Fruit sando | Japanse fruitsandwich matcha-room en chocoladeroom

Afwisseling nodig in fruit sando? Deze Japanse fruit sandwiches zijn gevuld met matcha-room en chocoladeroom. Recept met bereiding in YouTube-video. No bake!
Recept fruit sando | Fruit sandwich met matcha-room en chocoladeroom

Ben je ook dol op boba tea en matcha thee? Zo’n rustmoment in je dag wordt net even lekkerder met een fruit sando. Deze Japanse fruit sandwich bestaat uit room en vers fruit tussen twee sneetjes witbrood. In Nederland is fruit sando te vinden bij bubble tea bars. Het lijkt wat op onze croissants gevuld met room en vers fruit.

De combinatie smaakt hemels en is ideaal als je onderweg bent. In Japan is de fruit sando in elk geval dagelijks uitverkocht. Populaire fruit sando zijn gevuld met aardbeien, mango, banaan, kiwi en/of druiven. Maar Japanse supermarkten, bakkerijen en groentewinkels pakken ook Aziatisch fruit van het seizoen. Je kunt voor elk ander fruit kiezen.

Ook kun je de room op smaak brengen met wat je lekker vindt. In dit blog gebruik ik verschillende smaken room: chocola, matcha en vanille. Ik koos daarbij voor fruit als banaan, kiwi en pruim. Het resultaat is op z’n zachtst gezegd fenomenaal.

Het fruit wordt doorgaans over de snijlijn in een bepaald patroon neergelegd, waardoor je een prachtige kleur tussen de witte room ziet sprankelen. Je kunt ook figuren maken, waardoor je boterham net even interessanter wordt.

Ik besloot bomen te maken met een banaan als stam en kiwi en pruim als bladerdek. Het resultaat was erg grappig en lekker door de subtiele smaak van de matcha en cacao. Een boom leek door de chocoladeroom in een bos te staan en de ander met de matcharoom in een weiland.

Populair is ook de fruit sando met het fruit gerangschikt als een bloem. Hoe je dat maakt, vind je mijn blog fruit sando | Hoe maak je Japanse fruitsandwiches in bloemvorm.

Hoe maak je fruit sando met matcha-room en chocoladeroom? Recept fruit-sandwich

In Japan gebruikt men speciaal melkbrood, genaamd shokupan. Dit witbrood is zacht en fluffy en wordt gesneden in dikke plakken. In Nederland is casinowit en tijgerwit gemakkelijk te vinden. Die sneetjes zijn wel iets dunner gesneden, waardoor het brood kan breken.

Dat is de reden dat ik mascarpone gebruik, want de fruit sando stijft dan steviger op dan met slagroom alleen. Zorg ervoor dat naast de snijlijn ongeveer even dik fruit wordt gebruikt, waardoor de boterham overal even dik blijft. Dat voorkomt scheuren.

Het mooie van het groene van de matcha en het bruine van de matcha is dat ook bleek gekleurd fruit als banaan of peer goed zichtbaar wordt tussen de room. En dat is precies wat we willen, want Japans eten staat bekend om het esthetische, waardoor je zin krijgt in eten.

In principe worden de randjes van het brood eraf gesneden, maar als je dat lekker vindt of bang bent dat je boterham gaat scheuren of te klein wordt, laat je dat zitten. In Japan worden de broodrandjes los gebruikt voor een zoete snack: gefrituurd of geroosterd met boter en bestrooid met suiker. Het lijkt wat op de Hollandse kaneelbeschuitjes.

Per sando gebruikte ik ongeveer 100 ml room. In plaats van mascarpone en slagroom kun je ook kiezen voor het opkloppen van de slagroom met een slagroomversteviger. Let erop dat de stukken fruit niet hoger zijn dan 4 centimeter. De fruit sando kan dan openscheuren.

Fruit sando is een no bake recept, mits je gebruik maakt van kant-en-klaar brood. De bereidingswijze vind je in, voor en na deze YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld. Veel plezier ermee – en super als je meteen de video wilt liken. Alle beetjes helpen bij het aanbieden van gratis content voor jou.

Ingrediënten fruit sando

5 porties

Voor de room

  • 400 ml vloeibare slagroom
  • 250 ml mascarpone
  • 60 gram poedersuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 volle theel matcha
  • 1 volle theel cacao
  • 10 sneetjes casino wit of shokupan

Fruit naar keus voor de kroon:

  • Kiwi, pruim, abrikoos, meloen, mango, banaan en/of aardbeien
  • Fruit naar keus voor de boomstam of stengel:
  • Kiwi, banaan, meloen en/of mango
  • Extra fruit om de rest van de sando op te vullen

Bereidingswijze fruit sando

(bereidingstijd 15 minuten en 60 minuten opstijven}

Bereid het fruit voor. Was en schil indien nodig. Kijk naar de snijlijn en hoe het patroon er uit moet zien. Voor het bladerdek kun je een hele of halve overdwars gesneden kiwi gebruiken. Banaan kan ook in stukken worden gebruikt. Uit meloen en mango kun je bolletjes scheppen met een speciale meloenschep. Ontpit pruimen en abrikozen en vul ze op met room. Voor de boomstam of stengel kun je dikke repen mango, kiwi of banaan gebruiken. Laat de vruchten uitlekken.

Klop room, mascarpone, suiker en vanillesuiker in circa 2 minuten met een slagroomklopper tot de room stevig en lobbig is. Haal 2x 100 ml room uit en meng de ene 100 ml met de matcha en de andere 100 ml met cacao.

Spreid een flink stuk plasticfolie uit op een snijplank. Kijk naar de snijlijn en het resultaat dat je wilt. Bleke kleuren komen goed naar voren met matcha en cacao. Bepaal of je een compleet groene sandwich wilt of het groen gaat verdelen over 2 fruit sando. Maak die keus ook met chocoladeroom. Per fruit sando gebruik je 100 ml room.

Ik koos voor het volgende: Smeer de helft van een snee in met een witte laag room en de andere helft met matcharoom. Doe hetzelfde met een tweede snee en houd rekening met waar je ze aan elkaar wilt plakken, zodat matcha op matcha komt en wit op wit.

Houd nu rekening met de dwarsdoorsnee van het fruit. Leg over de snijlijn het fruit dat je als kroon wilt hebben. Leg daaronder het fruit dat de stam of stengel moet vormen. Verdeel meer fruit en room over de rest van de boterham, zodat je een rechte sandwich krijgt. Leg de tweede snee er bovenop.

Druk lichtjes aan. Pak de sandwich stevig in met plasticfolie. Markeer je snijlijn met een marker! Herhaal de stappen bij de rest van de boterhammen. Koel de sandwich ongeveer een uur in de koelkast tot het stevig opgesteven is. Snijd de sando over de markering open. Geniet meteen!

Tip: De fruit sando is extra feestelijk met matcha thee uit Japans servies. Bol.com heeft een mooi en uniek setje te koop.

Meer no bake cake recepten?

Hoe handig als je niet naar die oven om hoeft te kijken en zekerder kunt zijn van jouw eindresultaat. Kijk eens mee naar de volgende desserts en traktaties. Die hoeven alleen maar in de koelkast te wachten tot het opstijven gelukt is.

Recept fruit sando | Fruit sandwich met matcha-room en chocoladeroom
Recept fruit sando | Fruit sandwich met matcha-room en chocoladeroom

Meer blogs en boeken

Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

De vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!

Geverifieerd door MonsterInsights