Frisse aardbeien kefirtaart – Minder suiker koelkasttaart

Recept Kefirtaart met aardbeien en agar agar


Een recept voor aardbeien kefirtaart is misschien net wat je nodig hebt als je zoekt naar een frisse, tintelende, smaakvolle beleving zoals een bourgondische taart zou moeten zijn. Dit recept geeft tevens de mogelijkheid tot het volledig vegan maken van de koelkasttaart.

Uit de koelkast en kindvriendelijk. Maar … ken jij ook de voordelen van kefir al? Heb jij ook gehoord dat waterkefir en melkkefir goede eigenschappen hebben voor je spijsvertering? Dit komt door de fermentatie van kefirkorrels in water of zuivel, waarbij goede stoffen vrijkomen. Deze probiotica is weer goed voor onze darmbacteriën.

Hoe dan ook, een sterk immuunsysteem leunt op rijk darmflora. Deze bacteriën in het spijsverteringskanaal doen het niet goed zonder goede voeding. Jij bent degene die voor dat goede voedsel moet zorgen. Ook bij jouw kind. Kefir kan een mooie aanvulling zijn. Zonder bakken. Deze taart stijft al op bij kamertemperatuur en nog sneller in de koelkast. Een beter excuus kun je eigenlijk niet hebben voor dit koelkasttaartje: ‘Ik moest het wel maken, want het is zo goed voor je.’ Het recept is bovendien geschikt voor veganisten en vegetariërs.



Recept aardbeien kefirtaart

Deze kefirtaart verschilt niet veel van een koelkastkwarktaart. Vervang de kefir naar eigen inzicht door kwark, yoghurt of een vegan optie, zoals kokoskwark. Kefir smaakt wat zurig vergeleken met kwark en yoghurt. Voor kinderen die zuur niet zo waarderen, kun je zoetmakers naar smaak toevoegen.

Denk aan zoet fruit, meer jam of honing. Gebruik vers fruit als topping of door de taart heen. Werk af met een extra toef slagroom. Voeg bij de bodem wat chiazaad of kokos toe. Het is jouw feestje. Jouw traktatie. Geef jouw eigen invulling aan gezond, vegetarisch en suikerarm eten. Pas deze kefirtaart lekker aan naar jouw smaak en gezonde leefstijl.

In deze koelkasttaart gebruik ik wel zuivel en gewone Digestives, Gebruik een vegan en/of glutenvrije optie indien je dat wilt. Ik gebruik ook agar agar in plaats van gelatine. Naast dat agar op plantaardige basis is, stijft het al op bij kamertemperatuur. Plaats de taart in de koelkast voor snellere resultaten.

Voor meer informatie over ingrediënten als agar – en ter afwisseling – kun je ook dit Recept voor Kwarktaart met Perzik pakken. Je krijgt een frisse en verrassend smaakvol traktatie op tafel. Geniet ervan! Laat jij weten wat het voor jou geworden is? Dit recept is geschikt voor vegetariërs en volledig vegan te maken.

Ingrediënten kefirtaart

Bodem

  • 200 gram koekjes (lijkend op digestives of bastogne)
  • 100 gram gesmolten boter

Vulling

  • ca. 150 gram (aardbeien)jam naar smaak
  • ca. 200 ml (appel)sap naar smaak
  • 1 zakje agaragar poeder (ca. 10 gram)
  • 500 gram (plantaardige) kefir
  • 200 ml (plantaardige) (slag)room
  • eventueel suiker of honing naar smaak

Topping

  • ca. 50 gram (aardbeien)jam naar smaak
  • extra fruit naar smaak

Bereiden kefirtaart

Bereiden circa 10 minuten, minimaal 3 uur opstijven

Start met de bodem en smelt daartoe boter in een pannetje op zacht vuur. Verkruimel de koekjes met een deegroller of een keukenmachine. Doe de kruimels over in een vorm naar jouw zin. Roer de boter door de koekkruimels. Druk met een lepel de koek goed aan in de vorm. Zet de schaal circa 10 minuten in de koelkast.

Agar agar gelei mengt beter met zuivel of dikke vloeistoffen als die op kamertemperatuur zijn. Zorg er dus voor dat je kefir al op kamertemperatuur is en meng de jam door de kefir. Of stort de kefir en jam in een grote pan. Warm langzaam op op zacht vuur. Roer af en toe. Slechts even opwarmen tot lauwwarm is voldoende. Haal de pan van het vuur. Je wilt de probiotica immers zoveel mogelijk intact houden in het product. 

Verwarm in de tussentijd een pan met de appelsap en de agar agar op hoog vuur onder voortdurend roeren. Voorkom klontjes. Blijf roeren en laat het gelei circa 2 minuten koken.

Zorg ervoor dat het gelei goed warm is en niet klontert. Warm daartoe de agar eventueel weer op tot goed vloeibaar.

Voeg het gelei in twee delen door de kefir. Roer tussentijds goed luchtig met een garde of mixer. Voeg de slagroom toe. Je kunt de slagroom vooraf stijf kloppen en spatelen voor een lobbig mengsel. Je kunt ook vloeibare room door de agar-kefir kloppen.

Proef het resultaat voor je het op laat stijven. De smaak blijft bij het opstijven praktisch zoals het is. Eventueel kun jij daarom nu nog extra jam of honing of suiker naar smaak toevoegen.  

Stort alles op de koekbodem in de vorm. Versier naar jouw zin met extra jam of fruit. Maak een leuk patroon. Dat stijft al in een paar minuten op. Daar leent agar zich prima voor. 

De kefirtaart is na circa 3 uur koelen in de koelkast aan te snijden. Een nacht erover heen laten gaan, betekent een nog beter opgesteven resultaat. Geniet ze en laat vooral weten voor welke smaken jij koos!

De bereidingswijze staat ook in deze YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld.

Het stappenplan van de vegan aardbeien kefirtaart staat in de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld.

Gefermenteerd voedsel

Gefermenteerd voedsel kan een positief effect hebben voor je gezondheid. En vrij eenvoudig in je dag te plannen. Voor mij en mijn gezin staan regelmatig gefermenteerde producten op tafel. Voeding als kefir en waterkefir, maar ook kaas, yoghurt, zuurkool, salami en gravad lax.

Bekijk eens wat voor jou zou kunnen werken en til jouw functioneren naar een beter niveau met een betere weerstand. Ook jij kunt dat. En zorg ervoor dat jouw dierbaren ook leren goed op hun darmflora te letten. Probiotica kan verschil maken voor de weerstand. Ook bij kinderen is dat versterken van het immuunsysteem belangrijk. Hoe beter hun start, hoe blijer hun lijf, hoe blijer jij bent als ouder.

Leer kinderen aan dat zij leren eten te pakken dat hun goede darmbacteriën helpt groeien. Alle groenten helpen daarbij wel, net als alle fruit. Denk bijvoorbeeld aan winnaars in prebiotische vezels als witlof, asperges, pompoen, bosbessen, aardbeien en appels.

Mijn jonge kinderen lusten steeds meer, zeker als zij het verschil in energie merken, maar vinden kefir nog een dingetje. Te zuur. Te bubbelig, etc. Waterkefir verwerk ik daarom vaak in beslag voor ontbijtmuffins en pakora, ook al vermindert de werking daarbij. Melkkefir is wat simpeler in rauwe vorm te verwerken. Daar maak ik kwarktaart van. En het leuke? Dat kan jij ook!

Wil je hier meer over weten? Lees dan mijn blog Waterkefir – Probiotica en energie eens!

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Recept Kefirtaart met aardbeien en agar agar
Recept Kefirtaart met aardbeien en agar agar

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Geverifieerd door MonsterInsights