Als – zo rond de zomer – het rabarberseizoen aanbreekt, is het bij mij tijd voor dit recept. Een ouderwets lekkere rabarbertaart in een modern jasje, maar dan met zo’n 50% minder suiker. Ik gebruik meestal de helft minder dan gevraagd wordt. Dit recept voor een frisse, zachtzoete voorjaarstaart is zo lekker, dat ik niet een ander recept uitprobeer. Een punt van deze vlaai-achtige taart is precies goed zo. De moderne bereidingswijze van deze ouderwetse rabarbertaart is bovendien eenvoudig, waardoor het snel in de oven staat.
Dit recept zorgt voor een friszure taart en combineert uitstekend met het lichtzoete van een vanillesaus en wat vers fruit. De saus maakt de taart af. Een ideaal nagerecht, zeker als het warm geserveerd wordt. Afkoelen hoeft dus niet, tenzij je stevige punten wilt. Een ‘must’ als goed tegenwicht op alle zoete taarten. Chique, fris en ouderwets tegelijk!
Recept Suikerarme Rabarbertaart
(minder suiker, vegetarisch, lunch, koffie, thee, nagerecht)
Ingrediënten
Voor het deeg:
- 1 pak appeltaartmix (of 225 gram meel naar keus met max. 75 gram suiker)
- 1 middelgroot ei
- 150 gram gesmolten boter
- 1 theelepel speculaaskruiden (of kaneel)
Voor de inhoud:
- 1 zak rabarber (ca. 6 stengels, 750 gram)
- 60 gram bruine basterdsuiker
- 30 gram custard (optioneel)
Voor de garnering:
- Vanillesaus (foodcorner IKEA), vanillevla en/of slagroom (optioneel)
- Vers fruit, zoals frambozen, aardbeien of ananas (optioneel)
Bereiden
(10 minuten + 60 minuten oventijd)
Oven voorverwarmen op 175 ⁰C. Meng de appeltaartmix met het ei en de boter. Bekleed een vorm met het deeg. Bestrooi de bodem met de speculaaskruiden. Zet de vorm eventueel koud weg.
Was de rabarber. Snijd de uiteinden van de rabarber, knak de stengels doormidden en haal een deel van de draden die loskomen weg. Schil eventueel meer van de schil weg, als de rabarber je te dradig lijkt. Snijd de stengels in dunne plakjes en meng met de suiker en custard.
Stort de vulling over het deeg. Doe de taart in het midden van de oven. Na ca. 60 minuten controleren of de taart gaar is. De rabarber moet makkelijk in te prikken zijn en het deeg mooi bruin en stevig. Je kunt de taart warm serveren. Schenk de vanillesaus ernaast en garneer eventueel met wat fruit of room.
Tips:
- Liever geen appeltaartmix? Gebruik dan 225 gram van een meelsoort die je wel wilt en meng dit met 75 gram suiker. Afhankelijk van het meel kun je nog extra vocht toevoegen, zoals water of melk. Werk verder zoals hierboven beschreven.
- Geen problemen met een vezelige taart? Laat de schil dan intact en verwerk de rabarber zoals hierboven beschreven.
- Liever een taart zonder vezels? Kook de rabarber dan eerst zacht met de suiker, custard en wat water.
- Meer weten? Lees verder op https://nl.wikipedia.org/wiki/Rabarber
- Meer recepten? Kijk eens op http://www.ah.nl/allerhande/recepten/R-L1383828538095/recepten-met-rabarber
Over Vera en It Works
Vera Ramman-Delpeut is blogger, freelance schrijfster en zzp-er. Tips en recepten waardoor gezonder leven niet meer moeilijk is, vind je op haar webpagina’s. Bij haar blogs vind je meestal een affiliate link naar de webwinkel van It Works International. Bestellen via deze link betekent beschikken over dezelfde account, prijzen en service van It Works, inclusief bezorging, met als wezenlijk verschil: de extra informatie die alleen Vera jou in het Nederlands kan leveren – over het assortiment, de werkwijze en extra tips in de vorm van ebooks, waardoor jij jouw resultaten nu wèl eindelijk behaalt.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem ook kennis van onze vrijwaringsclausule.
Op naar beter!
Op zoek naar betere resultaten? Werk dan eerst je stappen uit met de Van Wens Naar Fitplanner. Dit ebook vind jij gratis in de nieuwsbrief op Merkbaar beter in je vel al in 1 week
Overleggen over jouw start? En welke aanbieding jij het beste kunt pakken? Wil jij It Works ook voor jouw cliënten in jouw salon of studio? Wil jij zelf een affiliate link op jouw website? Leg contact!
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Een gezonder recept – balansdagen
- Een gezonder recept – barbecue en kamado
- Een gezonder recept – haren en huid
- Een gezonder recept – ketogeen of koolhydraatarm
- Een gezonder recept – minder suiker
- Een gezonder recept – vegan of vegetarisch
- Een leuke doe het zelf tip
- It Works! een beter inkomen
- It Works! Een beter lijf

Geef een antwoord