Als je trek hebt in iets lekkers, probeert je lijf je te vertellen dat het wat meer goede vetten nodig heeft om beter te kunnen functioneren. Ben jij ook een choc-o-holic? Zou jij bij lekkere trek dan ook niet het liefst je tanden in wat chocola willen zetten? Ook al zit je in een streng dieet? Gelukkig bestaat keto chocolade!
Hoe fijn is het dan, dat je dat haast móét in een ketogeen leefstijl. Dat jij gewoon door ruim 20 recepten en tips kunt snuffelen en chocola naar jouw zin mag maken? Echt van chocolade bites mág genieten? Ook als jij in jouw eerste dagen van je ketogeen dieet zit en probeert je vetverbranding op te starten en je braaf aan een gezonde, koolhydraatarme leefstijl te houden!
Natuurlijk verschilt elk lichaam en elke leefstijl per persoon. De een kan meer suikers hebben dan de ander. Houd dus je fitdoelen in de gaten. Om jou op gang te krijgen, geef ik zelfs 5 keto-chocolade-recepten en meer dan 15 tips, zodat jij voorlopig niet zonder die chocolade met goede vetten komt te zitten.
1. Basisrecept Keto Chocolade
Sneller dan snel. Boterzacht. En een basisrecept waarmee je alle kanten uit kunt. Meteen van het vuur af en aflaten koelen en je hebt een heerlijke chocoladesaus. Opkloppen en je hebt een chocolademousse. Uit de koelkast heb je een goed stuk chocolade. Of dikke chocolademousse. Of fudge. Test even uit hoe hard het bij jou in de koeling afkoelt. Heb je meteen een mooi excuus om proef te draaien.
Stijft het niet hard genoeg op naar je zin? Uit de vriezer komt al snel een prima brok chocolade. Ook heb je meteen chocolade-ijs met een knapperige bite en een zachte smaak. Gebruik dan wel muffinvormpjes of ijsblokjes-mallen.
Maar in alle gevallen geldt: Als jij eenmaal keto chocolade hebt geproefd, snap jij dat er groot verschil zit tussen keto chocolade en een gewone chocoladereep. Het is zacht, smeuiig, verzadigt beter … en … maakt scherp.
Nodig (voor 12 bites)
- 50 ml boter of ghee
- 50 ml kokosolie
- 60 gram pure chocoladestukjes
- ½ theel vanille extract (evt)
- ¼ theel stevia (evt)
- papieren muffinvormpjes of een vormpje bekleed met bakpapier
Bereiden (3 minuten)
Zet een pan op zacht vuur (eventueel au-bain-marie). Smelt al roerend alle ingrediënten in de pan tot een mooi geheel. Lepel de massa in papieren muffinvormpjes – of in een bakje. Vries alles in. Naar wens je chocolade eruit halen en … genieten. Lekker bij thee of koffie.
2. Recept Keto Chocolade met Notenboter
Lekker als tussendoortje. Een echte oppepper. Deze keto chocolade smaakt door de notenboter wat zachter dan het basisrecept.
Nodig (voor ca. 12 bites)
- 50 ml notenboter (bijv. amandelboter of pindakaas)
- 50 ml kokosolie
- 60 gram pure chocoladestukjes
- ½ theel vanille extract (evt)
- ¼ theel stevia (evt)
- papieren muffinvormpjes
Bereiden (3 minuten)
Zet een pan op zacht vuur (eventueel au-bain-marie). Smelt al roerend alle ingrediënten in de pan tot een mooi geheel. Lepel de massa in papieren muffinvormpjes. Vries alles in. Naar wens je chocolade eruit halen en … genieten. Lekker bij thee of koffie.
3. Recept Keto Chocolade Fudge met Kokos
Deze fudge-achtige bonbons staan razendsnel in de vriezer en zitten vol goede vetten. Ook uit de vriezer smaakt het romig en zacht en ondersteunt die hang naar lekkers goed.
Bovendien krijg je net even wat meer vezels binnen door de gemalen kokos. Vezels zijn onmisbaar voor een goede darmwerking. En alles van de kokosnoot is toegestaan binnen een keto leefstijl. Een onmisbare ‘noot’!
Nodig (ca. 12 bites)
- 50 ml ghee
- 50 ml kokosolie
- 100 gram pure chocola (in stukjes)
- 75 gram gemalen kokos
- Snufje oerzeezout of Himalaya zout
Bereiden (3 minuten)
Bereiden gaat hetzelfde als hierboven. Zet een pan op zacht vuur (eventueel au-bain-marie). Smelt al roerend alle ingrediënten – behalve de kokos – in de pan tot een mooi geheel. Roer de kokos erdoor. Lepel de massa in papieren muffinvormpjes. Vries alles in. Naar wens uit halen en … genieten.
4. Recept Keto Chocolade-Notenreep
Valt het jou ook op dat in de gewone chocoladerepen ongelooflijk veel suikers zitten? Mis jij de chocoladerepen met noten? Maak dan je eigen notenreep! Deze variatie op het basisrecept geeft een fijne, smeuïge chocoladereep zonder die suikers. Het bittere van pure chocolade wordt getemperd door de ghee en kokosolie.
Deze repen met bite zijn overigens behoorlijk verslavend als je dol bent op noten of pitten. Maak dus meteen een flinke batch en je bent voor een tijdje klaar. Maak de reep eens wat dikker dan gebruikelijk – zo’n gevalletje chocoladebrok. Een echte aanrader! En je hebt het in maximaal 3 minuten klaar. Echt waar…
Nodig (voor 1 reep)
- 50 ml ghee
- 50 ml kokosolie
- 100 gram pure chocola (in stukjes)
- 100 gram noten (of zaden en pitten naar keus)
- Snufje oerzeezout of Himalaya zout
Bereiden (3 minuten)
Spreid de noten uit over een bakje. Zet een pan op zacht vuur (eventueel au-bain-marie). Smelt al roerend de rest van de ingrediënten in de pan tot een mooi geheel. Lepel de massa over de noten. Vries alles in. Naar wens uit halen en … genieten.
5. Recept chocolade room(ijs), bonbons en truffels
Ook met het basisrecept heb jij in een paar minuten een betere chocolade-optie voor ijs, bonbons of truffels. Volle room mag in een keto leefstijl. De vetten uit zo onbewerkt mogelijke room – zonder suikers – geeft de juiste voedingsstoffen voor dat fitte lijf dat je wilt. Natuurlijk kun je ook kokosroom pakken als je dat fijner vindt. Maak je ijsbonbons en gewone bonbons nog luxer door de tips toe te passen. Een royale topping verdien jij ook!
Nodig (voor ca 20 bites)
- 50 ml boter of ghee
- 50 ml kokosolie
- 60 gram pure chocoladestukjes
- 200 ml room (afhankelijk van jouw vormpjes)
- honing (eventueel)
- papieren muffinvormpjes of bonbons-mallen of ijsblokjeshouder
Bereiden (3 minuten + 3 uur opstijftijd)
Roer eventueel wat honing door de room. Of cacao voor chocoladetruffels. Vul de vormpjes met de room. Vries in tot stevig. Doe dit eventueel een dag eerder. Haal de bevroren room uit de vormpjes. Maak de keto chocola volgens het basisrecept. Doe het vuur uit. Houd de chocola op de warme pit. Dompel elk brokje room in de chocola. Laat afdruipen. Leg in een bakje en vries opnieuw in.
Tip: Op dezelfde manier kun je bounty bars maken door geraspte kokos te mengen met vloeibare kokosolie en eventueel wat honing. Invriezen in vormpjes en onderdompelen daarna in chocola. Haast? Meng alles door elkaar, zoals ik deed op de foto, en vries het zo in.
6. Verrijk je keto chocolade! Meer dan 15 tips
Je kunt de keto chocolade verder verrijken met allerlei voedingsstoffen of supplementen van It Works. Let uiteraard op jouw ketogeen leefstijl. Laat suikerrijke toppings weg voor jouw vetverbranding.
- Voeg een schep It Works Shake toe aan de massa voor extra proteïne. Je krijgt een zachtere smaak en meer chocolade fudge.
- Strooi wat Keto Creamer voor meer goede vetten als topping of door de massa voor het opstijven
- Voeg een schep Keto Coffee toe voor meer focus en een zachte cappuccino-smaak en laat opstijven
- Geen Keto Coffee in huis? Roer een lepeltje oploskoffie door je chocolade-massa voor die heerlijk zachte mocca-smaak. En hup … mocca keto fudge.
- Wat gemalen kokos als topping, of truffels gerold door kokossnippers, geeft een stevige bite, meer vezels en goede vetten
- Top voor het afkoelen af met een nootje of wat pitten of zaden om je snack verder te verrijken.
- Gebruik na het opstijven van de chocolade een likje vloeibare chocolademassa om extra chocola en nootjes te lijmen. Heb je meteen een chique look.
- Bestuif de truffels na het afkoelen door wat cacaopoeder of kaneel
- Hak een gemberbolletje in kleine stukjes en bestrooi de chocolade daarmee voor het opstijven
- Gebruik eetbare bloemen zoals lavendel en viooltjes voor een vrolijke uitstraling. Zet ze eventueel vast met een likje vloeibare chocola na het opstijven
- Top voor het invriezen af met zeezout en/of pepervlokken.
- Strooi wat citrusschil of gekonfijt fruit over de keto chocola
- Strooi wat chocoladesnippers naar smaak over de chocola en laat opstijven
- Roer door de vloeibare massa wat stukjes gember of chili(vlokken) voor meer pit
- Met het basisrecept kun je glazen decoreren. Doop de rand van het glas in de chocola, of bedruip naar wens, en laat opstijven in de koelkast.
- Het basisrecept is een gezondere chocoladeganache! Als vulling of als topping voor taarten. Laat de chocoladesaus eventueel vooraf wat opstijven in de koelkast en stort het over de taart.
- Het basisrecept kun je als chocoladefondue inzetten. Doop verse frambozen, aardbeien en/of aalbessen in de warme keto chocoladesaus. Afhankelijk van jouw keto-journey kun je ook ander fruit, koekjes en marshmallows pakken. En uiteraard … decoreren desserts ook prachtig met deze voorbeelden.
- Met het basisrecept kun je ook noten en fruit glaceren. Doop noten of bosbessen in de chocola. Laat uitlekken en opstijven in de koelkast of diepvries. Lekker als losse snack of als verfraaiing van taarten en desserts.
- Mueslirepen zijn meestal niet gezond. Breng daar zelf verandering in. Pak granola passend bij jouw leefstijl. Leg een laagje in een ovenschaal bekleed met bakpapier. Stort het basisrecept chocolade-massa over de granola. Laat opstijven. Snijd in repen … en … klaar.
- Zit jij niet met je vetverbranding? Ook rozijnen en gedroogde cranberries (per merk kunnen cranberries met toegevoegde suikers gedroogd zijn) smaken heerlijk in een jasje van chocoladesaus. Laat uitlekken en afkoelen. Lekker als losse snack.
- Top je ijsbonbons af met een extra toefje (kokos)room en wat chocoladesnippers of wat geraspte citroenschil.
- Voor een extra luxe laagje: Verwarm wat pure chocola met wat kokosolie. Ik gebruik op 100 gram chocolade 1 eetlepel kokosolie. Bedruip jouw creaties met deze chocoladesaus en bestrooi eventueel met een topping naar jouw keus. Aflaten koelen. Subliem, zelfgemaakt en zo … keto!
- Maak een grand dessert – ja, ook als je keurig in de pas wilt zitten met een keto leefstijl – door ook de andere chocolade- en dessertrecepten op Vera’s site te gebruiken naar gelang jouw fitdoelen.
Chocola en keto
In principe mag je elke dag wat pure chocolade hebben in een koolhydraatarme leefstijl. Letterlijk een mond vol. Pure chocolade zit vol belangrijke voedingsstoffen, zoals calcium, die jouw motor helpen lopen. Maar pure chocolade wordt snel saai voor de gemiddelde choc-o-holic. Ik mis in ieder geval al snel dat zachte, dat smeuïge … en al die variaties in smaken. Ik mis de roombonbons. De notenrepen … truffels … en fudge.
Wat ik niet mis, zijn die suikers in al die chocoladerepen en bonbons. Dat bezorgde mij hoofdpijn. Echt waar … als je eenmaal het verschil merkt tussen wat keto-chocolade met je lijf doet en de gemiddelde reep, wil je niet meer aan gewone chocola beginnen. En als je weet dat elk recept in dit blog in maximaal 3 minuten klaar is en gewoon niet kan mislukken … en jij ook notenrepen, truffels, fudge en ijs kan maken met dezelfde recepten … Wedden dat jij dan voortaan voor keto approved chocola gaat?
Bij een ketogeen leefstijl zijn goede vetten onmisbaar. Je lijf functioneert namelijk beter op betere vetzuren. Dat merk je aan het fitter zijn. Dat merk je aan je focus. In mijn recepten gebruik ik dan ook graag ghee (geklaarde boter) en kokosolie. Ghee en kokos hebben bepaalde eigenschappen waar je eigenlijk niet omheen kunt, als je meer energie wilt hebben. Google er eens op, je zult verbaasd staan van de vele gezondheidsvoordelen. Bij het maken van keto chocolade kun je echter ook andere vormen boter gebruiken, zoals roomboter, grasboter of notenboter.
Qua zout vind ik zeezout en Himalaya zout fijn door alle mineralen en ander goeds in deze zouten. Zout helpt je overigens beter door jouw keto-fasen heen, waardoor het onmisbaar is in een ketogeen leefstijl.
Kies een zo puur mogelijke chocolade uit. Een percentage dat jij nog lust. Want hoe hoger het cacaopercentage hoe meer goeds van de echte cacao in jouw chocola terecht komen.
Let op de kwaliteit van jouw ingrediënten. Met de goedkoopste merken kan het zijn, dat jij niet echt verschil merkt tussen keto chocolade en gewone chocolade. En dat zou zonde zijn van jouw pogingen om gezonder te leven. Bezuinig niet op jouw lijf. Jouw lichaamsprocessen mogen best goed lopen.
Aan de andere kant: oefen met een kwaliteit die jij niet erg vindt om weg te geven … als je toch liever voor de echte Mars en Snickers wilt gaan … Al kan ik mij dat niet voorstellen, als jij de resultaten proeft van mijn tips. Ik heb ze tenslotte zelf uitgeprobeerd! Al jaren …
Ben je veganist? Of houd jij niet van zuivel? Gebruik dan kokosroom. En houd het alleen bij kokosolie, notenboter en andere vetten die jij fijn vindt.
Voor de hartige snackers heb ik ook een aantal ongelooflijk eenvoudige keto snacks klaarstaan. Kijk eens naar mijn recepten op 7 Gezonde en Snelle Keto Snacks
Drink jezelf fit met detox water en thee
Sappen worden afgeraden. Frisdranken bevatten veel suikers. Zoetstoffen zijn meestal niet oké. Vocht is noodzakelijk, want we bestaan voornamelijk uit vocht. Dus is vocht binnen krijgen ook minimaal zo belangrijk als eten. Maar wat drink je dan? En hoeveel heb jij nodig voor jouw lichaamsprocessen? Lees eens mee op Drink jezelf fit met detox water en thee en maak drinken weer leuk – en gezond! Je kunt bij Vera’s Lifestyle Wereld online aan de slag met jouw plan.
Lees mijn nieuwsbrief eens op Schuif op! Je bent geen boom en geef je op voor de laatste nieuwtjes, aanbiedingen en de gratis e-boekjes. Je vindt de inschrijflink op mijn website. Deel mijn blog gerust met een ander. Heb het fijn!
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch