Op haast elk Surinaams feestje worden hartige Surinaamse pasteitjes geserveerd. Deze eenpersoonshapjes stillen de stevige trek. Van deze bladerdeeghapjes heeft elke familie een eigen recept, de een nog moeilijker dan de ander met lange stooftijden. Maar voor dit recept zijn voor het overzicht maar 7 ingrediënten gebruikt.
Hoewel die aandacht juist voor zalige pasteitjes zorgt, is het soms wel handig om een vulling in vijf minuten klaar te hebben staan, zodat de pasteitjes gauw de oven in kunnen. Een chilisausje erbij en klaar zijn de snacks.
Snelle hartige Surinaamse pasteitjes | Vegan snackrecept
Dit recept is voldoende voor 40 vegan Surinaamse pasteitjes. Halveer het recept als je een pak bladerdeeg genoeg vindt of vries de rest van de vulling in voor een volgende keer. Dit recept met 7 ingrediënten is geschikt voor veganisten. Natuurlijk kun je kiezen voor ander gehakt. Verleng de baktijd met 5-10 minuten als je rauw gehakt gebruikt.
Ik koos voor bevroren plakjes bladerdeeg. Een pak bevat 10 plakjes van ongeveer 10 bij 10 centimeter en moet eerst ontdooid. Elk plakje bladerdeeg halveer ik en vul ik met een lepeltje vulling. Je kunt ook voor vers bladerdeeg kiezen. Meestal bestaan die uit één stuk. Snijd dat bladerdeeg in ongeveer 20 gelijke stukken, langwerpig of vierkant is aan jou.
De groentevulling van Surinaamse pasteitjes bestaat in elk geval uit doperwten en mais. Je kunt dit zelf samenstellen of kiezen voor een kant-en-klare groentemix uit blik of diepvries. Vaak heet zo’n zak ‘Mais Mexicana’ en bestaat dat uit mais, doperwtjes en paprika. Kies een combinatie naar jouw zin. Deze snack bevat geen toegevoegde suikers en past binnen een klein budget.
Dit recept is geschikt voor veganisten en vegetariërs. Het is vrij van suiker, lactose, koemelk, pinda’s en noten. In de onderstaande YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld en verderop in de blog vind jij het recept. Kijk mee naar jouw stappen. Veel plezier ermee!
Ingrediënten hartige Surinaamse pasteitjes
(voor 40 stuks)
- 2 pakken bladerdeeg
- 200 gr vegan gehakt
- 200 gr mais mexicana
- 1 theel zout
- 1 theel peper
- 1 theel knoflook
- 2 eetlepels olie
Bereiden hartige Surinaamse pasteitjes
Verwarm een pan met olie, peper en knoflook op middelhoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg je het vegan gehakt toe. Rul het gehakt een paar minuten en voeg de mix met mais toe, evenals zout naar smaak. Meng door, bak even aan en zet het vuur uit. Laat de vulling afkoelen.
Verwarm de oven voor op 220C. Zet een bakplaat klaar met een vel bakpapier. Halveer een bladerdeegplakje op een snijplank. Haal het plastic eraf indien dat erop zit.
Leg een lepeltje vulling op de ene helft van een plakje bladerdeeg en vouw het dubbel. Druk de randen dicht met een vork. Herhaal met het andere doorgesneden plakje.
Herhaal de stappen met de andere bladerdeegplakjes. Leg de pasteitjes steeds op een vel bakpapier op een bakplaat.
Is de bakplaat vol? Bak de pasteitjes in 15-20 minuten gaar in het midden van de oven. Als de pasteitjes lichtbruin gekleurd zijn en lekker bol staan, zijn ze gaar. Klaar voor de volgende batch tot alle 40 gebakken zijn. Serveer de pasteitjes warm of koud met een chilisausje erbij.
Alsof Surinaamse pasteitjes al niet lekker genoeg zijn?
Op de website van Vera’s Lifestyle Wereld staan honderden recepten. Sommige traditioneel, andere vernieuwend, maar altijd zo eenvoudig mogelijk, zodat koken leuk blijft. Kijk eens mee naar:
Surinaamse bojo met mango | Cassave cake
Sew | Surinaamse zoete broodstengels
Sewai | Surinaamse zoete vermicellipap

Meer blogs en boeken
Nooit meer saai eten en lekker variëren met ingrediënten en dus ook voedingsstoffen. Dat is wat Vera’s Lifestyle Wereld biedt. Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij elke (web)boekhandel te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.
De vrijwaringsclausule
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Comfort food en street food uit de hele wereld
- Recepten | Desserts, snacks en lekkernijen
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren- en huidverzorging
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | Lactosevrij en/of koemelkvrij
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Pindavrij en/of notenvrij
- Recepten | Suikervrij of minder suiker toegevoegd
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
