Hoe maak je gekleurd holi poeder voor fotosessie of color run?

Recept holipoeder voor een color run of foto shoot


Wil je holi vieren, maar ben je vergeten holi poeder in huis te halen? Wil je zelf een colour run organiseren en een hardloopspektakel filmen? Heb je een feestje thuis voor je kinderen? Of heb je zin in een leuke foto shoot, maar waar haal je dat gekleurde poeder?

Je kunt holi poeder zelf maken. Het is goedkoop. Goedkoper dan kopen. Meer dan wat meel, water en voedingskleurstof heb je niet nodig. Wel geduld. Dat wel. Want het drogen kost ongeveer 24 uur op de verwarming of een warme plek in huis. Je kunt ook het deeg in de oven drogen, en nog verder aan de lucht laten drogen. Het succes bij bakken in een oven is net als bij brooddeeg niet zeker. Fijn als je geen haast hebt dus!

Het fijne van werken met meel is dat het eenvoudig te reinigen is van meubels en planten. Kwestie van water of een regenbui en het is weg. Dat geldt ook voor het gebruik van een vriendelijke voedingskleurstof. De meeste kleurstoffen uit een gewone supermarkt is zo weg te wassen van kleding. Dit kan echter niet altijd het geval zijn met andere kleurstoffen. Weet dus wel wat je gebruikt.



Recept holi poeder

Pak het goedkoopste pak meel of bloem dat je kunt vinden. Heb je iemand met een glutenallergie thuis? Pak dan een meelsoort naar je zin, zoals maismeel. Maismeel zoals maïzena geeft overigens betere resultaten dan bloem. Ik gebruikte bloem en het resultaat was qua kruimel prima. Voor een heel fijn poeder denk ik dat je beter gebaat bent bij maïzena.  Ik maakte 3 bolletjes in 3 verschillende kleuren en gebruikte dus bijelkaar 600 gram meel.

Ingrediënten

  • 200 gram meel
  • Ca. 100 ml water
  • Voedingskleurstof
  • Eventueel handschoenen voor het voorkomen van verkleuringen aan handen

Bereiden

Gebruik oude spullen. Werk zo schoon mogelijk in verband met eventuele verkleuringen aan bakjes, aanrecht en kleding. Meng door circa 100 ml water wat voedingskleurstof naar jouw zin. Als je een diepe kleur poeder wilt, zul je meer kleurstof moeten gebruiken. Voor de kleuren in mijn filmpje en op de foto’s gebruikte ik zoveel dat het water niet meer doorzichtig was.

Voeg het gekleurde water bij het meel en kneed tot een net aan soepel deeg. Gebruik eventueel meer water, maar gebruik zo weinig mogelijk. Tenslotte moet al het water er ook weer uit verdampen, zodat je weer poeder hebt. En dat uitharden van het deeg duurt nu eenmaal even. 

Kleur het deeg eventueel bij met extra gekleurd water of breng het restje kleurstof meteen op het deeg aan. Kneed goed door tot het resultaat naar je zin is. Druk het deeg zo plat mogelijk, circa ½ centimeter uit op een vel bakpapier. Gebruik eventueel een deegroller.

Zet het deeg weg op een warme plek in huis. Bij de verwarming zou prima moeten zijn. Na een dag kan het deeg uitgehard zijn tot klei. Afhankelijk van de temperatuur in huis kan het drogen wel meerdere dagen duren. Zie je barsten in de klei? Dan droogt het prima.

Wil je het drogen versnellen? Verwarm dan de oven voor op 200C. Zet de oven uit. En de klei erin. Laat de ovendeur op een kier (een metalen lepel ertussen) iets open, zodat het vocht kan ontsnappen. Als het goed is, is dat voldoende. Is jouw klei nog niet voldoende uitgehard? Zet de oven op 100C en laat het verder uitharden. Meestal is een uur voldoende. Breek het klei in kleinere stukken en vermaal in een keukenmachine of koffiemolen tot poeder. Ook hier geldt dat de kruimels nog fijner en beter uitvallen als je het poeder verder aan de lucht laat drogen.   

Hoe maak je zelf holipoeder voor een feestje, fotoshoot of colourrun? Kijk mee naar de YouTube-video van TweePlusDrieIsVijf.

Tip voor meer kleuren

Holi wordt rond de start van de lente gevierd. Het van origine Indiase festival duurt een dag of vijf. Naast extra lekker eten en drinken, dans en muziek strooien Hindoes met gekleurd poeder bij dit feest. Het idee erachter is dat na een winter de natuur weer opleeft en mensen net als bloemen in kleur mogen staan.

In de loop der jaren en zoveel holi-vieringen verder in Suriname en Nederland, heb ik inmiddels het volgende voorbij zien komen – en kun je dus ook inzetten voor een viering:

  • Houd een deel meel achter de hand zonder te kleuren. Zo heb je je vierde kleur onder handbereik: wit!
  • Het ouderwetse talkpoeder voor droge voeten of droge babybillen kun je ook gebruiken voor een foto shoot. Een glamoureffect krijg je door wat glitters door het poeder te mengen.
  • Je kunt stoepkrijt per kleur fijn wrijven. Leuk voor een mooi effect op foto’s, omdat de korrels wat groter zijn dan bloem.
  • Je kunt houtskool fijn malen met een steen voor de kleur zwart. Overgebleven as van een barbecue kun je ook gebruiken. Dit is uiteraard wat grof vergeleken met bloem of talkpoeder en wat minder vriendelijk voor lijf en milieu.
  • Je kunt ook werken met waterverf of plakkaatverf.
  • Weet jij dat gekleurd water in waterpompjes ook gebruikt wordt bij holivieringen? Ook mooi voor een foto shoot. En ja, voedingskleurstof lost mooi op in water. Ik vertel dit later – veel later – ook eens aan mijn kinderen!
Lekker in je vel en fit met Vera's Lifestyle Wereld
Lekker in je vel en fit met Vera’s Lifestyle Wereld

Lekker in je vel en fit met Vera’s Lifestyle Wereld

Weet jij al dat je bij Vera’s Lifestyle Wereld recepten vindt die passen binnen balansdagen en vaak koolhydraatarm en het ketogeen dieet? En dat je bij Vera een gratis ebook kunt downloaden dat je snel helpt bepalen waar jij staat en wat jij wilt met jouw fitdoelen?

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Recept holipoeder voor een color run of foto shoot

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!