Gerookte en gepekelde kalkoen – Kamado recept

Recept gepekelde kalkoenfilet - Roken op de kamado binnen het ketogeen dieet


Zelf pekelen. Zelf roken. Ik zie je al twijfelen … Het klinkt omslachtig en oubollig, maar toch … dit recept is simpel uit te voeren en valt boterzacht. Het gaat bij dit recept om een milde pekel en een milde rook. Zo krijg je meer smaak aan vlees en vis. Al slechts een dag na pekelen in een zwakke zoutoplossing raakt elk hapje doordrongen van een subtiele zoute smaak. Rook je het vlees vervolgens op de kamado of een barbecue met gesloten deksel, dan krijg je mals vlees met een zilte rookaroma. En dat allemaal binnen jouw ketogeen dieet, zoals deze gepekelde kalkoen. Het levert je haast een pulled turkey op, zo zacht.

Zeker daar je bij keto goed moet letten op verlies van zouten, kan pekelen een mooie oplossing zijn. Letterlijk. Moeilijk is het pekelen niet. Het is meer een kwestie van doen. Let in elk geval bij het kruiden dat de zoutoplossing slechts 1% zout bevat. Dat betekent slechts 10 gram zout op 1 liter. Pekelen in water heet overigens ‘natte pekel’. Het water met het geringe zout trekt in het weefsel, waardoor het vlees overall malser wordt. Laat je het vervolgens zacht roken, dan krijg je een soort draadjesvlees, oftewel ‘pulled turkey’ in dit geval.



Vroeger was pekelen noodzaak om het vlees malser te maken en de houdbaarheid te vergroten. Het vlees was taai en een vriezer was er niet. Tegenwoordig zorgt deze ambachtelijke techniek voor die nodige variatie in smaken. Want hoe meer je afwisselt in voeding en gebruik maakt van het aanbod, hoe leuker het is om een betere leefstijl te hanteren. Met af en toe vlees en vis, veel groenten en goede vetten. Of je het nou het ketogeen dieet noemt, of een lage koolhydraten leefstijl: feit is dat wij bewuster met voedsel mogen omgaan en de werking ervan niet voor lief hoeven te nemen. Een lichaam vaart wel bij goede voedingsstoffen. Neem de moeite om te kijken welke voeding bij jouw functioneren past.  

Recept gerookte en gepekelde kalkoen van de kamado

Een homp kalkoenfilet is dankbaar roken op een kamado. In slechts 2 uur op circa 120C hadden wij een mals stuk vlees met een krokante laag. Zonder keren van het stuk vlees. Veel kruiden heb je er bovendien niet voor nodig. Pak kruiden naar jouw zin. Wij hebben diverse bussen van Alpnaering staan en pakten de zeezoutmix en de kipkruidenmix. Van elk een eetlepel. Alpnaering levert zuivere kruidenmixen, gericht op een goede herkomst en pure melanges.

Probeer soortgelijke kruidenmixen zeker uit. Het kan een verschil maken in meer zelf durven bereiden. In de zeezoutkruidenmix zit o.a. zeezout, sellerie, ui en basilicum. In de kipkruidenmix zit o.a. zout, paprika, mosterd en koriander.

Voor het roken heb je naast houtskool voor je kamado of barbecue ook wat houtsnippers nodig. Kies snippers die geschikt zijn voor voedselbereiding. Wij kozen voor kersenhout vanwege het lichtzoete aroma.

Nodig gepekelde kalkoen

  • ca 1.000 gram kalkoen
  • ca 1 liter water
  • 10 gram zout
  • 2 theelepels kruiden naar smaak voor het pekelen
  • 1 eetlepel kruiden naar smaak voor het roken
  • 4 handjes (kersen)houtsnippers

Bereiden gepekelde kalkoen

Spoel het stuk kalkoenfilet eventueel schoon onder stromend water. Leg het in een ruime kom met deksel. Er moet een liter water bij kunnen. Meng in een kan met een liter koud water een eetlepel kruiden, waaronder 10 gram zout (je gebruikt een 1% zoutoplossing dus). Giet de bouillon op de kalkoen. Plaats het deksel op de kom. Zet koud weg in de koelkast. Pekel het stuk kalkoenfilet circa 24 uur in dit zoute water en kruiden.

Week de houtsnippers in water. Weken hoeft niet persé, maar wij doen het wel. Stook de kamado op en zorg voor een constante temperatuur van 120C. Haal de kalkoen uit het gepekelde water. Laat even uitlekken. Bestrooi met een eetlepel kruiden naar jouw zin. Gooi een handje houtsnippers op de kolen. Leg de kalkoen op het rooster (eventueel in een gietijzeren pan). Sluit het deksel van de kamado. Houd de temperatuur van 120C in de gaten. Strooi elk half uur een handje houtsnippers erbij. Meet de warmte van het vlees rond 2 uur grillen met een vleesthermometer. Als de temperatuur in het midden 70C is, is de kalkoen klaar. Serveer met groenten. Geniet ze!

Misschien is dit recept ook wat voor jou. Kijk eens op Geglaceerde kiprollade

En natuurlijk heb ik een filmpje van hoe wij te werk zijn gegaan. Zodat jij ook snel aan de slag kunt met nieuwe recepten uitproberen. Have fun! Laat je in de reacties weten wat je van het recept vindt?

Meer zelfvertrouwen? Stoppen met verstoppen?
Meer zelfvertrouwen? Stoppen met verstoppen?

Over de auteur

Eten wat je lekker vindt. Gericht op minder suikers en meer smaak. Veel groenten … En raad eens hoe goed je ervan in je vel gaat zitten? Je kunt prima binnen jouw leefstijl beter eten. Naar jouw smaak. Jouw wensen. Waardoor jij ook goede fitresultaten kunt boeken.

Ik bied jou gezondere recepten op mijn website aan, je vindt tips om minder stress te hebben, je leert dat het normaal is dat jij die positieve motivatie zelf dient te vinden. Ik vertel jou meer over slimme swaps, lage koolhydraten en het ketogeen dieet. Daarnaast bied ik een mooi assortiment aan die jou kan ondersteunen. Lees eens mee en pak mijn fitplan op! Aan jou de keus verder. Op naar beter.  Tijd om te stoppen met verstoppen. Op naar meer zelfvertrouwen. En dat start met fitter worden.

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Recept gepekelde kalkoenfilet - Roken op de kamado binnen het ketogeen dieet
Recept gepekelde kalkoenfilet – Roken op de kamado binnen het ketogeen dieet

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Op zoek naar een ander assortiment?

Pak de info in mijn nieuwsbrief mee op Extra genieten met de tweede gratis