Hoe maak je Surinaamse bara | Comfort food voor thuis

Surinaamse bara | Vegan recept | Hartige Hindoestaanse oliebollen

Als je ooit een Surinaamse bara hebt geproefd, is de kans groot dat je het meteen lustte. Op de een of andere manier vallen deze milde, hartige Hindoestaanse oliebollen – of donuts – goed. Doorgaans wordt een bara met sambal of chutney opgediend, maar steeds vaker wordt deze gebakken snack doormidden gesneden en gevuld met kip en groenten en gaat het door als flatbread. Maar eerlijk? Deze snack hapt ook zonder iets erop goed weg.

In deze tijd van bewust kiezen voor veganistische gerechten is het fijn te weten dat een bara van nature vegan is. Een bara lijkt op de Indiase vada en wordt door Hindoestanen uit Suriname graag gegeten op feestjes. Het is niet alleen traditional food, maar ook comfort food en intussen street food. Hierbij heeft elke familie een eigen recept en wordt het bara-deeg vaak uit de losse pols samengesteld. Meestal door een ouder familielid, wat heel frustrerend is als je de precieze hoeveelheden wilt weten.

Het gaat bij de oudere generatie namelijk zo van: Nou, je pakt een beetje oerdi, een kopje of zo. En dan doe je er wat meel bij, wat meer of minder … en dan pak je wat knoflook … dat mag ook meer of minder zijn … Nee, niet zoveel peper want we hebben straks kleine kindjes op bezoek … Als jij ook moedeloos wordt, omdat het overzicht er niet is, dan heb je misschien wat aan de uitleg in deze blog.

Een beetje van alles zo’n Surinaamse bara

Dusse … een beetje van alles zo’n Surinaamse bara: Hindoestaans … Indiaas … snack … oliebol … donut … street food … traditional food … comfort food … en … beignet. Maar waar vind je de ingrediënten?

Mungbonen (urdi dal oftewel oerdi) zijn verkrijgbaar bij oriëntaalse supermarkten met een Aziatisch assortiment en worden in India in veel gerechten gebruikt. Mungbonen worden met of zonder schil verkocht, wel of niet gebroken en in de kleuren geel, groen of zwart. Voor bara’s worden meestal gebroken mungbonen gebruikt, omdat ze gemakkelijker voorweken en vermalen. In plaats van gebroken mungbonen kun je ook kiezen voor mungbonenmeel, oftewel oerdi besan. Hierdoor kun je het voorweken en vermalen overslaan, want het is al meel.

In plaats van spinazie wordt vaak tajerblad gebruikt. Maar deze groente is niet altijd voor handen in Nederland, spinazie wel. Spinazie wordt doorgaans in smalle reepjes gesneden en door het bara-deeg gemengd. Maar je kunt de spinazie ook fijn malen in een keukenmachine. De bara wordt dan wel groen. In plaats van verse spinazie kun je ook kiezen voor diepvriesdeelblokjes spinazie.

Je kunt masala gebruiken in plaats van kurkuma, als je een intensere smaak wilt. Of je gebruikt masala én kurkuma of je laat beide weg. Weglaten betekent wel dat de bara geen gele kleur krijgt. Daarnaast bevatten masala en kurkuma belangrijke nutriënten die je anders misschien misloopt. Beide kruiden zijn verkrijgbaar bij bijna alle (oriëntaalse) supermarkten.  

Bij het bara-deeg kun je een versnipperd uitje toevoegen en/of peterselie. Ook kun je kiezen voor een pittige Surinaamse bara door Spaanse pepers te vervangen met madam Jeannette of ajuma peper.  Deze pepers zijn verkrijgbaar bij oriëntaalse supermarkten met een Zuid-Amerikaans of Afrikaans assortiment. En verder lijkt het heel erg op de aanwijzingen van zo’n grootmoeder in de keuken: Je kunt op elk mogelijke manier afwijken van het onderstaand recept. Het is jouw snack!

Het recept volgt in en na de onderstaande YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld. Streetfood, comfort food, traditional food … noem het wat je wilt, maar feit is wel dat op Surinaams-Hindoestaanse feesten deze bara’s onmisbaar zijn.

Surinaamse bara | Vegan recept | Hartige Hindoestaanse oliebollen en donuts

Ik heb het recept zo simpel mogelijk gehouden, want je kunt alle kanten uit met bara-deeg. Het resultaat van dit recept is een milde, hartige snack die je zonder iets kunt weghappen. Maar het wordt wel ongelooflijk lekker met een chutney. Kies een chutney naar jouw smaak. Gebruikelijk is een tomatenchutney, een appelchutney of een mangochutney. Op de foto is een traditionele, zwaar gekruide, pittige mango-chutney gemaakt van onrijpe mango’s te zien.

Dit recept is van nature vegan, dus geheel plantaardig en daarom geschikt voor veganisten. Ik koos voor gebroken groene mungbonen met schil. In mijn geval moest ik die voorweken en vermalen.

Ik gebruik hier sambal oelek. Per merk verschillen de ingrediënten, maar in mijn geval is het een potje met gemalen Spaanse pepers op zout en citroen. Verse pepers als Madame Jeanette zijn ook prima. Ook mijn knoflook, kurkuma en komijn zijn al vermalen.

Hoe maak je Surinaamse bara, de feestmaker

In plaats van bakken in een wok met olie, op middelmatig hoog vuur, kun je ook kiezen voor de friteuse en bakken op 150C. Bakken kost zo’n 3-5 minuten per bara, want de Surinaamse bara moet ook tijd krijgen van binnen te garen. Bak dus niet op hoog vuur en win tijd door meteen steeds de hoeveelheid bara’s in jouw maatje pan of friteuse te bakken – met de snelheid die jij aankunt. Zo vind ik 3 tot 4 bara’s per keer in de wok overzichtelijk.

Doorgaans wordt zonnebloemolie gebruikt, maar elke andere olie geschikt voor het frituren is prima. Dit recept voor Surinaamse bara geeft ongeveer 40 bara’s met een doorsnee van 5 cm en een dikte van 1 cm na het bakken.

Er lijkt een flinke hoeveelheid vet in de bara’s te gaan en het wordt nog eens in olie gefrituurd. Maar … mijn bara’s vielen niet vet uit (voor een bara uiteraard). Dat heeft te maken met hoe poreus het deeg is samengesteld, hoe gauw je de bara aan beide zijden laat dichtschroeien en hoe heet de olie is die je gebruikt. Probeer het even uit. Met 40 kleine bara’s – of 20 grote voor flatbread – krijg je voldoende oefening en mijn stappen helpen je daarbij.    

Ingrediënten Surinaamse bara

  • 200 gram gebroken mungbonen (urdi)
  • 500 ml water om te weken
  • 500-700 gram zelfrijzend bakmeel
  • 50 gram spinazie
  • 3 volle theel knoflook
  • 2 volle theel kurkuma
  • 1 volle theel peper
  • 1 volle theel komijn
  • 1 volle theel zout
  • 150-200 ml water om te kneden
  • 1 liter olie

Bereiden Surinaamse bara

(circa 10 minuten mengen en 30 minuten frituren)

Week de mungbonen vooraf in circa 500 ml water. Controleer even of er geen steentjes tussen zitten. Dat weken mag ruim genomen worden, van 4-24 uur, dus geen stress hier! Als de mungbonen gemakkelijk met een nagel of vork in te drukken zijn en dan breken, kun je ze pureren.

Pureren gaat als volgt: Laat de mungbonen iets uitlekken. Er mag wat lekwater mee in de keukenmachine. Voeg knoflook, kurkuma, peper, komijn en zout toe. Ik voegde ook 100 ml handwarm water toe en maalde fijn tot een brokkelig papje.

Start met 500 gram zelfrijzend bakmeel in een ruime kom, want elk merk meel is anders. Stort het oerdi-mengsel bij het meel. Plaats de verse spinazie in dezelfde beker in de keukenmachine. Voeg 50 ml water toe en maal de spinazie fijn. Stort ook de spinazie op het meel. Roer door met een spatel.

Het bara-deeg hoort plakkerig te zijn, maar niet nat als een beslag. Het zit tussen een brooddeeg en wafelbeslag in. Kijk dus naar het deeg. Is het deeg te droog en stug? Voeg dan wat water toe en kneed door. Is alle meel opgenomen en is het deeg voor je gevoel vrij dun en draderig en breekt het af? Voeg dan 50-100 gram meel toe en roer door tot dit opgenomen is.

Lijkt het deeg nog steeds af te breken? Voeg opnieuw 50 gram toe en herhaal de stappen. Als het deeg wat lijkt te plakken zonder nat te zijn, is het bara-deeg goed. Voeg ruim olie toe aan het deeg, circa 50-100 ml olie. Kneed dit door. Als het deeg glanst en veerkrachtig en plakkerig is, is het klaar voor gebruik. Rijzen is niet nodig.

Verwarm een wok of friteuse met olie. Als de olie goed op temperatuur is, kun je aan de slag. Wrijf hiertoe een scheut olie uit de fles op je handen om plakken te voorkomen. Test een drupje deeg in de olie. Suddert en bubbelt het meteen? Dan is de olie klaar voor het frituren.

Pluk een bolletje deeg van het moederdeeg, circa 25 gram, voor een normaal formaat bara. Is de bara niet bedoeld als snack maar als flatbread? Gebruik dan 50 gram deeg. Rol het deegballetje even rond tussen de handpalmen en druk iets plat tot een koekje. De bara moet ongeveer ½ cm dik zijn. Prik met een vinger een gat in het midden. Dat gat is nodig om te voorkomen dat de bara te rond wordt en gaat spetteren of niet gelijkmatig gaart. Haal de bara van je handpalm en laat de bara in de olie glijden.

Laat de bara even sudderen waar het terecht komt. Maak het daarna los van de bodem met een schuimspaan en draai de bara meteen om, zodat de andere kant kan dichtschroeien. Draai het af en toe om, terwijl beide zijden opbollen tot een centimeter dik. Lekker goudbruin aan beide zijden en 3-5 minuten verder? Haal de bara dan uit de olie en laat het op keukenpapier uitlekken.

In de tussentijd laat je net zoveel bara’s in de olie glijden als dat er ruimte is voor elk om te sudderen zonder aan elkaar te plakken – doorgaans is dat 3 of 4 in een kleine wok of friteuse. Herhaal alle stappen tot het bara-deeg op is. Of vries de rest van het deeg in voor een volgende keer.

De Surinaamse bara kan warm of koud worden opgediend en is erg lekker met een chutney of sambal. Of zoals de oudere generatie zeggen kan: “Met kip, zoals nu in de mode is”. Eet smakelijk!

Ik frituurde de Hindoestaanse oliebollen in een gietijzeren wok met een platte bodem. Het is lekker zwaar en daardoor solide en veilig op een kookplaat. Mij wordt vaak gevraagd waar die nog te koop zou zijn, maar ik heb deze wok al jaren en denk niet dat ze nog te krijgen zijn. Wel vond ik deze gietijzeren wadjan laatst online. Misschien heb je daar wat aan.

Misschien vind je dit recept ook lekker?

Surinaamse bara | Vegan recept | Hartige Hindoestaanse oliebollen
Surinaamse bara | Vegan recept | Hartige Hindoestaanse oliebollen

Meer blogs en boeken

Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

De vrijwaringsclausule

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!

Geverifieerd door MonsterInsights