Rabarbertaart met custard – vegan en suikerarm

Rabarbertaart met custard - vegan en romig


Een rabarbertaart met een rijke custardsaus past goed bij het frisse en zachtzure van de rabarber. Je maakt deze variatie op appeltaart snel! Misschien heb je wel eens een echte Engelse geprobeerd? Bourgondische en ambachtelijke taarten die je in een verlaten dorp bij een lokale Britse lunchroom kunt krijgen, kun je gemakkelijk zelf in jouw keuken maken. Met een volle, romige smaak. Deze rabarbertaart is geschikt voor veganisten en vegetariërs en bewijst dat het met minder suiker en plantaardige ‘zuivel’ lekker zijn. Misschien zelfs lekkerder!

Rabarber is nog altijd een echte seizoensgroente met een verkrijgbaarheid van een maand of drie. Zit er dus niet naast en houd de groentenafdeling in de gaten van april tot augustus. Maak eens een gerecht met rabarber. In mei zijn ze in elk geval volop verkrijgbaar!

Je eet alleen de stelen. Laat het blad dus voor wat het is, want de bladeren zijn niet bedoeld voor menselijke consumptie. Van de rabarberstelen kun je rabarbermoes, rabarbercompote of rabarbergelei maken. Lekker als begeleiding bij vlees of patat, precies zoals je zou doen met appelmoes. Daarnaast kun je denken aan rabarbersiroop of rabarbertaart.

Wil je sneller klaar zijn? Pak dan mijn andere recept voor rabarbertaart op https://www.veraslifestylewereld.nl/suikerarm-recept-rabarbertaart-versimpeld-ouderwets-lekker/

Recept Suikerarme Vegan Rabarbertaart

Mijn recepten bevatten altijd minimaal 50% minder suiker dan de normale varianten. Gewoon, omdat je de smaken beter proeft als een gerecht niet mierzoet is. Daarnaast zorg jij beter voor jezelf door minder calorieën te gebruiken en kun je juist meer genieten van een dessert of iets lekkers bij de koffie. Liever meer suiker? Voeg naar smaak toe.

De rabarber hoeft niet vooraf gekookt. Maar wil jij liever een taart zonder vezels? Kook de rabarber dan eerst zacht met suiker. Door het gebruik van geleisuiker stijft de rabarber mooi op, waardoor de taart na afkoelen niet uitloopt. Hoeft dat niet van jou? Gebruik dan een smaakvolle suiker, zoals donkere basterdsuiker.

Met een appeltaartmix kun je tijd winnen en zit je er minder naast met jouw deeg. Liever geen appeltaartmix? Gebruik dan 225 gram van een meelsoort die jij wel wilt en meng dit met 75 gram suiker. Gebruik eventueel 1 theelepel baking soda en 1 eetlepel appelazijn voor een luchtig deeg en voeg wat vanille of kaneel toe. Werk verder zoals hierboven beschreven.

Voor een lekker deeg zonder tarwe kun je mijn recept volgen op https://www.veraslifestylewereld.nl/glutenvrije-appeltaart-met-zwarte-bessen-en-cacao-recept-minder-suiker-en-eivrij/ .

Ingrediënten rabarbertaart

Voor de roomvulling

  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml water
  • 30 gram custard
  • 30 gram suiker naar smaak

Voor de rabarbervulling

  • Ca. 750 gram rabarber
  • 60 gram (gelei)suiker
  • 1 theelepel kaneel

Voor het deeg

  • 1 pak appeltaartmix (of 225 gram meel naar keus met max. 75 gram suiker)
  • 150 gram plantaardige boter (of kokosolie)

Voor de garnering (eventueel)

  • Extra room en/of vanillevla
  • Vers fruit, zoals frambozen, aardbeien, ananas of nectarine (optioneel)

Bereiden rabarbertaart

(15 minuten bereiden + 30 min wachttijd + 60 minuten oventijd)

Bereiden roomvulling

Roer alles voor de roomvulling samen in een pannetje. Zet de pan op hoog vuur. Blijf roeren tot de inhoud warm is en gaat koken. Temper het vuur. Roer de vulling nog 3 minuten door en zet het vuur uit. Laat de inhoud ca. 30 minuten afkoelen, want de roomvulling moet wat dik zijn tegen de tijd dat je de rabarbervulling erop wilt storten.

Bereiden rabarbervulling

Ga meteen door met de rabarber, zodat ook deze vulling iets kan opstijven voor het storten. Was de rabarber. Snijd de uiteinden van de rabarber, knak de stengels doormidden en haal een deel van de draden die loskomen eventueel weg. Snijd de stengels in blokjes of plakjes of maal de rabarber fijn in een keukenmachine. Zet een pan op met de rabarber, geleisuiker en kaneel. Breng aan de kook. Roer af en toe. Zet het vuur zachter tot de rabarber net aan bubbelt. Laat de rabarbercompote in 15 minuten zachtjes gaarkoken.

Bereiden taartdeeg

Smelt de plantaardige boter in een pannetje. Meng de appeltaartmix met de boter. Kneed snel tot een samenhangend geheel. Is het deeg te droog? Voeg dan een scheutje kokosmelk of water toe en kneed door. Is het deeg te nat? Laat het deeg eventueel een half uur opstijven in de koelkast. Bekleed een vorm met het deeg. Vergeet de randen niet. Zet de vorm eventueel koud weg.

Bereiden rabarbertaart

Lijken vullingen en taartdeeg jou oké? Smaak naar jouw zin? Bij het afkoelen van de taart wordt de taart minder zoet en minder zuur. Eventueel kun je nu bij zoeten. Verwarm de oven voor op 175 ⁰C.

Stort de roomvulling op het deeg. Doe de taart in het midden van de oven. Controleer na ca. 60 minuten of de taart gaar is. De rabarber moet makkelijk in te prikken zijn en het deeg mooi bruin en stevig. Laat in de oven afkoelen en zet de taart daarna in de koelkast. Laat de taart volledig afkoelen tot stevig en snijd dan aan voor bij een kop thee of koffie. Schenk vanillesaus ernaast en/of garneer eventueel met wat fruit en room. Je kunt de taart warm serveren uit de oven. De taart zal uitlopen en is heerlijk als dessert met wat romige vla of vanillesaus.

Kijk mee naar de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld voor jouw stappenplan voor een suikerarme, vegan rabarbertaart

Gezonder leven en genieten van voeding

Roep vermoeidheid een halt toe en minder vaker snelle koolhydraten in jouw voeding. En denk aan die betere voedingsstoffen. Maak er een leuker leven van met jou er stevig in!

Misschien heb je wat aan de volgende recepten en informatie:

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Recept romige suikerarme vegan rabarbertaart met custard
Recept romige suikerarme vegan rabarbertaart met custard

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Lekker genieten van het leven met alle voeding erin? Mik op recepten die minder suikers bevatten en goede ingrediënten. Mik op recepten die gevarieerd en simpel te bereiden zijn. Als je er dan eens naast zit, is dat niet erg. Geniet van wat voorbij komt en val snel weer terug op wat bij jou past!

Meer recepten passend binnen een koolhydraatarm dieet, zoals keto? Of zoek jij een prettige ondersteuning bij jouw lage koolhydratendieet? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens mee naar de onderstaande blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Verified by MonsterInsights