Kruidnoten of pepernoten? Wat is wat? Tegenwoordig worden beide namen door elkaar gebruikt, maar eigenlijk zijn de knapperige, ronde speculaaskoekjes ‘kruidnootjes’ en de zachte, ongelijke, hompen die naar anijs of kardemom smaken de ‘pepernootjes’. Die brokken heten intussen Oudhollandse pepernoten om het onderscheid te maken.
Kruidnoten zijn heerlijk en typisch Hollands, maar eigenlijk zijn de Oudhollandse pepernoten nog bijzonderder. Waar je de smaak van kruidnoten nog weleens in het buitenland kunt vinden in de vorm van speculaas, pepparkakor, peperkoek en ginger cookies, kun je dat met die grote hompen pepernoten met anijssmaak niet.
Echte Oudhollandse pepernoten
Die grote, taaie, ouderwetse brokken die qua smaak op taai taai lijken, kun je de laatste jaren maar moeilijk vinden. Niet alle bakkerijen maken er nog tijd voor, want de kruidnootjes in allerlei smaken winnen aan populariteit. En als je de Oudhollandse pepernoten vindt, zit er geen roggemeel in en smaken ze droog.
De echte Oudhollandse pepernoten zijn wat bitter omdat ze roggemeel bevatten en die zachte, boterige smaak hebben omdat er roomboter is gebruikt. Ik maakte zulke pepernoten al eens eerder, dat recept vind je hier https://www.veraslifestylewereld.nl/recept-bourgondisch-lekkere-keto-kruidnootjes-en-pepernoten/
Recept glutenvrije Oudhollandse pepernoten
Omdat ik echter vind dat wij tarwe, rogge, spelt en alle andere meelsoorten uit de tarwefamilie te gemakkelijk binnen krijgen, wilde ik nu gaan voor glutenvrij, notenvrij en zuivelvrij. Dat lukte en dat recept vind je hieronder. Het is ook geschikt voor veganisten en vegetariërs.
Bij deze methode wordt een opwarmmethode gebruikt om stroop en meel tot een deegbal te vormen. In plaats van roggemeel is teffmeel gebruikt. Teffmeel smaakt ook iets bitter en valt ook zwaar. Boekweitmeel houdt het deeg bij elkaar als vervanger van tarwemeel. Het gebruik van sojameel maakt het deeg zacht en vervangt het ei.
Ingrediënten
- 150 gram boekweitmeel
- 50 gram sojameel
- 25 gram teffmeel
- 2-3 theelepels anijs of kardemom
- 175 ml stroop
- 75 ml water (evt extra water)
- ¼ theelepel zout
- 1 theelepel baking soda
- 1 eetlepel appelazijn
Bereiden Oudhollandse pepernoten
(5 minuten), 1-24 uur
Breng meelsoorten en anijs samen in een hittebestendige kom. Verwarm stroop en zout in een pannetje op het fornuis tot het tegen de kook aan zit. Doe het vuur uit. Roer in een glas de appelazijn door de baking soda. Roer dit door het meel. Voeg de opgewarmde stroop bij het meel en roer goed door met een lepel. Wacht even tot je er met de hand een samenhangend deeg van kunt kneden. Voeg eventueel wat water toe als het deeg te droog is of meer meel als het deeg te nat is.
Rol het deeg strak op in huishoudfolie of een diepvrieszakje en leg het weg in de koelkast. Laat minimaal 1 uur tot 24 uur rusten, zodat de kruiden in het deeg kunnen trekken. Laat het op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op 175C. Haal het deeg uit de folie. Verdeel het in vieren en rol elk deel met de hand tot een rol van 3 cm dik. Snijd plakjes van 2 cm en rol elk plakje uit tot een bolletje. Mocht het deeg aan je vingers kleven, dan kun je je handen wat invetten met kokosolie of met wat meel bestuiven.
Oudhollandse pepernoten horen ongelijk en grillig van vorm te zijn, dus doe er niet je best op. Leg elk balletje rommelig als een verdwaalde puzzel op een bakplaat en tegen elkaar. Bak 20 min op 175C.
Als de bovenkant lichtbruin is en elk balletje lekker is uitgezet, haal je de bakplaat eruit. Laat verder afkoelen. Oudhollandse pepernoten zijn zo al lekker, maar de moderne Hollander anno 2024 vindt het ook wel lekker met een dipje. Dip dus eventueel een paar pepernoten in gesmolten chocola. Lekker voor de variatie en een lust voor het oog! Nooit meer saaie pepernoten. Geniet ze!
In de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld kun je meekijken naar het proces. Ik ben overigens blij met elke like en subscribe, want die zijn hard nodig voor het kunnen behouden van de mediakanalen. Dank voor je belangstelling en support!
Meer tips
Ik volgde het recept Oudhollandse pepernoten van de Notenshop, maar week er op een paar punten vanaf. Wil je het houden bij hun tarwemeel en zonnebloemolie? Klik dan hier op het recept van die webwinkel. Ik mis in dit recept helaas de roomboter die de Oudhollandse pepernoten van een banketbakker wel bevatten. Als je een vervanger voor roomboter zoekt, is kokosolie handig en kijk anders hieronder naar mijn recept met ghee of roomboter.
Meer recepten voor de decembermaand
Glutenvrije Oudhollandse pepernoten recept
Gebakken zuivelvrije yoghurttaart met kruidnoten recept
Bourgondisch lekkere kruidnootjes en pepernoten recept
Kids rocky road fudge budgetrecept

Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij alle (online) boekhandels te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch