Houd jij weleens groenten over? En is de inspiratie even op? Coat de groente eens! Maak pakora. Bak ze in een lekker – en keto approved – beslag. Als borrelhapje of snack hap je zo weer wat groenten weg. Dat is mooi meegenomen voor je dagelijkse intake aan vezels, vitaminen en mineralen.
Ik maak vaak pakora van groenten die blijven liggen. Pakora is een Indiase snack of bijgerecht dat bestaat uit groenten verpakt in deeg. Het lijkt hiermee op andere opties, zoals groente beignet en tempura. Het beslag voor pakora wordt echter gemaakt van gele erwten of kikkererwten. Vooral fijngemalen kikkererwtenmeel levert een knapperige en toch zacht smakende, hartige snack op.
Vegetarische en vaak veganistische pakora
Kikkererwtenmeel valt niet zwaar en kan goed passen in een lage koolhydratenleefstijl. Ook binnen een ketogeen ‘dieet’ mag je al snel erwtenmeel op jouw boodschappenlijst zetten – afhankelijk van je fitdoelen uiteraard. Zet pakora eens in als brunch of snack tussen de middag. Zeker omdat het een glutenvrij en vegan tussendoortje is, kun je het verschil merken in fit zijn.
Zoals zo vaak, zijn Indiase snacks op vegetarische basis en meestal ook geschikt voor veganisten. De Indiase hindoestanen die naar Suriname migreerden, zijn de gerechten iets anders gaan kruiden. In Zuid-Amerika waren 100 jaar terug die typische kruiden uit Azië niet gemakkelijk te krijgen.
Vind je erwtenmeel iets te spannend? Je kunt ook pakora maken van maismeel. Mijn stappen vind jij op Recept pakora met bloemkool, spinazie en mais. Let wel op je fitdoelen. Als jij nog je vetverbranding in moet met je eerste ketofase, is het maismeel teveel van het goede. Voor iemand die verder is met de fitdoelen en af en toe ruimer mag zitten in de koolhydraten is dit natuurlijk een fantastisch lekker bij- of voorgerecht.

Meer Indiase pakora
Het Indiase pakora kan onder verschillende namen komen, afhankelijk van de groenten. Zo heet een pakora met ui een ‘onion bhaji’. Een pakora op basis van spinazie heet ‘palak pakora’. Met aubergine praten we weer over een ‘brinjal pakora’. De bloemkool pakora die ik al eerder in receptvorm op mijn website heb geplaatst, heet ‘gobi pakora’.
Afhankelijk van de regio kan het beslag anders uitpakken. Sommigen kiezen voor masala kruiden met onder meer kurkuma. De Surinaamse hindoestanen gebruiken graag een snufje komijn. Ook lekker. Zelf houd ik het tegenwoordig basic. Met alleen wat zout, peper en knoflook. Kikkererwtenmeel heeft namelijk niet veel kruiden nodig, terwijl gele erwtenmeel dat mijns inziens wel nodig heeft.
Oefen zelf eens met mijn basisbeslag. Als jij eenmaal je basisbeslag hebt gevonden, kun je alle kanten uit met je restjes groenten. Ik had aubergine en spinazie over, dus de keus was gauw gemaakt! Hoe dan ook: met slechts een paar ingrediënten en een kleine bereidingstijd kun jij je stukken fitter voelen. Neem die moeite voor dat betere lijf. Dit lichaam kun je niet inruilen voor een betere. Wees goed voor alles wat erin zit.
Kijk snel mee naar mijn filmpje en beslis zelf of jij meer groenten aan je dag toevoegen lastig vindt.
Recept Pakora met Aubergine en Spinazie
Kikkererwtenmeel kun je steeds vaker in doorsnee supermarkten vinden of in natuurwinkels. Uiteraard heeft bijna elke oriëntaalse supermarkt wel erwtenmeel staan. In Azië en het Midden-Oosten worden kikkererwten, linzen en gele erwten immers veel gebruikt.
Bruisend water levert een luchtig beslag op met een knapperige snack. Natuurlijk kun je in plaats van bruisend water ook normaal kraanwater pakken.
Pas het basisbeslag aan van de pakora
Bij dit recept luisteren de hoeveelheden niet zo nauw. Kijk naar jouw groenten en pas het basisbeslag aan naar jouw wensen. Aan het basisbeslag kun je ruiken of je goed zit met je kruiden. Proeven mag natuurlijk ook, maar doe ik eigenlijk nooit. Ik ruik. Proeven doe ik meestal pas als een eerste batch klaar is. Het restant kruid ik dan eventueel bij. In de praktijk hoeft dat met mijn recepten echter nooit. Kwestie van oefenen en vertrouwen op het proces.
Bij een aubergine pakora wordt normaal de aubergine in dunne plakken gesneden. Daarna wordt elk plakje door het beslag gehaald en gefrituurd. Ook aubergine kent verschillende rassen. Ik had lange, smalle en dunne aubergines in huis – Chinese aubergines. Ook paars van kleur. Ze smaken wat zachter en zoeter dan de bolle exemplaren die wij in doorsnee supermarkten vinden. Ik besloot ze in stukken te snijden en te mengen met de spinazie. De smaken werken goed samen en feitelijk ben je sneller klaar met frituren. Wel zo fijn.
Ingrediënten pakora
- 300 gram aubergine
- 3 handjes spinazie
- 300 gram kikkererwtenmeel
- Ca. 200-300 ml bruisend water
- 1 theelepel verse peper
- 1 theelepel knoflook
- 1 theelepel zout
- Evt. komijn of andere Indiase kruiden naar jouw zin
- Olie van jouw keus om in te bakken
Bereiden pakora
Was en snijd de aubergine in blokjes. Voeg de blokjes samen met de gewassen spinazie toe.
Voor circa 300 gram groenten gebruikte ik ongeveer 300 gram kikkererwtenmeel. Meng dit met wat zout en water tot een glad beslag. Ongeveer dikte pannenkoekenbeslag. Voeg peper en knoflook naar jouw smaak toe. Roer dit samen met de groenten tot alle kruiden goed verdeeld is over jouw massa. Als het goed is, ruik je peper en knoflook duidelijk. Dit vermindert na het bakken en maakt het resultaat precies goed. Laat het pakora beslag eventueel 10 minuten staan, zodat het meel kan opzwellen.
Verhit een (gietijzeren) pan met ruim olie – meestal een laag van 1 cm dik – op het vuur. Verdeel over de pan steeds een lepel beslag. Als de onderkant goudgeel wordt, kun je de pakora draaien. Pak de andere kant net zo bruin en krokant. Meestal heb je aan 2 minuten frituren per pakora genoeg. Haal de pakora eruit en verdeel de volgende batch over de pan. Ga zo door tot het beslag op is. Serveer meteen warm. De pakora blijft een paar dagen goed in de koelkast. Of vries in delen in voor een snelle snack tussendoor. Zo blijf je beter in je leefstijl zitten.
Passende dipsauzen bij pakora
De pakora is goed gekruid al lekker zonder dipsaus. Wil je een dipsaus? Bij pakora past een chutney, zoals een appelchutney of mangochutney prima. Je kunt ook een Aziatische chilisaus naar jouw smaak pakken. In India serveert men vaak een raita, een komkommersaus bij pakora. Raita maak je met volle yoghurt, knoflook, kruiden als komijn, koriander, munt, en geraspte komkommer. Het lijkt hiermee wat op het Griekse tzatziki.
Laat jij weten voor welk beslag en welke dipsaus je bent gegaan?
Start beter. Start anders.
Oudjaarsdag! Op naar een nieuw jaar. Met nieuwe kansen. Met mooie wensen. Weet jij dat het mooie beter naar jou toe komt, als je het visualiseert? Dromen blijven letterlijk dromen als je het maar vluchtig voorbij laat schieten in jouw hoofd. Vandaar dat gezonder leven, of die mooie reis niet tot stand komt.
Weet jij dat je dromen waar kunt maken? Het succes zit in het tastbaar maken van jouw wensen. Hoe beter jij weet wat jij wilt, hoe groter de kans om jouw dromen te realiseren. Zet dus wensen op papier. Visualiseer met jouw ideeën op een dromenbord. Maak opstellingen en krijg ideeën helder. Werk dat allemaal nog verder uit in een plan. Wees er mee bezig. Elke dag. Start nu. Oudjaarsdag is daar geschikt voor. Richting het nieuwe. Heb het goed! En bij deze mijn beste wensen voor jou. Pak jouw tips uit mijn nieuwsbrief op Start beter, Start anders!
Lage koolhydraten en het ketogeen dieet
Weet jij dat het lichaam eigenlijk meer groenten en fruit nodig heeft, dan wij vaak binnen krijgen? Vaak heb je zo’n 750 gram aan groenten en fruit nodig. Zo’n 500 gram aan verschillende groenten en zo’n 250 gram fruit. Minimaal.
Door dus net even anders naar je voeding te kijken, en deze hoeveelheid in je dagen in te bouwen, kun je al snel stukken fitter worden. Al in je eerste week. Dan komt meer bewegen later wel. Veel groenten, goede proteïnen en gezonde vetten kunnen ook bij jou merkbaar verschil maken.
Wat vind jij bij Vera’s Lifestyle Wereld?
Hier is de lage koolhydraten leefstijl op ingericht. Bij een lage koolhydraten ‘dieet’, zoals het ketogeen dieet, gaat de aandacht uit naar veel groenten, zaden en pitten. Serveer hoeveelheden naar wens bij elke maaltijd en liefst elke snack. Pak Vera’s voorbeeldrecepten op van haar website, want soms kan het lastig zijn om meer groenten toe te voegen. Recepten zoals dit pakora-recept kunnen jou daarbij helpen.
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch