Spread the love
Recept Rozenbottellimonade en (IJs)thee - Wildplukken in Zweden
Recept Rozenbottellimonade en (IJs)thee – Wildplukken in Zweden

Zelf verse rozenbottellimonade of rozenbottel(ijs)thee maken is dankbaar werk. Als je tenminste zeker weet, dat je rozenbottels voor je hebt en dat je mag plukken. Voor wildpluk is het vinden van rozenbottels gemakkelijk. De struiken vind je haast door heel Europa in bossen en parken. In Zweden vinden wij ze rond Uddevalla in elk geval overal.

Wildplukken biedt een fijne variatie op je aanbod aan voedingsstoffen. Je darmflora bedankt jou in ruil met een betere werking. En dat merk je aan je hele functioneren. Voor de oermens was verzamelen heel normaal. En rozenbottels worden al duizenden jaren gevonden in de buurt waar onze voorouders hebben gewoond.

Maar let jij er wel op dat je onbespoten rozenbottels oogst? Uit eigen tuin of uit het bos? Overdrijf niet. Pluk alleen wat je nodig hebt. Wilde dieren willen ook graag wat te eten hebben. Voor een beker thee of limonade heb je aan een paar knopjes genoeg. De werkwijze voor thee, ijsthee of limonade is nagenoeg hetzelfde.

Waarom rozenbottels plukken?

Weet jij dat rozenbottels worden gebruikt vanwege de goede eigenschappen voor de spijsvertering? De uitgebloeide knoppen van de rozenbottelstruik bevatten veel fytonutriënten, zoals een grote hoeveelheid vitamine C, vitamines A en B en mineralen als kalium. Kleine bommetjes vol goeds dus, die het immuunsysteem prima kunnen ondersteunen. De smaak van rozenbottels is heerlijk fruitig en bloemig.

Natuurlijk kun je siropen en theeën met rozenbottel als basis kopen. Mijn kinderen hebben toen ze klein waren in elk geval hun portie rozenbottellimonade gehad. Als je uit de tropen komt, weet je ook dat er verschillende rozensiropen en rozenextracten bestaan voor dranken of cakes. Maar hoeveel leuker is het om zelf je voeding van scratch af te kunnen maken waar mogelijk? Dan komt dat spul in pakjes en flessen wel een andere keer. Dat is nou variëren in aanbod.

Kijk even mee naar mijn filmpje. Welke verse thee of limonade maak jij zelf? Laat je het mij weten?

Verse rozenbottellimonade of ijsthee

Recept Rozenbottellimonade of (ijs)thee

In Zweden komen wij bijna overal rozenbottelstruiken tegen. Net als sleedoornstruiken, vossenbessen, bosbessen en paardenbloemen. Ik kan me voorstellen dat mensen die in het wild kamperen er dankbaar gebruik van maken. Een kampvuur met rozenbottelthee ’s avonds laat geeft die ene kampeertocht net even wat meer beleving.

Uitgebloeide rozenbottels kun je al vanaf juni vinden. Ook de bloemblaadjes lenen zich prima voor thee. Rozenbottels leveren een zacht smakende siroop of thee op. Ik vind het wat weg hebben van aardbeilimonade. Kies gave, stevige en heldere exemplaren uit. Rozenbottelstruiken heb je in verschillende soorten en maten, waardoor rozenbottels plat of langwerpig kunnen zijn. De tinten van de bottels kunnen variëren van blauw/groen naar oranje/rood. De beharing en stekels verschillen, net als de namen, waaronder hondsroos, bottelroos, Chinese roos, Japanse roos, etc. Kijk je rozenbottel na op soort. Je bent uiteraard altijd zelf verantwoordelijk voor wat je plukt. Lees mijn disclaimer ook voordat je start met mijn recepten en tips.

Nodig

  • 1 liter water
  • 10 verse rozenbottels
  • 3 eetlepels suiker

Bereiden

Haal de takjes en laatste blaadjes van de rozenbottels af. Spoel ze schoon onder de kraan. Halveer ze eventueel. Doe de knoppen in een pannetje met circa 250 ml water. Voeg eventueel suiker naar smaak toe voor (ijs)thee. Voor rozenbottellimonade voegde ik 3 eetlepels suiker toe. Ik vind dat voldoende voor 1 liter drank.

Breng aan de kook. Laat de rozenbottels circa 20 minuten koken tot de velletjes en vruchtvlees zacht zijn. De rozenbottels zullen nu zoet ruiken.

Leng aan met kokend water voor warme rozenbottelthee, zeef eventueel de rozenbottel en zaadjes eruit, en geniet.

Leng aan met kokend water voor rozenbottelijsthee en laat afkoelen, eventueel in de koelkast. Zeef naar wens voor gebruik.

Laat afkoelen voor limonade. De rozenbottelsiroop kun je, eventueel gezeefd van vruchtvlees en zaadjes, overdoen in een pot of fles en gekoeld een tijdje bewaren. Naar wens kun je de siroop aanlengen met water. Een oud gebruik in de tropen is ijsblokjes te schaven of te vermalen tot gruis en het vervolgens te overgieten met rozensiroop. Meer heb je niet nodig op een warme dag. Natuurlijk werken deze tips ook voor gedroogde rozenbottels.

Extra online korting, online support en goede resultaten
Online korting, online support, goede resultaten

Over Vera’s Lifestyle Wereld

Spelen met voeding. Variëren met het rijke aanbod dat wij hebben in de supermarkten met wat wij in de tuin hebben staan of in de natuur kunnen vinden. Hoe beter je lichaamsprocessen kunnen beschikken over verschillende voedingsstoffen, hoe beter je kunt functioneren. En dat merk je aan een helder brein en een fit lijf.

Naast voeding kun je ook een goede verzorgingslijn in je dag implementeren. Want voor je lichaam zorgen is geen luxe. Zorgen voor een goede werking van je lijf, inclusief huid, is noodzaak. Daarin ondersteun ik jou graag verder met het assortiment op natuurlijke basis van It Works dat jij in mijn webwinkel vindt.

Start jij met een willekeurige bestelling, dan sta ik voor jou klaar met extra informatie en online begeleiding. Leg contact en vraag wanneer er vergoeding tegenover staat! Dikke kans dat jij al verder kunt met de e-werkboekjes die je alleen bij mij vindt.

Op zoek naar een goede ondersteuning voor een blijvend sterke weerstand? Wij hebben goede resultaten met de Super Reds en de Super Greens en Hydrate+. Ook de Hair Skin Nails en de CollagenWorks helpen je vooruit. Het mooie is dat die laatste twee ook meteen stress en pijn kunnen helpen reduceren. Naast betere haren, huid en nagels. Op naar beter bindweefsel en een betere spijsvertering met betere voedingsstoffen, daar start het eigenlijk mee! Kijk  voor mijn assortiment op

Op naar fitter!
Op naar fitter!

Dat variëren in voedingsstoffen hoort de basis te zijn van je maaltijden en snacks. Als je tenminste op wilt naar meer energie en een fitter lijf. Waardoor dat genieten vanzelf in gaat. Ik heb voor jou intussen een hoop recepten verzameld die zo simpel zijn … dat jij niet kunt falen. Ook als jij een beginner in de keuken bent. Ik hoor dat tenminste van zoveel cliënten! Kijk voor meer tips en gezondere recepten op

Bronvermelding

Er is veel geschreven over het gebruik van de rozenbottel. Een fijn artikel vind ik https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/110368-de-geneeskracht-van-rozenbottel.html

Op https://www.tuinen.nl/rozenbottels/ lees je meer over de variëteiten. Pluk jij ook weleens wat buiten? Laat het me weten!

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem ook kennis van onze vrijwaringsclausule.

Rozenbottellimonade Recept – Wildplukken in Zweden, Vera's Lifestyle Wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download jouw GRATIS e-boekjes en ga gelijk op voor beter! Ook jij kunt voortaan fijnere dagen hebben.

Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten!
Gratis ebook Van Wens Naar Fit Planner - Bepaal jouw verbeterpunten met een handige checklist!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies!
Gratis e-boek Hoe worden supplementen fris & lekker? Met mocktails & smoothies recepten!

Recente berichten
No thumbnail available
Vertrouw op jezelf en jouw intuïtie
Het leven kan een uitdaging zijn met al die obstakels onderweg. Vertrouw op jezelf. Jouw intuït[...]
No thumbnail available
Wie je vandaag bent, hoef jij morgen niet te zijn
Wie je vandaag bent, hoef jij morgen niet te zijn. Wie jij vandaag bent, zegt niets over wie ji[...]
Kids kiwi tiramisu - Minder suiker no bake cake
Kids kiwi tiramisu - Minder suiker no bake cake
Kids kiwi tiramisu - No bake cake recept met minder suiker Deze kiwi tiramisu is een frisse no b[...]
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept
Hoe maak je zelf haarolie? Incl DIY recept Wispelturig, beschadigd en stug haar heeft soms iets [...]
Recept gebakken zuivelvrije minder suiker yoghurttaart – Gemakkelijke variatie op cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije minder suiker yoghurttaart – Gemakkelijke variatie op cheesecake
Recept gebakken zuivelvrije yoghurttaart met minder suiker - Gemakkelijk alternatief voor cheesecak[...]