs. Meestal mik ik op 50% minder suiker of zelfs 75% zelfs. En ik maak ze bovendien zonder allerlei kunstgrepen met zoetstoffen of fruit. Ik bak ze met slechts een beetje suiker en veel echte chocolade.

In ruil, ruik je de cacao des te meer – door het hele huis. En juist doordat je weinig andere ingrediënten toevoegt, proef je de chocola zo goed. Het smelt zacht weg in de mond en is ietwat kleverig, zoals een brownie moet zijn. En zei ik al, dat het gebruik van ghee zo’n verschil maakt in baksels? Ghee helpt door de goede vetzuren mee aan dat blije gevoel.

Door de wijze waarop de ingrediënten in dit recept samen worden gevoegd, krijg je een lekkere traktatie die eigenlijk beter is voor je lichaam. Hiermee heb je een perfect dessert te pakken. Ook kinderen vinden dit taartje erg lekker. Zet dan ook vaker kindvriendelijke gerechten voor hen neer.



Schrap die ‘sugar rush’

Het bakresultaat is een smeuïge brownie zonder die ‘sugar rush’ bij het eten ervan. Sterker nog: door de samenstelling blijft je bloedsuikerspiegel kalm en krijgen je smaakpapillen de kans echt te proeven.

Mijn chocoladetaart is een snelle en simpele traktatie. Met een paar basisingrediënten staat deze brownie zo in de oven. Bovendien is deze brownie beter geschikt voor kinderen, want het is tarwevrij en is suikerarm vergeleken met een doorsnee brownie. Wissel het basisrecept af naar je zin.

Ik koos voor het toevoegen van kersen, waardoor de smaakpapillen net even meer getriggerd worden dan bij gewone brownies. Zo heb je een prettige bite en meer voldoening. Die smaakbeleving, die twinkeling in je ogen en die spontane lach … daar gaat het nou net om!   

Recept suikerarme chocolade brownie met kersen

Een paar tips voor een resultaat naar jouw zin:

  • Pak pure chocolade en andere ingrediënten naar jouw zin en budget.
  • Ben je veganist? Of moet het recept zuivelvrij? Vervang ghee dan door kokosolie of een andere olie naar je zin.
  • Vervang eieren door een eivervanger naar jouw zin. Meestal pak ik 30 gram vegan eiwitpoeder voor 1 ei.
  • Dit recept bevat meer dan 50% minder suiker dan in een traditioneel recept voor brownie gebruikt wordt. Wil je helemaal geen suiker? Vervang dan de suikers door 2 rijpe bananen of een andere zoetvervanger naar jouw zin
  • Dit recept is glutenvrij met het gebruik van boekweitmeel. Elk ander meel volstaat ook bij dit recept. Let er wel op dat het ene meel meer vocht nodig heeft dan het andere meel.
  • Dit recept werkt ook met ander fruit. Denk aan ananas, cranberries of bosbessen. Veel plezier ermee.
  • Natuurlijk kun je in plaats van fruit kiezen voor extra chocoladestukjes naar jouw zin. Hak eens 100 gram witte en melkchocolade in stukjes voor een drie-chocolade-brownie. Of voeg ook chocola bij het fruit. Ook nootjes of zaden en pitten naar je zin werken goed bij dit beslag. Laat jij weten wat het voor jou is geworden?

Ingrediënten chocolade brownie

Voor ca. 6-8 stuks

  • 200 gram pure chocolade
  • 100 gram (gras)boter of ghee
  • Max. 75 gram (bruine) suiker naar smaak
  • 2 eieren
  • 100 gram boekweitmeel
  • 1 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel appelazijn
  • 100 gram kersen op pot (uitgelekt en ontpit)
  • 1 theelepel oploskoffiepoeder (eventueel)
  • snufje Himalaya zout (eventueel)

Bereiden chocolade brownie

(10 minuten en max 40 minuten oventijd)

  • Breek de chocolade in grove stukken. Doe de ghee samen met de chocolade in de pan. Verwarm op zacht vuur en roer chocolade en boter samen tot een glad geheel. Zet weg van de warmtebron en laat afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. In mijn glazen ovenschaal plakken ghee-producten niet. Bekleed dus afhankelijk van jouw bakvorm, eventueel de bakvorm met bakpapier of vet de vorm in.  
  • Klop suiker, oploskoffie, zout en eieren los in een kom. Het mag wat schuimig zijn. Meestal is 2 minuten kloppen voldoende.
  • Klop kort het chocolademengsel door het eiermengsel. Je beslag zal wat indikken tijdens het kloppen en stroperig worden.  
  • Voeg meel toe aan het beslag.
  • Voeg appelazijn bij de baking soda. Roer door. Voeg soda en azijn bij het meel in de kom.
  • Roer het beslag tot een glad geheel. Spreid het mengsel uit in de ovenschaal.
  • Verdeel de kersen over het beslag. Druk met een lepel de kersen in het beslag.
  • Plaats de ovenschaal in het midden van de oven gaar in 30 minuten. Van binnen mag de brownie nog zacht en smeuïg zijn.
  • Wil je de brownie ook in het midden gaar hebben? Verlaag de oventemperatuur naar 175C en bak de brownie nog 10 minuten extra.
  • Wil je keurige, vormvaste brownie-vierkantjes? Wacht dan met aansnijden tot de brownie volledig is afgekoeld. Ik wacht overigens nooit met aansnijden. Daar vind ik chocoladetaarten te lekker voor!    

Kijk je mee naar mijn filmpje? Zelf bakken is niet moeilijk. Dit recept kan haast niet fout gaan. Even mengen en de oven in.

Kijk mee naar de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld voor een lekker recept met minder suiker voor een chocolade brownie met kersen

Over Keto Chocolade

Na het koelen bestrooide ik de brownie dit keer met wat witte chocolade. Witte chocolade gaat goed samen met kersen en pure chocola. Natuurlijk kun je ook wat gesmolten pure chocolade over de brownie gieten. Deze taart bevat minder suikers en past in een gezondere leefstijl. Zit je in je strengste fase van een koolhydraatarm dieet, zoals het ketogeen dieet? Dan kun je je beter houden bij andere traktaties, zodat je vetverbranding door kan gaan. Denk bijvoorbeeld aan deze Ketochocolade met Macadamia. Je kunt variëren tot je een ons weegt met het basisrecept. Veel plezier ermee!

Pure chocolade brownie met kersen
Pure chocolade brownie met kersen

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Glutenvrije Chocolade Kersen Brownie
Glutenvrije Chocolade Kersen Brownie

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!