Surinaamse zoete vermicellipap | Vegan sewai

Recept Surinaamse zoete vermicellipap | Vegan en glutenvrije Sewai

Sewai, oftewel sevai, is een zoete vermicellipap, een dessert op basis van melk dat al in 10 minuten op tafel kan staan. Bij dit nagerecht  wordt vermicelli gekookt in melk. Het levert een bijzondere smaakervaring op en is een geliefd toetje na een pittige rijsttafel.

In Suriname en India bestaan verschillende varianten. Sewai heeft wat weg van kheer, seviyan en rose falooda. De Surinaamse zoete vermicellipap is een simpele en goedkope variant op de Indiase vermicelli. De Hindoestaanse gastarbeiders hadden immers niet de beschikking over dezelfde ingrediënten als in India.

Budgetrecept Surinaamse zoete vermicellipap | Vegan sewai

Dit basisrecept past binnen een klein budget. Kies zelf uit de opties en maak het geheel naar jouw smaak. Je kunt gewone vermicelli gebruiken en die in stukken breken, of je kunt de korte vermicelli bedoeld voor soep gebruiken.

Sewai maak ik vaker. De ingrediënten wisselen weleens. Ik koos voor dunne rijstvermicelli op basis van zilvervliesrijst, waardoor ik meteen een glutenvrij recept in handen heb. Ook koos ik dit keer voor kokosmelk in plaats van gewone melk, waardoor het een heerlijk veganistisch recept werd.

Ingrediënten zoete vermicellipap

  • 1 eetlepel kokosolie
  • 25 gram vermicelli
  • 200 ml kokosmelk (en evt meer)
  • 200 ml water

Optioneel en naar smaak

  • 1 zakje vanillesuiker of 1 theelepel vanille
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 2 theelepels chiazaad of basilicumzaad
  • 5 kardemompeultjes
  • natuurlijk rozenaroma
  • suiker naar smaak
  • amandel of pistache

Bereiden zoete vermicellipap

Zet een diepe pan op het vuur. Verhit boter en fruit de vermicelli kort aan tot een deel bruin ziet. Blus af met water en kokosmelk en voeg de overige ingrediënten toe. Blijf roeren tot  de vermicellipap aan de kook raakt. Zet het vuur uit, want de pap kan door de keus aan boter of olie gaan schiften als je langer door kookt. Doe een deksel op de pan, zodat de inhoud kan wellen. Mocht de pap te dik zijn, dan kun je het aanlengen met melk. Serveer warm en gebruik suiker naar smaak. Voeg naar smaak stukjes amandel en/of pistache toe.

In de YouTube-video van Vera’s Lifestyle Wereld kun je het proces volgen. Ik ben blij met elke like en subscribe, want die zijn gratis voor jou en helpen mij mijn mediakanalen te behouden. Dank voor je belangstelling en je support!

Recept Surinaamse zoete vermicellipap | Vegan en glutenvrije Sewai
Recept Surinaamse zoete vermicellipap | Vegan en glutenvrije Sewai

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Nooit meer saai eten is wat ik met Vera’s Lifestyle Wereld probeer te bewerkstelligen. Door te variëren in ingrediënten varieer je ook meteen in voedingsstoffen. Zo kan het lichaam beter functioneren en kun je fitter en gezonder blijven. 

Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij alle boekhandels te krijgen, maar kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!