Boerenkoolstamppot met paarse zoete aardappelen

Recept boerenkoolstamppot met paarse zoete aardappelen

Slechts 3 tot 5 ingrediënten voor een hoofdgerecht en in 20 minuten kan het op tafel staan. Niet gek toch? Boerenkoolstamppot is een Oudhollandse klassieker. Deze warme maaltijd wordt nooit saai, zeker als je het combineert met zoete aardappelen in plaats van de gewone aardappelen. Wij kozen voor de paarse kleur bij dit recept en echt … door de sprankelende kleur werd dit gerecht een feestje.

Paarse zoete aardappelen liggen in speciaalzaken en oriëntaalse supermarkten. Mocht je de paarse niet kunnen vinden, dan kun je altijd nog kiezen voor paarse varianten yam of ube. Ook zijn witte, gele of oranje zoete aardappelen ook prima. Zoete aardappelen verzadigen beter dan gewone aardappelen, maar natuurlijk zijn de gewone ‘piepers’ ook goed.

Recept boerenkoolstamppot met paarse zoete aardappelen

Boerenkoolstamppot is een typisch Hollands gerecht. Van oudsher wordt het gereserveerd met spekjes, jus en rookworst. Afhankelijk van jouw keus heb je slechts 3 ingrediënten nodig. Het is een gemakkelijk recept om mee te beginnen en succes is verzekerd. Afhankelijk van jouw keus is dit gerecht glutenvrij, zuivelvrij en geschikt voor veganisten en vegetariërs.

Ingredienten boerenkoolstamppot

(voor 2 of 3 borden)

  • 500 gram paarse zoete aardappelen
  • 250 gram boerenkool
  • 500 ml water

Optioneel

  • Uitgebakken spek
  • Rookworst
  • Jus

Bereiden boerenkoolstamppot

(20 minuten)

Was en schil de aardappelen en snijd in stukjes. Was en snijd de boerenkool. Zet de aardappelen in een pan. Leg de boerenkool er bovenop. Giet water in de pan en breng aan de kook. Laat circa 15 minuten sudderen op zacht vuur tot de zoete aardappelen gaar zijn. Als je in de aardappel prikt met een vork, moet de vork er gemakkelijk in glijden. Giet het water af, maar bewaar het kookvocht.

Stamp de stamppot fijn met een stamper.  Misschien heb je wat van het kookvocht nodig om tot een smeuige massa te komen. Dien de stamppot warm op en serveer er jus. spekjes en rookworst bij. Voor een mooie bol: leg een hoopje stamppot bij elkaar op een bord en vorm tot een bol met de holle kant van een lepel. Eet ze!

Een ander klassiek recept, andijviestamppot maar dan met zoete aardappelen, vind je hier.

In de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld worden de stappen getoond. Ik ben heel blij met een like en subscribe. Het is voor jou gratis en zo help je mee aan het bereik van mijn media. Dank je wel vast!

Recept boerenkoolstamppot met paarse zoete aardappelen
Recept boerenkoolstamppot met paarse zoete aardappelen

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Nooit meer saai eten is wat ik met Vera’s Lifestyle Wereld probeer te bewerkstelligen. Door te variëren in ingrediënten varieer je ook meteen in voedingsstoffen. Zo kan het lichaam beter functioneren en kun je fitter en gezonder blijven. 

Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Liever geen enge ingrediënten en gemakkelijke gerechten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij alle boekhandels te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!