Tot de beste street food ter wereld behoort zeker de Koreaanse hotdog met frietjes, een variant van de Amerikaanse corn dog. Als je hotdogs en frietjes lekker vindt, zou je deze Koreaanse gamja hotdog, vrij vertaald: hotdog met frietjes, eens moeten proberen. Het is een worstenbroodje met een smaakexplosie – meer nog dan bij andere hotdogs. Je proeft zoet, zout, hartig en mild. Daarnaast is het worstje krokant en zacht tegelijk. Een aanrader als je zin hebt in een snack.
Het worstje wordt aan een stokje geprikt, daar gaat eventueel een plak kaas omheen, een laag deeg, stukjes aardappel en broodkruimels. Vervolgens wordt het gefrituurd en overgoten met – let op: suiker, mosterd en ketchup. Dit is doorgaans de manier, maar je kunt het uiteraard zelf naar je smaak samenstellen.
Street food in Korea
Koreaanse hotdogs worden in stalletjes aan de straat verkocht. Bij zo’n straatverkoper in Korea vind je meer smaken en soorten hotdogs. Zo kun je kiezen uit volledig worst, volledig kaas, deels worst en deels kaas. Met patat en zonder patat. Ook kun je kiezen uit diverse toppings.Mocht je de Koreaanse hotdog met frietjes te veel werk vinden, dan kun je de worst ook alleen coaten met het beslag en dan frituren – ook erg lekker.
Kijk voor een indruk eens naar de animatiefilm KPop Demon Hunters. Bij het liedje Soda Pop worden de worstjes uitgedeeld door de Saja Boys en weggehaald door Huntrix. Ik ben dol op Koreaans eten. Door deze Netflix-film werd ik getriggerd om meer Koreaanse recepten uit te proberen en die vast te leggen. Een Korean corn dog kende ik nog niet, maar gelukkig vond ik twee duidelijke recepten op twee verschillende sites. Op deze websites, getiteld Maangchi en Beyond Kimchee, staan meer recepten die voor jou de moeite waard kunnen zijn.
De bereidingswijze met alle stappen volgen in de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld. Het recept volgt ook na dit filmpje.
Recept Koreaanse hotdog met frietjes | Hoe maak je KPop Demon Hunters food
De hotdogs moeten al voorgegaard zijn, want het deeg is in een paar minuten gefrituurd. Pak dus een blik of pot hotdogs of knakworstjes. In plaats van cheddar kun je kiezen voor andere kazen die gauw smelten, zoals mozzarella en jonge kaas. Je kunt de kaas ook weglaten als deze snack voor het eerst maakt. De Nederlandse cheddar wil namelijk niet plakken op de Nederlandse hotdogs. Ook niet toen ik de kaas een paar tellen opwarmde in de magnetron.
Normaal gesproken wordt het brooddeeg gemaakt van tarwemeel en gist. Dit is echter vrij bewerkelijk voor beginners die een lekker gemakkelijke snack willen, dus pakte ik zelfrijzend bakmeel. Je kunt ook kiezen voor (glutenvrij) meel en gist. Gebruik een smalle, langwerpige schaal of cakevorm voor het beslag, zodat je de worst gemakkelijk in z’n geheel kunt rollen in het deeg.
Gebruik een zak frites, die zijn al voorgegaard, dus dat scheelt in je proces. Die aardappelblokjes en de panko (Japanse broodkruimels) kun je in een dienblad of plat bord leggen voor het rollen.
Ingrediënten Koreaanse hotdog
Voor het deeg
- 400 gram zelfrijzend bakmeel
- 300 ml lauwwarm water
- 3 eetl suiker
- 1 theel zout
Voor vulling en coating
- 8 hotdogs uit blik (reeds gegaard)
- 8 plakjes cheddar(eventueel)
- 8 satéstokjes
- 250 gram frites
- 100 gram panko broodkruimels
Voor de topping
- Suiker
- Ketchup
- Mosterd
Bereidingswijze Koreaanse hotdog
Maak het deeg door meel, suiker, zout en een deel van het water toe te voegen. Voeg meer water toe tot je een vrij nat deeg, oftewel een dik beslag, hebt.
Laat de worstjes uitlekken. Prik een satéstokje door het midden van de worst. Het gewicht van beslag, frites en broodkruimels wordt zwaar, dus probeer het stokje volledig door de lengte van de worst te geleiden.
Snijd de frites in blokjes en spreid dit uit op de helft van een snijplank. Strooi een laag broodkruimels ernaast.
Verhit olie in een friteuse of in een pan waar de Koreaanse hotdog in zal passen. Als een bolletje deeg meteen gaat borrelen in de olie, is de olie heet genoeg om te bakken.
Rol eventueel een plak kaas rond de worst. Mocht de kaas niet willen plakken, dan kun je dat eerst op de worst plakken met wat beslag.
Dip de worst daarna voorzichtig in het beslag. Zodra de worst rondom gecoat is met het beslag, rol je de worst door de blokjes frites en strooi je de panko over de worst.
Frituur de Koreaanse hotdog in 5 min rondom gaar en bruin. Draai de hotdog regelmatig om. Bestrooi de hotdog met suiker en versier met ketchup en mosterd. Of gebruik een andere topping naar jouw smaak. In Korea pakt men vaak een blikje frisdrank erbij.
Gemakkelijke methode
Dat gezegd hebbende, is de volgende methode misschien gemakkelijker. Het werkte in elk geval beter voor mij, want de kaas wilde bij mij niet plakken aan de worst. Ook zakte het beslag van de worst omdat de frietblokjes te zwaar werden. Het volgende werkte beter voor mij:
Roer door het beslag stukjes kaas, blokjes friet en panko broodkruimels. Plak nu stukjes van dit deeg aan de worst, tot de worst helemaal bedekt is met deeg. Frituur de Koreaanse hotdog meteen rondom gaar in 5 minuten.

Hotdog of corn dog?
Wie was er eerder? De kip of het ei? Feit is dat de Amerikaanse corn dog en de Koreaanse corn dog op elkaar lijken, maar … de Koreaanse heeft al die zoete en zoute smaken die op een waanzinnige manier samenkomen op een stokje.
Verschillende landen, verschillende smaken. In Nederland doen we een knakworstje op een broodje met wat curry. In Zweden kun je haast bij elke pompstation een broodje hotdog met een dot aardappelpuree krijgen. In de Verenigde Staten is het gebruikelijk om een broodje hotdog met zuurkool te bestellen – of een corn dog, een worstje op een stokje verstopt in een laag maisbrood.
Meer blogs en boeken
Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.
De vrijwaringsclausule
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
- Uncategorized