Bourgondische cake met kokos en kiwi | Glutenvrij recept

Bourgondische cake met kokos en kiwi | Glutenvrij recept

Ik ben dol op die cakes en taarten uit grootmoederstijd met een stevige bodem en een royale vulling. Lekker ambachtelijk, met liefde gemaakt en volop smaak. Dat is prima gelukt met deze bourgondische cake met kokos en kiwi. Bovendien brengt het je in tropische sferen en een zomerse vakantiestemming. De cake smaakt naar kokos. Samen met de vulling – het frisse van de kiwi en het zachte van de vanille – heb je een lekker uitdagende, luxe cake als dessert.

Een rijkgevulde, bourgondische taart of cake is met liefde en aandacht gemaakt. De volle smaak is kenmerkend en het belangrijkste. De vorm is meestal robuust want de taart is functioneel – niet voor het oog maar voor de buik. Het is een feit dat een bourgondische taart niet perfect rond, hoog of egaal hoeft te zijn. Het draait om de smaak en het ambachtelijke. Het is precies een traktatie zoals het vroeger in een houtoven of gasoven gebakken werd door oma.

Altijd minder suiker

Mijn recepten bevatten altijd minder suiker dan een doorsnee-recept zou bevatten. Hierdoor proef je de ingrediënten beter en heb je meer smaakbeleving. Ook blijft de bloedsuikerspiegel dan rustiger. Maar voeg gerust meer suiker toe als je een zoetere taart wilt of gebruik nog een topping, zoals roomkaasglazuur.

Kijk eens mee naar de bereidingswijze in de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld. Zo krijg je een beter idee van het proces. Het recept volgt in en na dit filmpje.

Bourgondische cake met kokos en kiwi | Glutenvrij recept

Een bourgondische taart is in mijn ogen bourgondisch als er een stevig meel is gebruikt en het fruit rijkelijk aanwezig mag zijn. Bij het beeld van vroegere tijden past boekweitmeel prima. Lekker rijk van smaak uit een tijd dat de velden vol stonden met boekweit in plaats van alleen tarwe.

Ook kokosmeel heeft een volle smaak en zit bovendien bomvol vezels. Dat is dus goed nieuws voor je darmen, maar let er wel op dat je tarwemeel niet 1:1 kunt vervangen met kokosmeel. Kokosmeel neemt namelijk veel vocht op. Ook is het belangrijk om het deeg even te laten rusten, zodat je zeker weet dat het beslag niet te droog uitvalt. Zo kun je eventueel nog meer vocht toevoegen. Ik gebruikte in dit recept 30 gram kokosmeel ter vervanging van 100 gram gewone meel, voor het geval je liever tarwemeel gebruikt. De royale fruitvulling maakt het geheel af.

Glutenvrij en vegan bakken

Dit cakerecept is glutenvrij. Dit doe ik met opzet, omdat ik zoveel mogelijk wil variëren in voedingsstoffen. In Nederland krijgen we tarwe gemakkelijker binnen dan andere graansoorten. Als het even kan, schrap ik dus tarwe bij gerechten die ik zelf maak.

Als je geen probleem hebt met tarwe kun je het boekweitmeel (100 gr) en kokosmeel (30 gr) vervangen met tarwemeel en/of speltmeel (bij elkaar 200 gr). Kies je voor zelfrijzend bakmeel dan is de baking soda en appelazijn niet nodig. Heb je liever een veganistisch recept? Ook dat kan. Vervang de 3 eieren met een eivervanger naar jouw zin. Ik vervang de laatste tijd 3 eieren vaak met 60 gram sojameel of quinoameel en circa 150 ml kokosmelk. Maar elke andere vervanger van eieren is prima.

Ingrediënten bourgondische cake met kokos en kiwi

Cakebeslag

  • 100 gram boekweitmeel
  • 140 gram suiker
  • 30 gram kokosmeel
  • 100 ml kokosmelk
  • 100 ml kokosolie
  • 3 eieren (maat L)
  • 1 theel vanille
  • 1 theel baking soda
  • 1 eetl appelazijn of citroensap

Vulling

  • 4 kiwi
  • 1 eetl custard
  • 3 eetl suiker

Bereidingswijze bourgondische cake met kokos en kiwi

(10 minuten bereiden en circa 45 min oventijd)

Verwarm de oven voor op 180C. Verwarm de kokosolie eventueel tot net aan vloeibaar of zacht. Klop de eieren los met olie en suiker. Voeg kokosmelk en appelazijn toe. Voeg daarna boekweitmeel, kokosmeel, vanille en baking soda toe aan de kom.

Klop met een gardemixer alles tot een geheel. Lang kloppen is niet nodig. Als alles goed vermengd is tot een dik beslag, is het prima. Laat het beslag even rusten, want het kokosmeel wil vaak uitzetten.

Verwarm de oven voor op 180C. Vet eventueel een hoge cakevorm of taartvorm in. Maak in de tussentijd de vulling. Schil de kiwi’s en snijd in stukjes. Meng suiker en custard door.

Controleer nu het cakebeslag. Oogt het als een cakebeslag of is het droog als brooddeeg? Mocht het te droog zijn: voeg wat water of kokosmelk toe en roer door tot je de dikte van een American pancake-beslag hebt of een dikker cakebeslag.

Stort het beslag in een eventueel ingevette bakvorm. Maak een kuil in het beslag en leg de kiwivulling in het midden. Tijdens het rijzen zal de vulling automatisch ingesloten raken door het beslag.

Plaats de bakvorm in het midden van de oven op 180C en bak gaar in 45-60 min. Prik met een satéprikker in de cake. Aan de zijkant hoort de prikker er droog uit te komen. In het midden mag de taart wat vochtig zijn. Bij het opstijven komt dat goed. Serveer de taart warm of koud. Bestuif vooraf eventueel met wat poedersuiker. En serveer eventueel met slagroom of vanillesaus.

Baktip: Een ronde ovenschaal doet een cake soms meer recht, zoals je hier kunt zien. Bol. com heeft een voordelige ronde pyrex ovenschaal, mocht je interesse hebben.

Over die bourgondische taarten

Ben je op zoek naar meer bourgondische taarten en gerechten vol smaak door die keus aan rijke ingrediënten? Je vindt ze hieronder. In de onderstaande blogcategorieën staat het hele digitale boek!

Bourgondische cake met kokos en kiwi | Glutenvrij recept
Bourgondische cake met kokos en kiwi | Glutenvrij recept

Meer blogs en boeken

Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

De vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!

Geverifieerd door MonsterInsights