Vegan boekweitpap met chiazaad

Recept vegan boekweitpap met chiazaad

Boekweitpap is voor liefhebbers van warme pap een smakelijk alternatief op de gewone havermoutpap of Brinta. Bovendien is boekweitpap vriendelijk voor de spijsvertering en de  bloedsuikerspiegel. Net als havermoutpap kun je boekweitpap op verschillende manieren bereiden. Dit recept voor een romige boekweitpap is geschikt voor veganisten en helpt je in elk geval lang fit en vol te blijven.

Boekweit is geen graan en is dus geen familie van tarwe en haver. Voor mensen met een intolerantie voor tarwegluten valt boekweit dus onder glutenvrij. Het is licht verteerbaar en rijk aan eiwitten. Boekweitpap kun je op verschillende manieren maken. Met jouw keus aan melk, met water, met bouillon, etc. Je kunt ook kiezen of je de pap van boekweitmeel wilt maken, of van boekweitvlokken, gepeld boekweitzaad of boekweitgrutten. Boekweitgrutten zijn de gepelde en gebroken zaadjes van de boekweitplant.  

Recept vegan boekweitpap met chiazaad

Dit recept is gebaseerd op gepelde boekweitzaadjes. Het levert een lobbige pap op, zeker met het chiazaad en de cranberries. Het is ideaal voor mensen die liever wat te kauwen willen hebben ’s ochtends. De gepelde boekweitzaadjes kun je vervangen met boekweitgrutten of boekweitvlokken.

Naast boekweit en melk naar keus heb je niets nodig. Toch maak je van je ontbijt een betere start met de andere ingrediënten die zich elk bewezen hebben voor een beter functioneren. Geef chiazaad wel altijd 5 minuten de tijd om te wellen in de pap.  De zaadjes zwellen namelijk flink op en het is beter dit vooraf te laten gebeuren dan in de keel. In ruil krijg je een hoop vitaminen, mineralen en vezels binnen.

Ingrediënten

  • 100 gram gepelde boekweitzaadjes
  • 600 ml plantaardige melk
  • 30 gram chiazaad
  • 3 eetlepels cranberries
  • 1 eetlepel kokosolie naar wens
  • Honing en kaneel naar wens
  • Vers fruit naar wens

Voor het ’s nachts inweken eventueel

  • 300 ml water
  • 1 eetlepel appelazijn

Bereiden vegan boekweitpap met chiazaad

(ca. 8 uur weken, 10 minuten koken, 5 minuten rusten)

Als je het jouw spijsvertering gemakkelijker wilt maken, kun je de boekweitzaadjes de avond tevoren  weken in water en appelazijn. Spoel ’s ochtends voor gebruik de boekweit onder de kraan af, want de melk kan gaan schiften door de appelcider. Schiften is op zich geen punt, want dat zorgt juist voor een meer lobbige textuur. Sommige populaire desserts uit India zijn gemaakt door het schiften van melk.

Breng in een pan de boekweit en de melk aan de kook. Laat op een laag vuur het mengsel circa 10 minuten sudderen tot de boekweit glazig en zacht is. Zet het vuur uit. Voeg het chiazaad en de cranberries toe. Laat de pap 5 minuten rusten tot het resterende vocht is opgenomen en de chiazaadjes voldoende opgezogen zijn. Serveer warm met naar wens vers fruit, kaneel en honing. In de koelkast kun je een restje boekweitpap bewaren voor de volgende dag. Geniet ze!  

Een romige en veganistische boekweitpap met chiazaad maak je zo! Kijk mee naar de stappen op het YouTube-kanaal van Vera’s Lifestyle Wereld

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Recept vegan boekweitpap met chiazaad
Recept vegan boekweitpap met chiazaad

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Geverifieerd door MonsterInsights