Gerookte kalkoen met sinaasappel uit de kamado

Recept gepekelde kalkoenfilet met sinaasappelmarmelade gerookt in de kamado

Het lijkt ingewikkeld, maar gerookte kalkoenfilet in een kamado of gesloten barbecue is net even lekkerder dan uit de oven. En al helemaal als je de kalkoen vooraf pekelt en op de grill glaceert met een sinaasappelmarmelade. De stappen in deze blog maken het je gemakkelijk. En kunnen overigens ook bij kiprollade en beenham worden toegepast.

Het eindresultaat heeft een rokerige smaak met het zoete van sinaasappel vermengd met de kruiden. Mocht je het lichtjes gepekeld hebben, dan komt het zachte van het zout eveneens naar voren. Kortom: een aanrader om te proberen. Deze blog neemt je mee in het roken en pekelen van kalkoenfilet.

Twijfel je? Kijk eens mee naar de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld voor jouw stappen

Hoe rook je kalkoen in de kamado? Recept met sinaasappelmarmelade

Vooraf pekelen is optioneel. Gebruik de kruiden die je lekker lijkt. Bij kalkoen passen rozemarijn, zout en peper. Maar ook citrusfruit en bruine suiker of ketjap en sambal. Je kunt ook voor kruidenmixen kiezen, zoals kipkruiden. Afhankelijk van je keus past dit gerecht in een gezonde leefstijl, zoals het lage koolhydraten dieet en het ketogeen dieet.

Ingrediënten kalkoen uit de kamado

  • 1 kg kalkoenfilet
  • 2 eetlepels kruidenmix
  • 2 – 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • Eventueel 1 sinaasappel
Recept gepekelde kalkoenfilet met sinaasappelmarmelade gerookt in de kamado
Recept gepekelde kalkoenfilet met sinaasappelmarmelade gerookt in de kamado

Bereidingswijze kalkoen uit de kamado

Circa 6 uur pekelen en 1 uur roken

Optioneel: Pekelen ongeveer 6 uur voor de barbecue

Prik de kalkoen rondom in met een satéprikker. Zo trekken zout en kruiden sneller in. In dit recept gebruiken we een zoutoplossing van 1%. Dit betekent dat je ongeveer 10 gram zout op 1 liter water nodig hebt. Dat is bijna 1 eetlepel.

Roer dit zout door het water in een ruime kom. Roer 1 eetlepel kruiden naar keus door. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zwarte peper, suiker en rozemarijn. Of gebruik meteen een kruidenmix bedoeld voor kip. Kijk op je potje of zout een van de eerste ingrediënten is en gebruik daar 2 eetlepels van. In die natte pekel leg je de filet. Sluit de kom af met een deksel of folie en laat in de koelkast die filet zo’n 6 uur trekken.

Wil je meer weten over pekelen? Lees dan mee op Hoe pekel en rook je kalkoenfilet in de kamado

Hoe rook je kalkoen in de kamado?

Steek de kamado aan met aanmaakkrullen of aanmaakblokjes en plaats een laag kooltjes op die krullen. Zodra de kooltjes gloeien, stel je de rookkanalen af zodat de temperatuur rond 125-150C is. Inclusief aansteken kost dit circa 10 minuten bij een kleine kamado.

Plaats intussen de kalkoen in een gietijzeren schaal – dit scheelt lekken op de kooltjes, waardoor de barbecue lekker kan blijven smeulen. Doe eventueel een laag verse sinaasappelschijven op de bodem of smeer de schaal in met sinaasappelmarmelade.

Smeer de kalkoen in met een deel van de marmelade. Plaats nu de kalkoen in het midden van de kamado. Laat de kalkoen ongeveer 1 uur roken bij circa 150C. Gooi eventueel een handje kolen bij als de kooltjes het niet een uur volhouden. Smeer de bovenkant van de kalkoen nog twee keer in met marmelade.

Als je een vleesthermometer gebruikt: De kalkoen is gaar als de kerntemperatuur op 74C staat. Of snijd de filet open na circa 60 minuten. Als het vlees wit en zacht is, in plaats van roze en stevig, is de kalkoen gaar. Wij serveerden de kalkoenfilet met een gevulde champignon, een aardappelschotel (frittata), watermeloen en een salade.

Liever meer pit en meer kruiden in plaats van een zoete glaze? Een kalkoen met een bbq rub is ook erg lekker. Lees mee op Recept Gepekelde kalkoen met bbq rub uit de kamado.

Gerookte kalkoenfilet met aardappel, salade en watermeloen
Gerookte kalkoenfilet met aardappel, salade en watermeloen

Meer blogs en boeken

Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

De vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!

Geverifieerd door MonsterInsights