Ben je op zoek naar een stevige, hartige maaltijdsoep? Dan is dit tarweglutenvrij recept voor een Surinaamse bravoe misschien iets voor jou. Deze stevige maaltijdsoep op basis van cassave zit bovendien boordevol groenten – en dat merk je. Je kikkert er letterlijk van op.
Deze stevige soep lijkt veel werk en kost zeker veel geduld. Maar een Surinaamse bravoe behoort tot een van de lekkerste soepjes. Bovendien kunnen veel mensen aanschuiven of kun je de soep invriezen voor een volgende keer.
Het recept voor een Surinaamse recept met kip zorgt voor een zachte, romige maaltijdsoep. Pas het verder aan naar jouw smaak met meer peper, meer zout, etc. Of maak de traditionele Surinaamse bravoe met warang visie. Dit tweede recept staat onderaan deze blog.
Recept Surinaamse bravoe met kip
Zoals het een echte Surinamer betaamt: Voor dit basisrecept heb je ongeveer de hoeveelheden nodig die hier op de lijst vermeld staan. Meer of minder van alles mag ook. Schrappen van sommige ingrediënten ook. Pas het gerecht gewoon aan naar je smaak.
Liever vlees als basis? Genoeg keus. Meestal volstaat een soepkip of kippenbouten (ca. 1000 gram). Kip inclusief vel en botten levert je meteen extra collageen en dus meer voedingswaarde op, mits je het lang genoeg suddert – circa 3 uur. De keus voor ander soepvlees of (ca. 200 gram) zoutvlees erbij kan ook.
Ingrediënten Surinaamse bravoe met kip
Voor ca. 6 borden
- ca. 1 kg kippenbouten of een hele kip
- 400 gram cassave (diepvries)
- 200 gram zoete aardappel oranje
- 200 gram zoete aardappel paars
- 200 gram groene bakbanaan
- 100 gram okra
- 100 gram spinazie of tayerblad
- 400 ml kokosmelk
- 1 ui
- 4 knoflookteentjes
- 1 of 2 theelepels kurkuma (eventueel)
- 2 theelepels zeezout naar smaak
- 1 peper naar smaak (Madame Jeanette of Spaanse pepers)
- ca. 3 liter water
- kokosolie

Bereiden Surinaamse bravoe met kip
Bereiden: 15 min snijden en schillen, 3 uur stoven (als de kip ca 1,5 uur vooraf gebakken en gestoofd wordt)
Pak een grote soeppan. Maak het vlees schoon naar jouw zin. Braad de kip ca. 30 minuten op zacht vuur in wat kokosolie.
Ui en knoflook ontdoen van schil, wassen, snipperen of kneuzen. Peper mag gewassen. Bak een paar minuten uien, knoflook, peper en kurkuma mee. Voeg vervolgens circa 2 liter water toe en breng de kip aan de kook. Temper het vuur en laat de kip op zacht vuur 1 sudderen. Vul eventueel steeds aan met extra water.
Ontdooi de diepvriescassave eventueel vooraf. Diepvriescassave is geschild als het er wit uit ziet. Zit er nog een roodachtige schil omheen? Dan zul je het moeten schillen, net als bij een verse cassavewortel.
Schil de zoete aardappelen en de bakbanaan. Snijd alles in grove, hapklare brokken van ca. 2 cm. Was de okra, spinazie of tayerblad. Snijd de okra in ringen van 1 cm. De spinazie hoeft niet gesneden. De tayerblad mag in grove stukken.
Voeg cassave, aardappelen, banaan en okra bij de kip in de soeppan. Voeg meer water toe, zodat alles voldoende onder water staat. Laat op zacht vuur ca. 1-1,5 uur pruttelen. Af en toe roeren. De soep hoort een dikke, gebonden soep te worden door wat alle groenten zelf afgeven. Voeg dus eventueel meer water bij, maar overdrijf niet.
Voeg kokosmelk toe. Kruid bij naar smaak en denk aan zout, eventueel meer peper en kurkuma. Voeg de laatste 10 minuten nog spinazie of tayerblad toe. Klaar. Serveer eventueel met rijst. Bravoe blijft nog een paar dagen goed in de koelkast. Maar vries vooral lekker in voor later.
Recept Surinaamse bravoe met gedroogde vis
Wil je liever vis door je soep? De traditionele bravoe wordt gemaakt met droge vis, ook warme vis of ‘warang visie’ genoemd. Deze droge vis wordt vaak niet bij soortnaam genoemd en kan van alles aan lokaal gevangen Surinaamse vis zijn. Soms uit zoute wateren. Soms uit zoete.
Warang visie wordt volgens speciaal procedé gerookt, waardoor de vis een diepbruine kleur krijgt en een unieke, rokerige smaak. De warme, rokerige smaak geeft een bijzondere twist aan gerechten. Deze gedroogde vis is meestal weerzinwekkend om te zien, maar toch … de smaak is uniek.
Als je de warang visie aandurft, kun je het bij een toko vinden. Meestal zit daar iets van 200 gram vlees aan. Liever een meer bekende vis? Pak gerookte makreel. Die heeft iets weg van warang visie. Of pak gerookte forel of gerookte zalm. Ze smaken wat anders, maar het is jouw maaltijdsoep.
Ingrediënten Surinaamse bravoe met gedroogde vis
- Alle ingrediënten van het voorgaand recept
- 1 Warang visie
Bereiden Surinaamse bravoe met gedroogde vis
Breek het visvlees van de vis tot het past in een bak met heet water. Was en wel de stukjes vis in dat water. Eventueel kun je het visvlees en de bouillon de dag voordat je de bravoe maakt al voorbereiden.
Trek in de tussentijd een bouillon van de resten van de vis. Vul een soeppan met circa 2 liter water. Leg kop, vel, graten, etc. in dit water. Breng aan de kook. De bouillon mag een paar uur (circa 3 uur) pruttelen op zacht vuur. Zeef de bouillon. De resten mogen ontdaan van visvlees weg.
Ontdoe het gewelde visvlees verder van mogelijke graten en vel. Wok het visvlees een paar minuten in wat kokosolie en de kruiden uit het basisrecept, zijnde uien, knoflook, peper en kurkuma.
Blus af met de visbouillon en voeg de rest van de ingrediënten toe. Volg de bereidingswijze van het eerste basisrecept. Voeg aan het eind extra zout, peper en kurkuma naar smaak toe. Geniet ze!

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman. De boeken zijn bij alle (online) boekhandels te krijgen. Kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl want drukkerij Pumbo publiceert tevens werken van schrijvers die niet in de bibliotheken en boekhandels verschijnen.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch