
Mijn echtgenoot en ik leren steeds meer bij over wat je in de natuur kunt vinden. Een leerproces van jaren. Geef jezelf ook de tijd om in het wild te leren plukken of je moestuin uit te breiden met meer aanbod. Er kan zoveel bruikbaars vlakbij je groeien, zoals cantharellen, waardoor je beter kunt variëren in voedingsstoffen. En hoe meer je varieert, hoe beter je lichaam kan functioneren.
Lichaamsprocessen drijven immers op een rijk aanbod van (fyto)nutriënten. Geef die lichaamscellen dus wat ze nodig hebben. In ruil wordt je beloond met een vriendelijker lijf. Bovendien kun je dan anders tegen voeding aan kijken, waardoor je meer gaat waarderen wat er om je heen groeit.
Over paddenstoelen en zwammen
Paddenstoelen fascineren ons al jaren. Tot voor kort konden wij geen giftige van eetbare onderscheiden. Daarvoor bestaan voor ons teveel verschillende paddenstoelen en zwammen. Wij bleven er van af. Zelfs bij het fotograferen.
Met ons huis in Zweden, te midden van natuur, kunnen wij echter niet anders dan toch leren wat er om ons groeit en leeft. En besloten we, na jaren al die verhalen te hebben gehoord van meerdere Zweedse vrienden, op zoek te gaan naar cantharellen. Cantharellen vinden is, net als bosbessen en vossenbessen plukken, een Zweedse traditie. Met de paplepel ingegoten. Samen met dingen als krabben leren vangen, als je toch op rotsen ligt te zonnebaden. En leren van rotsen de zee in te springen. Zweden krijgen al generaties lang basiskennis over de natuur. Men start al jong met bosvruchten determineren, dieren onderscheiden, bewegen in de natuur en houtmessen hanteren.
Dus leek het vinden van cantharellen ons niet moeilijk. Tot we ons gingen verdiepen in … juist … paddenstoelen. Waardoor wij concludeerden dat wij nog niet echt Zweeds zijn. En dat zwammen in de vrije natuur er anders uit kunnen zien dan in de supermarkt. En dat een gele cantharel vriendjes heeft die er uit kunnen zien als cantharellen, maar het niet zijn.
Het is leuk dat paddenstoelenkenners het hebben over een peperige smaak en een abrikozengeur bij het detecteren van cantharellen. Maar zo’n kenner ben ik kennelijk niet. Ik vind cantharellen heerlijk, maar die geur- en smaakbeleving ervaar ik niet. Bij mijn speurtocht hielp mij dat dus niet.
Ooit had ik op school spelenderwijs determineren van flora geleerd. Nu merkte ik dat ik het verplicht op moest pakken, want je vergissen in een giftige paddenstoel is niet grappig. Met vragen als ‘Waar vond ik het? ‘, ‘Bij welke boom of struik?’, ‘Welke kleuren heeft de zwam?’, ‘Is de kleur van de steel gelijk aan de hoed?’, ‘Hoe lopen de sporen?’, ‘Op welke zwam lijkt het?’, ‘Heb ik te maken met een jonge of volwassen cantharel?’, ‘Is het heel?’, etc. Allemaal vragen die je kunnen helpen bepalen dat je niet met een giftig vriendje te maken hebt.
Op ons stuk bosgrond staan namelijk ook de gewone krulzoom en de gele ridderzwam. Voor sommigen zijn ze giftig. Voor anderen niet. Dus willen wij ze niet proberen. Voor een leek, zoals wij zijn, lijken ze op cantharellen. En natuurlijk groeien ze vlakbij de wel eetbare gele cantharellen vol goede antioxidanten en mineralen.
De gewone krulzoom is voor sommigen eetbaar. Anderen krijgen er een allergische reactie op tot een anafylactische shock aan toe. De krulzoom is wat bruingeel in ons bos. Ook op de gele ridderzwam reageert niet iedereen fijn. De gele ridderzwam neigt onder het geel naar wit. Niet geel op geel zoals de cantharel. En het hoedje van de ridderzwam is een normaal paddenstoelenhoedje. Het krult minder omhoog bij de randen.

Inmiddels weten we door steeds te determineren, dat de gele cantharellen op ons stuk grond echt felgeel zijn, ook onder de bovenste laag geel. Ze zijn trechtervormig, een soort hanenkam, vandaar de andere naam ‘hanenkam’ voor cantharellen. Het hoedje heeft aan de rand een franje. Deze waaier hebben andere zwammen niet op ons grondgebied. De gele sporen lopen net even wat verder door op de gele steel. Ook zitten ze het liefst in de buurt van dennenbomen in een dik tapijt van mos verstopt, waardoor hoed en steel kunnen kronkelen. Mos dat flink omgewoeld wordt door de paar wilde zwijnen die door ons deel gemengd loof- en naaldbomenbos trekken. De meeste cantharellen zullen dus door hen al gevonden zijn. Ons speurvermogen is kansloos ten op zichte van zwijnen.
Laat lastig vinden je echter niet weerhouden van je zoektocht. Zoek naar gele vlekken tussen mos en dennenbomen. Als je eindelijk de diepgele kleur weet te detecteren tussen alle bladval en mos, heb je een kans ze vaker te vinden. Maak het mos wat vrij rond het hoedje en steek met je vingers zo ver mogelijk de grond in. Er zit vaak een centimeter of zes steel aan het hoedje. Ik pluk ze liever niet met wortel en al. Anderen wel. Zelf vind ik dat het wortelsysteem intact mag blijven. Zeker omdat ik het onderste deel toch niet gebruik, steek ik ze net boven de wortel af. Ik neem aan dat wilde zwijnen en muizen erg blij zijn met de restjes.
Waarom wilde cantharellen op het menu?
Moeilijk te vinden. Ze lijken op andere, misschien giftige, paddenstoelen. Waarom we toch deze hanenkammetjes op het menu willen zetten? Cantharellen zijn bommetjes voedingsstoffen. Net als de shiitake. Cantharellen bevatten voor hun grootte hoge gehaltes aan onder meer B-vitamines, zoals riboflavine en niacine, vitamine C en mineralen, zoals kalium en koper. Deze combinatie helpt op energie komen en je huid te ondersteunen. Met slechts een paar snippers bij mijn maaltijd merk ik al dat ik scherper en fitter word. Precies wat voeding met je doen moet. Je hoort energie te krijgen van eten. Niet moe.
En kijk je naar de prijzen van cantharellen in de winkel? Dan betaal je in Nederland euro 40,00 per kilo. Tegenover misschien euro 4,00 voor een kilo witte champignons. Dit prijsverschil komt vaak, doordat cantharellen moeilijk in een kas te kweken zijn … en in het wild gezocht moeten worden.
Leuk als je echte hanenkammen kunt vinden tijdens een wandeling. Fijn als je mag plukken. Goed als je eetbare planten in de natuur leert determineren.
We staan zover van onze voeding af met alle aanbod in de supermarkten, dat we juist meer mogen letten op wat er in het wild groeit. Wandelen moet je toch. Dat is goed voor je hele systeem. Weet jij dat een wandeling in de ochtend zelfs je hormoonhuishouding kan verbeteren?
Wij plukken overigens op en rond ons eigen grondgebied in Zweden. Een kleine hoeveelheid is dan geen punt. Wees er in Nederland zeker van wat en waar je mag plukken. En ga correct om met de natuur, zodat je er in de toekomst ook nog van mag genieten. Zo vanaf augustus kun je cantharellen in het wild vinden. Wel eens gezien waar cantharellen in het wild groeien en hoe je ze kunt plukken en bereiden? Kijk eens mee naar dit filmpje.
Cantharellen plukken in het wild en bereiden, inclusief maaltijdsuggestie
Recept Cantharellen in Kokosolie
De meest eenvoudige manier om cantharellen gebruiksklaar te krijgen, is het even te wokken in een pan tot het vocht uit de paddenstoelen is. Een kwestie van veel olie of boter. En eventueel zout. De cantharellen worden daarna met botervet en al bij een gerecht geserveerd. Meestal gaat het om wild als hert of eland, geserveerd met haricots verts, uien en aardappelen.
Nodig
- Kokosolie of ghee of boter
- Cantharellen
- Zout naar smaak
Bereiden
De cantharellen die wij vinden zijn goed vies. Dat krijg je met bosgrond. Wij borstelen ze dus niet schoon, maar spoelen ze schoon onder de kraan. Ze nemen wat vocht op hierdoor, maar uit ervaring weten we dat cantharellen hoe dan ook veel vocht verliezen bij het bereiden. Controleer nogmaals dat je cantharellen hebt geplukt. Leg de cantharellen circa 10 minuten in een koud badje voor het losweken van de laatste korrels zand. Snijd de cantharellen eventueel in stukken. Ikzelf vind ze versnipperd lekkerder als bijgerecht. Zet een pan op het vuur en verwarm de kokosolie of boter. Plaats de cantharellen in de pan. Bak op hoog vuur onder voortdurend keren tot het vocht verdampt is. Dit is al in een paar minuten het geval. Naar smaak zout erbij en klaar. De cantharellen kun je invriezen. Zo geniet je meer van je wildpluk, omdat je ze bij specifieke maaltijden kunt serveren. Geniet ze.
Maaltijdsuggestie zalm en cantharellen
In het filmpje zie je dat ik wat gewokte cantharellen combineer met zalm, groenten en pytt i panna. Wij pakken het liefst verschillende soorten groenten. De pytt i panna bestaat uit gebakken blokjes aardappel, uien en ham. De zalm kruiden wij op verschillende manieren. Dit keer koos ik voor een Fairtrade kruidenmix bestaande uit onder meer mango, peppersweet, zwarte peper, cayennepeper. Ik marineerde de zalm verder met vers passiefruit. De oven in met een klontje kokosolie in de schaal en klaar. Het resultaat is subtiel. Je krijgt een friszoete zalm. En je krijgt weer extra voedingsstoffen binnen die je niet zo vaak binnenkrijgt, tenzij je dagelijks vers passiefruit in huis hebt.
Maaltijdsuggestie wildpannetje met cantharellen
Een populaire combinatie in Zweden is een stoofpannetje van stukjes wild (wild skav, een pakje uit de diepvries in de supermarkt), cantharellen, nog meer bospaddenstoelen en groenten, zoals verschillende worteltjes, uien en broccoli. Zweden gebruiken over het algemeen veel groenten. Hierbij worden verse cantharellen gebruikt. Een kwestie van zout en wat (vers geplukte) kruiden en room. Serveer er aardappelen of rijst bij. En klaar.
Tot onze grote verrassing blijkt op ons stuk grond ook trechtercantharellen te groeien. Ik had er nog nooit over gehoord. Ik had ze wel gezien, maar geen idee dat deze bloemachtige paddenstoelen zo’n verrijking van je maaltijd kunnen zijn. Lees je mee op Wildplukken in Zweden – Trechtercantharellen inclusief twee recepten?

Over Vera en It Works
Sommige bospaddenstoelen, zoals cantharellen, zitten vol belangrijke voedingsstoffen voor ons mensen, zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten. Je totale functioneren kan ervan opkrikken. En zoveel heb je er niet eens van nodig. Een paar snippers bij wild of vis is vaak voldoende.
Ik wijs je wellicht ten overvloede op mijn vrijwaringsclausule. Mocht je zelf paddenstoelen in het wild willen gaan plukken, dan is dat uiteraard op eigen risico. Mijn blog is mijn ervaring die ik graag met je wil delen om je vooral aan te manen meer interesse te hebben in de herkomst van je voeding.
Heb jij geen zin in het eten van zwammen? Maar wil jij wel een goede ondersteuning in vitaminen, mineralen en antioxidanten? Kijk eens naar mijn assortiment op natuurlijke basis in mijn webwinkel. Zo bevatten Super Greens en de Super Reds per stick een aanzienlijke hoeveelheid echte groenten – ook paddenstoelen, fruit en kruiden die je kunnen helpen je weerstand te ondersteunen. Deze supplementen mag je onderling mengen. Een kwestie van wat poeder uitschudden. Ze verrijken je smoothie of shake met een heerlijk fruitige smaak. En ze gaan gemakkelijk mee in je tas, waardoor je de kans op nieuwe, goede gewoonten aanleren vergroot. Vaak kun je in je eerste week al verschil merken.

Vera weet uit ervaring dat een rijk aanbod in voedingsstoffen het verschil kan maken in je functioneren. Daarom vind je goede tips en simpele recepten op haar website om blijvend beter in je vel te gaan zitten. Ook levert zij bij je bestelling van It Works producten gratis informatie in de vorm van online begeleiding en e-boekjes. Informatie die je alleen bij Vera kunt krijgen. Omdat een goed functioneren haar fascineert.
Velen gingen je al voor. Neem de moeite om te kijken of je voldoende afwisselt in je voeding. Het leven is leuker met jou erin en dat start met voldoende energie hebben door wat jij in jouw lijf stopt. Kies wijs!
Simpele recepten die bijna niet kunnen mislukken. Ook niet bij jou. Lekker eten met complexe koolhydraten, goede proteïnen en veel groenten kan jij voortaan ook. Wedden dat jij dat merkt aan meer energie en daardoor een beter humeur? Kijk op mijn site of google binnen mijn site naar jouw info. Veel plezier! Laat jij weten welke tip jou wat lijkt?
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Een gezonder recept – balansdagen
- Een gezonder recept – barbecue en kamado
- Een gezonder recept – haren en huid
- Een gezonder recept – ketogeen of koolhydraatarm
- Een gezonder recept – minder suiker
- Een gezonder recept – vegan of vegetarisch
- Een leuke doe het zelf tip
- It Works! een beter inkomen
- It Works! Een beter lijf
Bronvermelding
Het is nog niet zo lang dat wij het belang onderkennen van paddenstoelen en zwammen. Verschillende sites leveren goede informatie. Lees eens mee op
https://www.veggipedia.nl/groentenenfruit/cantharel en
https://www.deverseverleiding.nl/productinfo/paddenstoelen/cantharel/ en
https://www.margriet.nl/lifestyle/eten/wat-is-de-gezondste-paddenstoel/
Weet jij al dat je eetbare paddenstoelen en zwammen ook thuis kunt kweken? In je voorraadkast of op de vensterbank? Veel plek heb je niet nodig. En de kit bevat al alles, waardoor ook jij paddenstoelen kunt oogsten. Kijk eens op https://www.ivn.nl/ . Deze website biedt vaak pakketten aan.
Neem ook kennis van onze vrijwaringsclausule

Geef een reactie