Wie denkt dat pompoen moeilijk klaar te maken is en de groente daardoor negeert, laat veel voedingsstoffen links liggen. De pompoen is als groente nog redelijk onbekend in Nederland. Toch mag pompoen wat vaker op tafel mag staan. In Nederland hebben we maar een paar soorten beschikbaar, zoals flespompoen en de dieporanje, ronde pompoen.
Zeker als afwisseling op de gewone aardappelen is pompoen een aanrader. Pompoen zit boordevol antioxidanten, fytonutriënten, vitaminen en mineralen. Een groente met voedingsstoffen zoals vitamine A, B, C en E, koper, ijzer en kalium. Het bevat weinig calorieën en veel vezels – prebiotische vezels.
Hoe maak je pompoen klaar?
En wat heeft onze darmflora toch een hoop prebiotische vezels nodig om goed te kunnen functioneren. Wil je meer weten over prebiotica, probiotica en alle andere goede dingen voor ons immuunsysteem? Lees dan mijn blog eens over Waterkefir, probiotica en meer energie. Wedden dat jij meer respect krijgt voor jezelf? Je bent een ongelooflijk complex wezen!
Door de zachte smaak kun je met pompoen veel. Dit zusje van de courgette en komkommer past goed in zowel zoete als hartige taarten, is lekker als pompoensoep en past uitstekend bij vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Veel mensen zien af van pompoen, omdat het schillen zo moeilijk gaat. Maar het kan anders!
Waar start je werkwijze?
Om te beginnen: Maak het jezelf niet moeilijk. Kies een kleine pompoen uit van 500 gram tot 1 kilogram. Daar kun je gemakkelijker mee werken. Bovendien kun je – uitgaande van keto – er een keer of vier van eten. Bijna elke supermarkt heeft wel de dieporanje Hokkaido-pompoen of de flespompoen (butternut) liggen. Kies het liefst een biologische. Hoe groter, hoe dikker de schil, want het heeft tenslotte langer kunnen ontwikkelen aan de plant. En het ene ras is de andere niet.
Bij een dun velletje hoef je niet te schillen. De schil is eetbaar. Ook als de pompoen in de oven gaat, is schillen niet nodig. Je snijdt het ter plekke op je bord zoals jij het wilt eten. In soep kun je de schil mee pureren. Dat maakt met pompoen werken al eenvoudiger. Was en borstel de pompoen voor gebruik.
Toch schillen? Gebruik een scherp mes. Lang genoeg om het midden van de pompoen te kunnen bereiken. Laat het mes rustig in de pompoen glijden. Beweeg het mes kalm omlaag en ga zo in de rondte tot je het volledig door het midden hebt. Snij indien nodig de pompoen in kwarten. En in stukken. Verwijder de pitten. Schil de parten.
Is de pompoen te hard om te schillen? Of gaat het mes er niet in? Prik een paar gaten in de schil. Plaats de pompoen 1 tot 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Of plaats de pompoen in zijn geheel in een pan met kokend water en sudder het zachtjes 5 tot 10 minuten. Prik er met een vork in om te zien of de schil meegeeft. Laat afkoelen en snijd aan.
Hoe bereid je pompoen?
Pompoen kun je in stukken koken of stomen. Wat je niet gebruikt, kun je daarna invriezen tot gebruik.
Een simpele bereidingswijze voor pompoen is het garen in een oven. Als je twee helften in de oven plaatst, heeft het als lunch of avondeten weinig meer nodig dan wat (kokos)room of crème fraiche. Pak er wat bladgroente bij en proteïne, zoals noten. Let uiteraard op je ketofase en je vetverbranding.
Pompoen kan prima op de barbecue of grill. Snijd het desgewenst in plakken. Zo is het sneller gelijkmatig gaar. Bestrijk de pompoen vooraf met kokosolie of ghee en kruiden naar wens. Kokosolie of ghee maken de pompoen zacht en smeuïg. Bovendien zitten kokosolie en ghee vol goede voedingsstoffen en kunnen ze hoge temperaturen aan zonder vervelende stoffen af te geven.
De allerheerlijkste zoete en hartige taarten kun jij ook met pompoen maken. Of dat nu een zachte, cheesecake-achtige taart wordt of een notentaart met stevige bite … het kan allemaal met pompoen.
Wat kun je met restjes pompoen?
Een zachte schil kun je meestal mee garen.
De pitten – inclusief het draderige vruchtvlees – kun je met wat kruiden (chilipoeder, paprika en zout) en olie bestrijken. Rooster alles ca. 20 minuten in een ovenvast schaaltje mee in de oven. Trek de draadjes eraf. De pitten zijn een paar dagen houdbaar in een afgesloten bakje. Lekker over een salade of gewoon als snack.
Houd je pompoen over? Gegaard of vers is het afgedekt in de koelkast nog een paar dagen houdbaar. Bak het op met wat olie en serveer met room, groente en een stukje vlees of vis.
Wil je een deel van de pompoen garen en verder verwerken in een ander gerecht? Laat de kruiden bij dat deel weg en houd het alleen bij eventueel kokosvet of ghee. Zo smaakt gegaarde pompoenpuree prima in een stamppot, smoothie, een pumpkin spice coffee of een taart.
Zo raar is pompoen in een smoothie niet. We zijn het alleen niet gewend! Probeer dit recept voor een keto pompoen smoothie eens. Deze shake smaakt zacht en romig en vult goed en lang door alle goede vezels uit de pompoen. Een echte aanrader!
Pureer restjes pompoen tot soep. Of maak al meteen pompoensoep. Mijn eigen recept voor een pompoensoep vol power vind jij door op Geeft vegan pompoensoep jou superkrachten te klikken. Ik heb er al veel goeds over gehoord van anderen en benieuwd wat jij ervan vindt!
Pompoen uit de oven
Bereiden
(2 minuten en 45 minuten oventijd)
Verwarm de oven voor op 220 C. Neem een kleine pompoen van circa 1 kilogram. Was de pompoen schoon. Snijd de pompoen overdwars door midden. Lepel de pitten eruit. Strooi kruiden naar smaak (bijvoorbeeld peper, zout en oregano) over de pompoen. Doe een theelepel kokosolie of ghee in elk holletje. Rooster de pompoen in 45 minuten gaar in het midden van de oven. Een vork moet gemakkelijk in het vruchtvlees glijden als je er in prikt.
Serveer de pompoen naar wens met vlees, vis, kaas of groente. De oven gebruik je slim door meteen de rest van je maaltijd ook in de oven te plaatsen. Dus gril in de laatste 20 minuten meteen je vis en groente mee. Het scheelt je tijd en moeite. De oven staat toch aan.
Als je toch met de pompoen aan de gang wilt en een winters sfeertje wilt: Al jaren is dit recept voor gepekelde kalkoenfilet bij ons favoriet. Zelf pekelen is een makkie en vereist alleen een nachtje plek in de koelkast of schuur. Het lekkerst smaakt kalkoen van de kamado. Maar natuurlijk kun je kalkoen ook in een braadpan of oven bereiden.
Lees mijn nieuwsbrief eens op Met Halloween? Zorg jij juist griezelig goed voor jezelf en geef je op voor de laatste nieuwtjes, aanbiedingen en de gratis e-boekjes. Je vindt de inschrijflink voor mijn nieuwsbrief op mijn website. Bovendien krijg jij bij inschrijving meteen een e-boek cadeau. Deel mijn blog gerust met een ander. Heb het fijn!
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Comfort food en street food uit de hele wereld
- Recepten | Desserts, snacks en lekkernijen
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren- en huidverzorging
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | Lactosevrij en/of koemelkvrij
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Pindavrij en/of notenvrij
- Recepten | Suikervrij of minder suiker toegevoegd
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
