Een godjhia is een pasteitje met een zoete vulling. Het pasteitje is op basis van kokos en deeg. De tropische hapjes smaken heerlijk bij een roti- of rijsttafel en worden vaak door Surinaamse hindoestanen geserveerd bij feestjes als divali.
Het oorspronkelijk recept is bewerkelijk en arbeidsintensief en zit vol koolhydraten. Gelukkig kunnen traditionele recepten iets aangepast worden naar huidige maatstaven en toch lekker smaken. Denk aan minder suiker bijvoorbeeld. Of in de oven garen in plaats van de frituur.
Voor degenen die de Surinaamse godjhia weleens hebben geproefd: ze zijn verslavend lekker. Het is dan fijn te lezen, dat je deze kokos beignets ook zelf thuis kunt maken zonder dat je ze hoeft te frituren. Ook is het niet nodig om ze ingewikkeld op te vouwen of te kruiden met gember en kleurstof, etc. Less is soms more. Zeker in je eigen keuken. De traditionele kun je altijd afhalen bij de toko.
Glutenvrij, zuivelvrij recept Surinaamse godjhia (kokos beignets)
De hapjes in dit recept zijn zuivelvrij en glutenvrij en geschikt voor veganisten en vegetariërs. Ze zijn op basis van haverdesem, omdat ik toch al desem in huis had staan. Zonder zuurdesem heb je meer water nodig.
Natuurlijk kun je de 250 gram meel en 125 gram zuurdesem vervangen door 375 gram zelfrijzend bakmeel, zoals de meeste Surinamers dat doen. Deze snack wordt dan meteen erg budgetvriendelijk.
Of pak een (tarwe)glutenvrije bakmix naar jouw zin. Op deze manier kun je snelle koolhydraten al snel minderen. Ook liggen er tegenwoordig steeds vaker verschillende deegvellen in de diepvries – kijk eens in de diepvries van de Amazing Oriental. Dat scheelt zelf de wraps uitrollen.
Let op jouw fitdoelen en snelle koolhydraten. Gebruik minder suiker dan men normaal zou doen en kies voor bruine suiker. Zo heb je minder suiker nodig. Normaal gebruikt men rustig 100 gram suiker in onderstaand recept. Ik weiger en gebruik 30 gram. Je kunt eventueel kiezen voor het toevoegen van extra rozijnen om de vulling te zoeten.
Ingrediënten voor 12 ghodjhia
Deeg
- 250 gram boekweitmeel
- 125 gram haverdesem
- 100 ml lauwwarm water
- 50 ml vloeibare (kokos)olie
Vulling
- 100 gram geraspte kokos
- 30 gram bruine (riet)suiker
- scheutje water
- eventueel 1 theelepel geraspte gember
- eventueel klein beetje (rode) kleurstof
- eventueel 1 eetlepel rozijnen
Bereiden glutenvrije godjhia
Bereiden deeg
Meng met jouw keus aan ingrediënten meel, desem en water voor het deeg tot een soepele bal. Gebruik meer of minder water naar behoefte. Laat het deeg rusten.
Voor zelfrijzend bakmeel is 30 minuten rust voldoende. Voor gist of zuurdesem is langer nodig. Ik liet mijn desemdeeg ongeveer 6 uur rusten en wreef de buitenkant in met olie.
Bereiden vulling
Plaats alle ingrediënten voor de vulling in een droge koekenpan of wok. Laat de vulling op halfhoog vuur ca 10 minuten zachtjes pruttelen. Roer af en toe om. Houd de verdamping van het water in de gaten en voeg eventueel meer water toe. De vulling is klaar als de kokos zacht en geurig is en licht geroosterd. Laat afkoelen.
Bereiden godjhia
Kneed 50 ml olie door het deeg. Let erop dat het deeg soepel is en niet plakt. Verdeel het deeg in 12 balletjes. Gebruik eventueel wat extra bloem, zodat de balletjes niet plakken.
Rol elk balletje op een schoon aanrecht uit tot dunne wraps met een diameter van 10-12 centimeter. Gebruik een deegroller en eventueel meer bloem. Schud overtollig bloem af van elk deeglapje.
Plaats op elke wrap een lepel kokosvulling. Vouw de wrap dubbel. Druk de randen aan. Dit zou voldoende kunnen zijn voor de bereiding in een oven. Wie toch een pasteirandje wil: Breng na het aandrukken met een vinger steeds een stukje deeg omhoog, druk dat deel aan. Herhaal tot de pastei in een mooi patroon vastgedrukt zit en de vulling goed opgesloten zit. Herhaal met de rest van de hapjes.
Hoe bakken
Bakken in de oven: In de oven garen de hapjes tot heerlijk knapperige, verleidelijke pasteitjes. Plaats elk hapje op een bakplaat bekleed met keukenpapier. Plaats de plaat in het midden van een voorverwarmde oven. Ca 20 minuten in de oven op 200C zou voldoende moeten zijn. Draai de hapjes halverwege om, zodat beide zijden knapperig bruin bakken. Het resultaat zijn beignets die knapperig blijven.
Bakken in de kamado: De smaak van de kooltjes in een kamado maken deze pasteitjes helemaal onweerstaanbaar. In een kamado zijn de beignets sneller klaar. Houd de hapjes dus in de gaten. Draai de hapjes halverwege om, zodat beide zijden knapperig bruin bakken. Het resultaat zijn heerlijk geurige beignets.
Bakken in olie: Frituur je de beignets liever op de traditionele manier? Plaats een koekenpan of wok met ruim olie op het vuur. Bak de beignets aan beide zijden in circa 3 minuten goudbruin. Laat op wat keukenpapier uitlekken. De beignets zijn wat zachter dan uit de oven. Geniet ze!
Misschien vind jij dit ook interessant?
Vera heeft al verschillende Surinaamse klassiekers omgetoverd naar ‘gemakkelijker te doen’ en/of ‘beter voor het lijf’, zonder dat de authentieke smaak wegvalt. Kijk eens mee!
Recept Surinaamse sojabrokken met ketjap
Recept Surinaamse bojo (cassavetaart)
Recept Surinaamse bravoe (cassavesoep)
Recept Surinaamse gebakken bakbanaan
Recept Surinaamse telo (cassave) met bakkeljauw
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch