Appels fermenteren – Over inmaken en zuurgoed

Over fermenteren van appels, inmaken en zuurgoed. Pak het recept op mijn site.


Wanneer deed jij voor het laatst iets voor het eerst? En let jij op huisgemaakte maaltijden met tintelend frisse ideeën? Ik ben dol op anders kijken naar voeding en puur, en word blij van eenvoudig en ambachtelijk voedsel. Ik heb al verschillende recepten online staan met van alles wat ik in mijn tuin in Nederland heb staan en wat ik in Zweden op ons stuk grond vind, maar … gek genoeg had fermenteren en op azijn zetten nog niet mijn aandacht. Een tijd geleden had ik voor het eerst wortels gefermenteerd, ongelooflijk eenvoudig en zo gebeurd, maar het zit nog niet in mijn systeem om het te gebruiken.

Ook voor mij gaat de 21/90 regel op, want als ik iets niet consequent doe, dan wordt het geen gewoonte. Wees je dus bedacht van deze regel. Het scheelt veel rust en begrip voor jezelf, waardoor juist de kans op definitief iets nieuws aanleren mogelijk wordt. Van tijd tot tijd zijn nieuwe gewoonten handig om aan te leren om goed te blijven functioneren.  

De gefermenteerde wortelen waren lekker, maar ik vergat ze bij mijn salades te doen. En daar hield voor mij het fermentatieproces op. Tot nu, want we hadden een flinke appeloogst dit jaar. Van die ene appelboom in onze stadstuin. Naast appelcider, zuurgoed, appeltaart en appelchutney dus ook gefermenteerde appels.

Kijk op mijn site eens naar mijn eerdere recepten naar aanleiding van wat ik in huis heb.  Als je geïnteresseerd bent in fermenteren vind jij vast ook mijn blog over waterkefir interessant. Je vindt het op Waterkefir en Probiotica

Hoe je appels inlegt in azijn zonder al te veel overheersende smaken, vind jij op Op Azijn Leggen van Appels

Recept appels fermenteren

Voedsel fermenteren is een oud gebruik, waarbij je groenten en fruit langer houdbaar maakt door ze in een zoutoplossing te leggen. Door het water en zout worden groenten en fruit bovendien beter verteerbaar met behoud van alle vitaminen. Daarnaast start het fermentatieproces, waarbij de natuurlijke suikers in het voedsel omgezet wordt naar melkzuur en aldus prebiotica ontstaat. En daar kan jouw buik heel blij van worden!

Darmbacteriën hebben een combinatie aan prebiotica en probiotica nodig. Prebiotica is voeding voor jouw reeds aanwezige darmbacteriën, zodat ze lekker kunnen groeien. Probiotica zijn darmbacteriën die jij toe kunt voegen aan wat jij al hebt in jouw spijsverteringskanaal. Beide typen verrijken je darmflora en kunnen voor een beter immuunsysteem zorgen.

Een betere weerstand zorgt vervolgens voor het minder ervaren van de gevolgen van stress, meer energie en meer genieten. Dus … is gefermenteerd voedsel inbouwen in je leven ineens een noodzaak! Vandaar, hierbij mijn werkwijze. Alsjeblieft, veel plezier met het recept! Laat je weten wat het voor jou is geworden?

Ingredienten appels fermenteren

  • 1 liter weckpot
  • Ca. 1 kilogram appels
  • 0,5 liter (bron) water
  • 10 gram Himalaya zout

Bereiden appels fermenteren

(5 minuten)

Zorg voor een schone weckpot. Werk met schone materialen, zodat de fermentatie niet verkeerd loopt. Was en snijd de appels in smalle parten. Leg de weckpot op de kant, en stapel de eerste laag appels zo vol en strak, dat ze goed vast zitten. Stapel nu de volgende laag appelschijven rondom tot een paar centimeter van de rand van de pot af. Los het zout op in het water. Voeg de zoutoplossing toe tot de appels een centimeter onder water staan. Drijft er een stukje appel omhoog? Zet het vast door beter te rangschikken of meer appels toe te voegen. Sluit de weckpot af en laat in de voorraadkast circa 3 dagen tot een week rusten. Open, proef en bewaar verder in de koelkast.

Appels bevatten van zichzelf al veel prebiotische vezels en probiotica. Wat keus betreft, kun je eigenlijk niet anders dan een goede fermentatie verwachten. Al binnen een paar uur bubbelt de zoutoplossing erop los, wat aangeeft dat de fermentatie op gang is gekomen.

Kijk mee voor de stappen voor de gefermenteerde appels in dit filmpje

Meer tips om te fermenteren

Wil je meer smaak en/of meer steriele omgeving? Dan kun je ook een theelepel pure Ceylon kaneel toevoegen aan de oplossing. Gefermenteerde appels zijn rauw uit de pot een prima aanvulling als bijgerecht, of door de salade. Denk aan je darmflora en gebruik met regelmaat een paar schijfjes per keer.

Je kunt ingemaakte appels ook verhitten in bijvoorbeeld appeltaarten en stoofgerechten. Uiteraard verlies je hierbij wat pre- en probiotica. Maar dat is nog altijd beter dan de pot ongebruikt laten staan.

Fermenteren van appels kan ook tegelijk met ander fruit en andere groenten. Denk eens aan appels samen met uien en pepers in een pot. Of appels en bosbessen met kaneel in een pot. Je kunt dezelfde zoutoplossing van 2% gebruiken, die ik hanteer in dit recept.

Dezelfde verhouding zoutoplossing kun je ook bij wortelen en andere stevige groenten toepassen. Het beste is echter even bij de bronvermelding te kijken. Of op internet. Zoveel mensen die zich al professioneel bezig houden met het fermentatieproces.

Over de auteur

Ik houd me alleen bij mijn voorraad wegwerken, zoals mijn rijke appeloogst, en het inspireren van jou om betere besluiten te nemen voor jouw lijf. Laat dat lichaam niet schreeuwen, geef het goede voedingsstoffen. Kijk voor meer inspiratie, tips en recepten op mijn website. Lees ook mijn disclaimer, want elk mens is anders en de resultaten ook. Vaak start die omslag echter wel met het maken van betere keuzes. Je kunt het. Echt wel!  

Bronvermelding

Blij dat ik het wiel niet opnieuw hoef uit te vinden en dat ervaren mensen al blogs hebben geschreven. Dat scheelt mij knoeien.

Fermentista is voor mij de website die duidelijk uitlegt hoe je kunt fermenteren. Erg blij word ik van zulke info en jij vast ook. Kijk eens op https://fermentista.nl/het-fermentatieproces-de-basisprincipes/ voor meer tips en recepten.

EXTRA VOORDEEL & fitplanner cadeau!

Heb jij mijn nieuwste e-boekje al? Je krijgt het nu cadeau. Haast onmisbaar als jij op wilt naar fitter en beter, maar steeds voortijds opgeeft. Het start namelijk met begrijpen hoe jij werkt. Jij zult niet de eerste zijn, die zegt bij mijn fitplan: ‘Ah … zit het zo?!’ Herpak je dus en download dit werkboekje. Je vindt de link bij mijn nieuwsbrief op Alleen deze week extra voordeel met een fitplanner cadeau . Verder staat de brief vol met … het laatste nieuws. Juist ja …

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Over fermenteren van appels, inmaken en zuurgoed. Pak het recept op mijn site.
Over fermenteren van appels, inmaken en zuurgoed. Pak het recept op mijn site.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!