Het verbaast mij weleens hoe simpel je eten kunt verrijken. Als je maar weet hoe je dat kunt doen en wat bij jou past. Zo kun je al snel merken dat je goed zit, want je bordje eten maakt je fit in plaats van moe. Een fascinerend gegeven waar ik mijn recepten op Vera’s Lifestyle Wereld baseer. Zo kan ook dit recept voor bospaddenstoelensoep verschil maken in helder en fitter zijn. De ingrediënten staan bekend om de eigenschappen om ontstekingen te verminderen en lichaamsprocessen te verbeteren.
De meeste volwassenen krijgen te weinig goede voedingsstoffen binnen om fit te zijn. Hierdoor kan het immuunsysteem niet sterk zijn, waardoor je last kunt hebben van virussen en bacteriën. Daarnaast kunnen ontstekingen sluimeren en lichaamscellen niet optimaal functioneren. Dit alles omdat niet alle benodigde nutriënten binnen kunnen komen. Gelukkig kun je dit gemakkelijk veranderen door betere keuzes te maken.
Afhankelijk van je keus kun je je dagelijkse intake aan fytonutriënten eenvoudig verhogen. Zeker met een soepje. Een kom soep kan al gemakkelijk 200 gram groenten bevatten. En als je weet dat wij een dagelijkse intake van zo’n 750 gram aan groenten en fruit zouden moeten binnen krijgen, snap je waarom zoveel mensen moe zijn.
Recept Bospaddenstoelensoep
Warm en hartig. Romig. Eenvoudig naar jouw smaak aan te passen. Snel klaar. Veel goeds op tafel, mits je let op kleuren en biologisch of wildgeplukt. Dit basisrecept is milde en kindvriendelijke bospaddenstoelensoep. Denk er eens aan dat kinderen ook behoefte hebben aan een wijde variatie aan fytonutriënten en vetzuren.
Laat hen vooral ook mee proeven van wat jij maakt. Deze bospaddenstoelensoep leent zich daar prima toe. Vul kleine glaasjes als voorafje en serveer er een soepstengel, plakje komkommer of blokje kaas bij. Als ze maar weinig hoeven te proeven van nieuwe, voor hen vreemde voeding, wordt het zo juist interessant
Ingrediënten bospaddenstoelensoep
Voor 2 of 3 borden
- 200 gram verschillend gekleurde paddenstoelen, zoals bospaddenstoel, shiitake, beukenzwam, cantharel, oesterzwam
- 1 (rode) ui
- 100 gram wortels
- 1 theelepel tijm of rozemarijn
- ½ theelepel kurkuma (of currykruiden met kurkuma)
- snufje zwarte peper
- ½ theelepel (Himalaya) zout
- Bouillonkruiden naar smaak
- 1 volle theelepel kokosolie
- 100 ml kokosmelk
- Evt. selderie als garnering of lente-ui
- Evt. crème fraiche als topping
- ca. 200 ml water
Bereiden bospaddenstoelensoep
(5 minuten voorbereiden, 20 minuten kooktijd)
Borstel of spoel de paddenstoelen schoon. Week de paddenstoelen eventueel circa 10 minuten in een badje water, als er aarde en modder aan vast zit. Snijd ui en paddenstoelen in grove stukken. Was de wortelen en snijd ze in stukken van circa 1 centimeter.
Plaats de groenten in een ruime pan. Voeg tijm of rozemarijn naar wens toe. Voeg kokosolie toe en verhit op hoog vuur. Roer af en toe om.
Voeg eventueel wat water toe. Temper het vuur. Laat circa 10 minuten stomen op middelmatig vuur met deksel op de pan. Controleer af en toe op voldoende vocht in de pan en roer om.
Voeg de bouillonkruiden toe, zout, peper en kurkuma. Voeg andere kruiden naar wens toe. Voeg voldoende water toe. Meestal is 200 ml water voldoende. Laat de soep circa 10 minuten verder pruttelen tot een vork gemakkelijk in de wortel glijdt. Dan is de soep klaar.
Voeg kokosmelk toe. Pureer de soep – voor een deel en/of afgekoeld – naar wens. Mocht de bospaddenstoelensoep te dik zijn, dan kun je altijd nog extra water toevoegen. Garneer eventueel met crème fraiche, lente-ui en/of selderie.
En je maakt het zo! Kijk maar eens mee naar het filmpje.
Fytonutriënten in paddenstoelen en kleuren
Weet jij al dat paddenstoelen vol antioxidanten en mineralen zitten? Denk aan paddenstoelen en zwammen als shiitake, cantharellen en beukenzwammen. Je vindt steeds vaker betere keuzes op de witte champignons in de supermarkten. In witte champignons zit door de wijze van kweken helaas niet zoveel goede stoffen. Wat de schimmel niet krijgt, kan er ook niet in zitten.
Neem dus de moeite om te variëren in je voedingsstoffen en pak steeds een andere bak paddenstoelen mee. Ga voor wild geplukt als dat op de verpakking staat. Ga voor biologisch. In het wild kunnen de schimmels veel meer onttrekken aan hun leefomgeving, waardoor ze ook rijker kunnen zijn aan vitaminen, mineralen en vezels.
Varieer ook in ingrediënten. Denk bijvoorbeeld aan andere kleuren en maten uien en wortelen in deze soep. Denk ook aan andere groenten, zoals asperges. De houtige uiteinden van asperges zijn prima voor deze soep. Hoe meer je in kleuren varieert hoe beter, want elke kleur levert weer ander goeds voor het lichaam.
Deze soep valt door de kleuren al krachtiger uit, maar versterk ik nog meer door het gebruik van kurkuma en kokos. Beide hebben onder meer ontstekingsremmende eigenschappen, net als wilde paddenstoelen. Daarnaast brengt de kokos net even betere vetzuren. Goede vetzuren ontbreken al snel in onze tegenwoordige wijze van voeden.
Als je vaker paddenstoelen op het menu wilt, zou je ook eens een Zweeds wildpannetje kunnen proberen. Dit recept valt zacht en romig uit, een echte klassieker, en vind jij op Trechtercantharellen wildplukken in Zweden
Van vegan naar ketogeen door meer vetzuren
Verse, rauwe ingrediënten bij warme voeding zetten je spijsvertering nòg beter aan. Top de soep af met vers geknipte kruiden, zoals selderie of bosui. Denk aan pijnboompitten en alfalfa. Denk aan een klodder kokosroom.
Dit basisrecept is een veganistisch recept. Puur plantaardig dus. Heb jij geen moeite met zuivel? Maak er dan een vegetarische soep van. Zorg voor meer synergie tussen de vetzuren, waardoor jouw brein en lijf een betere boost krijgt. Dit kun je doen met een klodder crème fraiche of jonge geitenkaas in je soep. Ook kun jij de kokosolie vervangen door ghee of grasboter. Of je kunt de kokosmelk vervangen door kookroom. Of serveer wat kaasjes met crackers erbij. Lekker hartig!
Wil je liever meer proteïnen en richting keto? Denk aan rauwe ham, stukjes worst of uitgebakken spekjes. Denk aan goede vetzuren, zoals de kokos-roomboter combinatie, en serveer er een tapasplankje met olijven erbij. Al met al kan dit soepje voor jou een oplossing zijn door te letten op jouw behoeften en smaak. En stiekem? Past deze veganistische combinatie al prima binnen het ketogeen dieet. Meer info over keto vind jij verderop in deze blog.
Fitter en slanker met lage koolhydraten
Dit recept voor bospaddenstoelensoep past prima binnen een lage koolhydratendieet. Wil je strakker in je vel zitten? Door gezonder te eten? Dat kan. Vaak kan er altijd wel iets aan je voeding verbeterd worden om jouw stofwisseling te verbeteren.
Kijk eens naar mijn informatie op Succesvol afvallen met intermittent fasting over intermittent fasting en het ketogeen dieet. Wedden dat zo’n lage koolhydraten dieet helemaal niet zo moeilijk is, zoals ik het uitleg? Vaak hoef je maar een paar kleine aanpassingen te doen om dat metabolisme te verhogen. Op mijn website vind jij meer informatie over deze wijze van leven. Het gaat erom dat jij jouw vorm vindt.
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten uit Suriname
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid