Weinig pompoentaarten waar je zo mee kunt variëren, als met dit basisrecept van Jamie Oliver. Zijn recepten zijn prachtig, ook al pas ik deze traktatie aan naar suikerarm. Waarom? Omdat deze flan-achtige zoete pompoentaart dit heel goed kan hebben! En vaak hoef jij helemaal niet zoveel suiker te gebruiken als men voorschrijft.
Het heerlijke basisrecept van Jamie Oliver paste ik liever aan naar een suikerarme zoete pompoentaart, zonder toevoeging van kunstmatige zoetstoffen. Ook is deze ‘flan’ glutenvrij. Prettig als je een rustige bloedsuikerspiegel wilt. Toch is ook deze versie lekker romig en vol van smaak, zoals bourgondische taarten horen te zijn.
Pompoen eet ik graag. Al mijn hele leven. Heerlijk bij roti of rijst. Of gepoft uit de oven. Maar in zoete recepten met pompoen geloofde ik niet zo. Tot ik een paar jaar terug een recept voor zoete pompoentaart van Jamie Oliver tegenkwam.
Zijn recept levert een taart op dat zacht van smaak is en wat weg heeft van een flan of een kwarktaart. Deze pompoentaart ziet er goddelijk uit en kun je perfect serveren met een verjaardag of als dessert. Ik weet zeker dat het wat tongen losmaakt.

Vriendelijk voor brein en bloedsuikerspiegel
Het basisrecept heb ik aangepast naar een vriendelijke versie voor brein, spijsvertering en bloedsuikerspiegel. En dat gaat zo snel. Durf te kiezen voor suikers als kokosbloesemsuiker of donkere basterdsuiker. Je hebt door de volle smaak van kokos of donkere basterdsuiker minder suiker nodig. Zo win je al snel een halvering op van gewone kristalsuiker. Wat levert 50% minder suiker jou op, denk je?
Werk je liever geraffineerde suikers vrij? Kies voor zoete pompoenen, zoals de Hokkaido of de flespompoen. Zo hoef jij al minder te zoeten. Of verwerk een paar overrijpe bananen door de vulling. Samen met de pompoenen. Als je graag werkt met suikervervangers als stevia, dan zou dit ook nog in dit taartje kunnen. Probeer het basisrecept uit naar jouw betere leefstijl, zoals het ketogeen dieet!
Mocht je niet zo’n fan zijn van de typische smaak van pompoen, dan is deze cheesecake-achtige taart juist een aanrader. Want je proeft amper de pompoensmaak, terwijl je veel goeds binnenkrijgt. Het is een heel andere taart dan uit een verpakking of de doorsnee bakker vandaan komt. Vind je pompoen echt niets? Kijk dan bij de variatietips voor andere opties. Voor hetzelfde taartje.
Recept zoete pompoentaart – Suikerarm en glutenvrij
Laat je niet afschrikken door de sudder- en oventijd. Plan de taart tussen je werkzaamheden door. Deze taart levert een flink gerecht op van 8-12 punten. Op de dag zelf vind ik het het lekkerst. Net als dat voor flan en crème brulée geldt. Halveer dit gerecht eventueel naar behoefte en gebruik de rest van de pompoen voor iets anders. Grill de rest van de pompoen voor bij jouw hoofdgerecht of maak deze Krachtige Vegan Pompoensoep eens.
Ingrediënten zoete pompoentaart
Nodig voor de Deegbodem
- 250 gram glutenvrije meel naar keus
- 125 ml (gesmolten) ghee of kokosolie
- 10 gram donkere basterdsuiker of kokosbloesemsuiker
- 1 groot ei, evt. kort geklutst
- snufje zout
- 1 theelepel bakpoeder
- evt. scheut water
Nodig voor de Vulling
- 500 gram pompoen in stukjes
- 250 ml kokosmelk
- 250 ml water
- 100 gram donkere of kokosbloesemsuiker
- 1 theelepel vanillepoeder/extract
- 2 grote eieren, evt. kort geklutst
Verder oa
- Ovenschaal of quichevorm van ca. 24 cm doorsnee
- Beetje olie om de vorm mee in te smeren
- Steelpan
Bereiden zoete pompoentaart
(10 minuten bereiden, 30 minuten suddertijd, 45 minuten oventijd)
Bereiden vulling: Snijd de pompoen in stukken van ca. 2 cm. Zet de 2 grote eieren voor de vulling apart. De eieren gebruik je pas bij het uitschenken van de vulling. Zet pompoen, kokosmelk, water, suiker en vanille in een ruime pan op het vuur. Blijf roeren tot alles kookt. Zet het vuur zacht en laat het mengsel ca. 30 minuten door pruttelen met een deksel op de pan. Roer af en toe. Zet het vuur uit en laat ca. 1 uur afkoelen.
Bereiden deegbodem: Roer alles voor de deegbodem, behalve het water, door in een ruime kom en meng dit met je handen snel tot een grof, droog, kruimelig deeg. Is het meel niet voldoende opgenomen? Voeg dan een scheut water toe en kneed weer kort door elkaar. Laat het deeg eventueel 1 uur opstijven in de koelkast. Druk het deeg uit in een ingevette vorm. Laat de randen ca. 4 cm omhoog komen.
Bereiden taart in oven: Zet de oven aan op 175 C. Of 200 C afhankelijk van jouw oven. Pureer de vulling als het voldoende afgekoeld is. Roer de twee eieren door de pompoenvulling tot een egale massa. Stort de massa op het deeg in de vorm. Bak ca 30-45 minuten naar smaak tot de vulling boven droog is, maar van binnen lobbig. Of tot de vulling compleet droog is in ca. 45-60 minuten.
Dit soort bourgondische taarten vind ik zo uit de oven en op de dag zelf het lekkerst. Top het eventueel af met een klodder ongezoete room of crème fraiche.
Extra variatietips voor de zoete pompoentaart
- Aan de deegbodem kun je ook wat gemalen kokos toevoegen voor een notige smaak, meer vezels en bite.
- De deegbodem wordt knapperig en extra smaakvol met een handje gehakte walnoten of pecannoten
- Lust je echt geen pompoen? Meer prebiotische vezels kun je ook binnenkrijgen wortelen in deze taart als vulling. Ook bananen zouden goed kunnen, alhoewel het de bedoeling van mijn basisrecept is om zoveel mogelijk te variëren in het aanbod aan voedingsstoffen. De meeste mensen eten al regelmatig bananen en wortelen. Kijk dus wat jou past.
- Ook zoete aardappelen en cassave lenen zich goed voor dit taartje. Qua vezels en variatie in je voeding zit je dan meestal ook goed.
- Nootjes zoals pecannoten kunnen lekker zijn door de vulling. Net als een scheut rum. Voeg ze toe na de eieren.
- Ook kun je pompoen- of speculaaskruiden gebruiken voor de vulling voor een kruidiger taartje. Zelfs wat zwarte peper misstaat niet.
- Als topping kun je wat gehakte nootjes, kokossnippers of pure chocoladesnippers over de taart strooien.
- Gegarneerd met wat bosfruit of tropische vruchten zit je prima met extra nutriënten.
- Ook kaneel of cacaopoeder als topping of door de vulling is erg lekker. Daarnaast profiteer je ook van de goede voedingsstoffen in kaneel en cacao.
Meer gezondere variatietips voor dit recept
Kies je voor een tarweglutenvrij meel, dan kies je voor vriendelijker meel voor jouw systeem. Er is zat keus tegenwoordig. Zo kun je voor dit recept boekweitmeel pakken en havermeel.
Of kies binnen jouw ketofase of koolhydraatarme leefstijl voor amandelmeel, kokosmeel of erwtenmeel. Meng de meelsoorten willekeurig naar smaak. En houd er uiteraard rekening mee dat je minder amandel, kokos of erwten gebruikt dan het recept voorschrijft. Deze meelsoorten absorberen meer vocht dan andere meelsoorten.
Vervang je melk door kokosmelk, dan kun je dat merken aan jouw zenuwstelsel en spieren. Al met al kun je wezenlijk anders reageren op taarten en cakes door voor andere ingrediënten te kiezen. Ook als je geen voedingsintoleranties of problemen met je bloedsuikerspiegel hebt.
Ghee of kokosolie voeden je lijf in meer opzichten dan ik uitleggen kan. Lees mijn blog over de Voordelen van Bullet Proof Koffie voor je focus eens. Misschien is een bullet proof koffie of keto thee ook voor jou wel een oplossing. Zeker als jij graag scherp in je hoofd wilt beginnen ’s ochtends vroeg.
Misschien vind je deze blogs ook interessant
Hoe goed pompoen voor je kan zijn en hoe jij een pompoen kunt ‘slachten’ zonder spierpijn te krijgen, vind jij in mijn blog op Ook pompoen past in een koolhydraatarme ketogeen leefstijl . Natuurlijk deel ik in die blog ook meer informatie over prebiotische vezels en keto leven.
Meer vriendelijke taartjes voor jouw systeem zijn ook deze Kladdkaka en Keto Chocoladetaarten . Drie recepten helpen jou uit. Probeer er eens eentje uit! Wedden dat jij steeds vaker voor dit soort cakes en taarten kiest, als je eenmaal het verschil merkt? Je hebt maar een lijf. Alles is met elkaar verbonden. Meer dan je denkt! Wees dus zuinig op jezelf! Heb het fijn!
Bak meteen wat Zaden- en pitten-keto crackers af als je toch bezig bent met dit taartje. Dit recept gaat goed samen in de oven. Tenslotte valt of staat beter en gezonder zijn voor jezelf met een goede voorbereiding.
Waarom letten op koolhydraten scheelt
Iedereen zou moeten letten op koolhydraatarm en waar mogelijk glutenvrij. Snelle koolhydraten en gluten uit de tarwefamilie krijgen we in overdaad binnen, als we niet uitkijken. Terwijl we juist zouden moeten afwisselen in voedingsstoffen. Zeker als die variatie zo gemakkelijk voor handen is, als in Nederland.
Jouw lijf heeft het al moeilijk genoeg en jezelf kun je niet inruilen. Je bent een uniek exemplaar. Waarom zou jij het jouw lichaamsprocessen nog langer moeilijk maken? Waarom zou jij jouw lijf zo hard laten werken met eenzijdige voeding en verpakt in snelle suikers? Pak het goed variëren in je voeding vandaag nog op!
Vanwege de prebiotische vezels in pompoenen is dit recept in alle opzichten een betere keus dan de traditionele flan. Je merkt het verschil in energie. Het oorspronkelijke recept van Jamie vind jij onderaan deze blog. Het is erg de moeite waard als je een landelijke, smaakvolle taart wilt serveren. Maar natuurlijk paste ik de taart verder aan aan mijn eigen ‘minder snelle suikers en het kan echt wel anders’ leefstijl. Lees jij even mee? Voortaan kun jij dit ook bij andere recepten!
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
Bronvermelding
Het originele recept van Jamie Oliver vind je hier – met dank aan Okoko.
Wil je meer weten over prebiotische vezels? Het zit in veel voeding en Juglen Zwaan kan er goed over vertellen. Lees eens mee op https://www.ahealthylife.nl/18-beste-prebiotische-voedingsmiddelen/
Lees mijn nieuwsbrief eens op Met Halloween? Zorg jij juist griezelig goed voor jezelf en geef je op voor de laatste nieuwtjes, aanbiedingen en de gratis e-boekjes. Je vindt de inschrijflink voor mijn nieuwsbrief op mijn website. Bovendien krijg jij bij inschrijving meteen een e-boek cadeau. Deel mijn blog gerust met een ander. Heb het fijn!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Comfort food en street food uit de hele wereld
- Recepten | Desserts, snacks en lekkernijen
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren- en huidverzorging
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | Lactosevrij en/of koemelkvrij
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Pindavrij en/of notenvrij
- Recepten | Suikervrij of minder suiker toegevoegd
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
