Spread the love
Verandering van spijs doet eten. Zelf heidesuiker maken. Lekker als marinade of glaze!
Verandering van spijs doet eten. Zelf heidesuiker maken. Lekker als marinade of glaze!

Weet jij dat wat heidesuiker meer smaak geeft aan verschillende gerechten? Ik ben dol op de kleur van heide in bloei. Gelukkig ben ik gezegend met heidevelden rond mijn huis in Zweden. Ergens in augustus begint de hei te bloeien, in allerlei tinten paars. Een prachtig gezicht tussen de rotsen, mos en bomen. Heide heeft geen alles overheersende geur. Eerder fris, zeker als het net geregend heeft. De hei trekt hommels aan, mijn favoriete diertjes. Het gemoedelijk gezoem van deze kleine, wollige beertjes vind ik rustgevend. En ik kan haast zweren dat ze dansend van blijdschap van bloem naar bloem trekken.

‘Vroeger’ was koken met heide gebruikelijker. Op de een of andere manier is heide in de keuken vergeten. Toch kun je de bloemen van heidestruiken net zo gemakkelijk verwerken als lavendel. Een eenvoudige manier om heide te gebruiken, is er heidesuiker van te maken. Je hebt alleen suiker naar keus nodig en wat heidetopjes om een kruidige bloemensuiker toe te voegen aan je voorraad.Let er wel op dat je onbespoten heidetopjes gebruikt. We krijgen ongemerkt al voldoende gifstoffen binnen! Als je zelf plukt, pluk dan kleine beetjes van verschillende struiken. Zo zal de hei volgend jaar juist beter bloeien. Spoel vers geplukte heide eventueel schoon en dep het volledig droog. Heb je geen heidestruiken in de tuin? Heidebloemen kun je al gedroogd en wel op internet kopen. Let wel dat jouw zakje geschikt is voor consumptie. Aangezien heide ook gebruikt wordt voor het maken van bier en thee neem ik aan dat je weinig naast je aankoop zult zitten.

Hoe maak je heidesuiker?

Ik gebruikte een pot als maat en pakte als verhouding 1/3 heide (als het aangedrukt is in de pot) en 2/3 suiker. In mijn vakantiehuis in Zweden had ik op het moment van filmen helaas alleen geraffineerde witte suiker staan voor huurders. Naar Zweeds gebruik laat ik als gastvrouw een basisvoorraad achter voor gasten. Wij gebruiken weinig suikers. En als ik dat doe, gebruik ik het liefst ruwe rietsuiker vanwege de volle smaak. Maar vooruit, de kleuren komen nu door al dat wit wel beter uit in dit filmpje. Kijk je mee naar de stappen?

Heidesuiker maken voor marinade en glaze

  

Na twee weken ruikt de suiker friszoet en houtig. Ideaal voor een rub of glaze waar ik de heidesuiker voor wil gebruiken. Wij proberen graag verschillende grillgerechten uit. Heidesuiker past prima in marinades en allerlei gerechten, zoals stoofpotjes, cakes en pudding. Een schepje in koffie of thee doet het ook goed.

Laat je de heidesuiker een aantal maanden afgesloten in de pot staan, dan schijnt de heide-olie zich langzaam te vermengen met de suiker tot heidestroop. Wachten op een stroop kan de moeite waard zijn door de vollere smaak van hei in gerechten. Zeker omdat heidehoning niet gauw meer verkrijgbaar is tegenwoordig. Mocht je onverhoopt ergens een potje heidehoning tegenkomen, trakteer jezelf en probeer het potje uit. De honing heeft een unieke, zachte nasmaak. Een beetje fris, en toch zoet, mintachtig, houtig en bloemig. Eigenlijk zoals heide ruikt – en mijn potje heidesuiker!   

Ingrediënten voor 1 pot van ca. 500ml

  • 1 kop heide
  • 2 koppen suiker

Bereiden heidesuiker

Spreid een laagje heide uit in de pot. Voeg een paar scheppen suiker toe. Voeg weer wat heidetakjes toe. Voeg suiker toe. Stapel zo door tot de heide op is.  Schroef het deksel op de pot. Zet donker weg in je voorraadkast.

Na circa 2 weken is de heidegeur aanwezig in de suiker. Hoe langer je wacht, hoe kruidiger de smaak zal zijn. In principe kan de suiker door de stofjes in de heide in de loop der maanden omgezet worden naar stroop. Ook prima voor van alles. Net wat jij wenst!

Gebruik afhankelijk van je marinade of glaze 1 of 2 eetlepels heidesuiker per 500 gram groenten, vlees of vis.

Heidesuiker en heidestroop zelf maken. Simpel en puur.
Heidesuiker en heidestroop zelf maken. Simpel en puur.

Wat kun je nog meer met heide?

Overgebleven heidetopjes kun je drogen. Een kwestie van op een doek in een mandje laten drogen aan de lucht. Bewaar de hei in een pot en … zet er thee van! Een theelepel of een takje in een beker heet water is voldoende. Heide is niet alleen lekker als afwisseling op andere theeën: Heidethee werd vroeger ingezet bij blaasontstekingen en darmproblemen. Net als cranberries.    

Over de auteur

In zowel Zweden als in Nederland hebben mijn echtgenoot en ik verschillende struiken en bomen op ons eigen stuk grond staan. Fijn die ruimte, want wij genieten zo van alle natuur om ons heen!

Ik ben dol op pure en gemakkelijke gerechten. Met een druk gezin en mijn online coaching is de lol eraf om uren in de keuken te staan voor een gerecht. Dat was ‘vroeger’. Eten en drinken op tafel hebben staan moet van ons in minimale tijd kunnen. Daarnaast willen wij dat voeding smaakvol blijft en als het even kan ook niet saai wordt.

Ingewikkeld is het niet: Door naar het seizoen voor te bereiden en zaken als chutney, compote, confiture, bloemensuikers en kruidenstropen al in de voorraadkast te hebben staan, zijn we verzekerd van een juiste en vooral pure basis. Want hoe meer je kunt schrappen in bewerkt voedsel met onnodig veel toevoegingen, hoe beter en smaakvoller!

Ik heb meer ‘vergeten en toch simpele’ recepten op mijn site staan, zoals zelfgemaakte bessencompote of limonade. Of chutney. En zet je barbecue eens vaker in voor meer smaak op tafel. Kijk eens onder de categorie recepten op mijn website of klik op mijn Recept Zelf Bessencompote Maken . Laat je weten waar jij voor kiest?

Op mijn website vind je overigens meer informatie over een assortiment op plantaardige basis. Door te kiezen voor synergetische voedingsstoffen uit de botanica – dus puur planten, bloemen en bomen – kun je prachtige resultaten behalen. De resultaten verschillen per persoon. Kijk eens naar mijn uitleg om beter te begrijpen wat wij voor je kunnen doen. In het kort: Voor man en vrouw bestaat wel degelijk goede ondersteuning.

Lekker in je vel? Start met It Works bij Vera's Lifestyle Wereld
Lekker in je vel? Start met It Works bij Vera’s Lifestyle Wereld

Over Vera en It Works

Bij Vera’s Lifestyle Wereld vind je ook een affiliate link naar de webwinkel van It Works International. Deze wellness gigant levert al bijna 20 jaar een fantastisch mooi assortiment. De natuurlijke supplementen en huidverzorgingslijn helpen door de synergetische werking op een unieke manier je lichaam in betere conditie komen. Het mooie is, dat je bestelling wordt afgehandeld door It Works tegen dezelfde kortingen en voorwaarden … èn Vera jou allerlei extra informatie kan verschaffen over jouw bestelling. Hier horen ook ebooks bij. Lekker in het Nederlands en op naar jouw beste resultaten! Deze extra service krijg je alleen bij Vera’s Lifestyle Wereld!

Vera Ramman-Delpeut is blogger, freelance schrijfster en zzp-er. Andere artikelen, tips en recepten vind je op haar webpagina’s, Facebook en YouTube kanaal. We helpen je graag! Neem ook kennis van onze vrijwaringsclausule.

Leg contact bij vragen over het assortiment en pak je gratis eboekjes en tips mee. Je  vindt het allemaal in deze goed gevulde nieuwsbrief op Merkbaar beter in je vel al in 1 week

Samen op naar fitter, beter en minder stress!
Samen op naar fitter, beter en minder stress!
Recept Zelf Heidesuiker Maken, Vera's Lifestyle Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
No thumbnail available
Vertrouw op jezelf en jouw intuïtie
Het leven kan een uitdaging zijn met al die obstakels onderweg. Vertrouw op jezelf. Jouw intuït[...]
No thumbnail available
Wie je vandaag bent, hoef jij morgen niet te zijn
Wie je vandaag bent, hoef jij morgen niet te zijn. Wie jij vandaag bent, zegt niets over wie ji[...]
Kids kiwi tiramisu - Minder suiker no bake cake
Kids kiwi tiramisu - Minder suiker no bake cake
Kids kiwi tiramisu - No bake cake recept met minder suiker Deze kiwi tiramisu is een frisse no b[...]
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept Wispelturig, beschadigd en stug haar heeft soms iets [...]
Recept gebakken zuivelvrije minder suiker yoghurttaart – Gemakkelijke variatie op cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije minder suiker yoghurttaart – Gemakkelijke variatie op cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije yoghurttaart met minder suiker - Gemakkelijk alternatief voor cheesecak[...]