Niets zo simpel als het maken van een bessencompote, omdat je alleen fruit en suiker naar eigen smaak gebruikt – tenzij jij je oogst zelf besluit te plukken, zoals ik doe in dit filmpje behorende bij de vlog. Bij zelf plukken ben je waarschijnlijk langer bezig met verzamelen. Maar het geeft wel meer voldoening, vind ik zelf! Weet uiteraard wel wat je plukt. De ene bes is de andere niet. Hoe dan ook: huisgemaakte gerechten mag iedereen van tijd tot tijd eens maken. Het scheelt zoveel in smaakbeleving!
Ik gebruikte voor deze compote een willekeurige combinatie van bosbessen, vossenbessen en een paar frambozen en bramen. Deze rijpe bosvruchten vallen in slechts minuten koken al uit elkaar. Weinig gedoe. Zo klaar dus. Elk zacht fruit volstaat, probeer dus gerust zwarte bessen, rode bessen, pruimen, abrikozen en/of perziken uit.
Verder gebruik ik – altijd – minder suikers dan aangegeven in basisrecepten. Je eigen huisgemaakte gerechten mogen echt minder gezoet worden. Wat is anders het nut van zelf in de keuken staan, als je een even calorierijk product kant-en-klaar had kunnen koken? Zelf koken draait om pure smaken, om gezondere gerechten en beter zijn voor jezelf. Dat is mijn mening in elk geval. Durf dus te schrappen in snelle koolhydraten. Durf te gaan voor meer afwisseling.
Recept suikerarme bessencompote
Dit recept bevat maar twee ingrediënten en is supereenvouding. De bessencompote is niet suikervrij, maar suikerarm. Voeg zelf naar wens meer of minder suiker toe. Dit recept is glutenvrij, zuivelvrij, eivrij en geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Ingrediënten
- Ca. 500 gram fruit naar keus
- Ca. 5 eetlepels suiker naar smaak
Bereiden
Maak het fruit schoon. Loop na op lelijke plekken. Snijd dat weg. Spoel het fruit schoon. Stort het fruit met uitlekvocht in een ruime pan. Voeg suiker toe. Breng aan de kook. Roer af en toe. Zet het vuur zachter, tot het net aan kookt. Zet het vuur uit na ca. 5 minuten. Laat afkoelen of serveer meteen. In de koelkast blijft een compote nog een paar dagen goed.
Hoe maak je zelfgemaakte bessencompote nog lekkerder?
Een snufje vanillepoeder of kaneel passen erg goed bij deze compote. Voeg het samen met de suiker toe voor wat smaaksensatie. Ook wat appelsap of sinaasappelsap meekoken doen wonderen voor de smaak. Probeer het eens uit! Bessencompote past prima bij grillgerechten. Kijk eens naar de blogcategorieën onderaan deze blog voor meer ideeën en gemakkelijke recepten.
Wildplukken in Zweden
In Zweden is een deel van je eten buiten bij elkaar zoeken veel gebruikelijker dan in Nederland. Veel Zweden trekken elk seizoen bos en velden in op zoek naar seizoensgebonden veldgroenten en fruit. In het voorjaar is dat bijvoorbeeld vlierbloesem en aardbeien. In de zomer frambozen, bramen, bosbessen en vossenbessen. En in het najaar paddenstoelen, zoals cantharellen.
Hoe maak je zelf bessencompote? Ik hoop dat je het filmpje waardeert. En nee, ik zette dit niet in scène – vooruit, misschien half dan – maar ik pluk al jaren fruit rond ons huis in Zweden en maak er vervolgens compote van. Gewoon, omdat het kan! De bereidingswijze vind je ook in deze YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld.
Wat is het verschil tussen compote, jam en moes?

Beide verhogen de houdbaarheid door verhitting, maar weet jij waar het verschil zit tussen compote en jam? Wel … bij jam wordt pectine toegevoegd, vaak door het gebruik van geleisuiker, in plaats van gewone suiker. Hierdoor stolt bij afkoeling het product, waardoor je een geleiachtige substantie krijgt. En eigenlijk verleng je met pectine nog eens de houdbaarheid van je gekookte fruit, waarmee jouw potjes jam nog langer goed blijven in je kast.
Lees mijn blog op Hoe maak je een klassieke appelchutney maar eens als je wilt weten hoe je jampotjes het beste kunt behandelen, waardoor de inhoud jaren goed op de plank kan staan. Dit geldt ook voor bessencompote.
Compote is dus fruit, verhit in suiker. Meestal is eigen vocht met uitlekvocht al voldoende. Deze vruchtensaus kan in warme of koude toestand bij desserts en hoofdgerechten geserveerd worden. Denk aan wild, gevogelte, taart en vla en yoghurt. Zelf doe ik bessencompote graag in proteïneshakes en smoothies ter variatie.
En wat is vruchtenmoes eigenlijk? Vruchtenmoes gaat een stapje verder dan compote. Hierbij is het eindresultaat volledig gepureerd en glad. Waar compote en jam wel stukjes fruit kunnen bevatten.
Misschien vind je deze recepten ook interessant?
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Vera is dol op goed eten, maar gaat graag voor gezondere opties van klassiekers. Want waarom zou je overal veel suikers of andere conserveringsmiddelen moeten aantreffen? Je hebt maar één lijf, wees er dan ook goed voor. Minder waar het kan, ga voor beter en zorg ervoor dat al jouw lichaamscelletjes optimaal kunnen functioneren, zodat jij optimaal kunt genieten.
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Comfort food en street food uit de hele wereld
- Recepten | Desserts, snacks en lekkernijen
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren- en huidverzorging
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | Lactosevrij en/of koemelkvrij
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Pindavrij en/of notenvrij
- Recepten | Suikervrij of minder suiker toegevoegd
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
