
Zalm … Een van mijn favoriete vissen. Omdat zalm zo eenvoudig te bereiden valt en een zachte smaak heeft. Omdat het boordevol eiwitten en goede vetten zit – zelfs voor een vis. Omdat die vetzuren hard nodig zijn voor brein en lijf. En omdat ik wel zeker merk dat een stukje zalm me goed ondersteunt.
In principe dien je voor de Omega-vetzuren en vitamine D bijna dagelijks een stuk ‘vette’ vis te moeten eten. Lukt je dat niet? Suppleer dan vooral. Steeds meer mensen wereldwijd hebben een chronisch tekort aan belangrijke vitaminen. Hierdoor kun je chronisch last krijgen van heel veel kwaaltjes waaronder moeheid en zenuwpijn misschien nog de minste zijn. Let wel op biologisch en zuivere herkomst. Let op wild gevangen.
Zalm gegrild op houten plankjes
Huisgemaakt en ambachtelijk. Dat is momenteel het nieuwe presenteren. Zeker als het gaat om buiten grillen: gerechten dien je nou op te dienen in gietijzeren pannen, leisteen of op houten plankjes. Voorheen voorbehouden aan restaurants. Nu vindbaar voor elke consument. En ik kan het alleen maar toejuichen, omdat eten geserveerd met natuurlijke materialen zoveel meer buitenbeleving krijgt.
Wij kozen dunne, houten plankjes van berkenhout. De doorsnee die overal liggen. Tenslotte moet je ergens beginnen met uitproberen. Verwacht niet al teveel van deze plankjes, want zelfs met een goed afgestelde kamado en slechts 10 minuten op het vuur zijn de plankjes zwartgeblakerd aan de onderkant. Ja, ook als je een plankje uren voorweekt in water. Je kunt zo’n plankje dus maar een keer of twee gebruiken.
Dat voorweken moet, anders kan de zalm aanbranden. En qua houtsmaak hoef je het niet te doen. Wil je die smaak van hout wel, dan raad ik je ouder hout aan. Berken, appel, eiken of kersenhout. Wat je wel kunt doen voor dat rooksmaakje, is een handje voorgeweekte houtsnippers bij de kolen te voegen, vlak voor het opleggen van de zalm. Zo krijg je wel een betere, authentieke smaakbeleving. Hoe dan ook: leg de plankjes een paar uur van tevoren in water. Houd ze onder water door er een steen bovenop te zetten – dat is wat stoerder dan een porseleinen kopje …
Zalm hebben we regelmatig op tafel en heeft weinig nodig. Een klassiek recept is zalm kruiden met citroenpeper. Citroenpeper kan een mengsel zijn van zwarte peper, zout, paprika, citroenschil, knoflook en dille. Pak een kruidenmix naar smaak of maak er zelf eentje.
Een aanrader is ook zalm te marineren in passiefruit. Een kwestie van inwrijven met kruiden en passie-pulp. Schenk er ook meteen een maracuja limonade bij of een cocktail en je waant je in de tropen. Het Recept Passievruchten Suikersiroop helpt je langer genieten van je aankoop.
Ingrediënten
Per persoon
- stuk zalm ca 200 gram
- 1 theelepel citroenpepermix
- 1 eetlepel sinaasappel- of citroensap (evt)
- 2 plakjes sinaasappel of citroen (evt)
- 1 theelepel kokosolie (vloeibaar)

Bereiden
Marineren 60 minuten, bereiden ca. 10 minuten
Week de plankjes voor. Marineer de zalm in de ingrediënten. Verwarm de kamado tot ca. 200C. Leg de zalm op de plankjes en grill met gesloten deksel op de kamado in 10 minuten gaar. Serveer er verschillende groenten en fruit bij, inclusief wat zetmeelrijke, naar wens. Wij kozen voor asperges, rauwkost en gele watermeloen. Gele watermeloen smaakt meer naar honing vergeleken met de gewone, rode watermeloen. Een aanrader!
Keto kan beter – Juichen mag vaker
Misschien vind je dit Recept Paniki Zeewolffilet ook interessant. Zeewolf zou in elk geval vaker in een visgerecht op tafel mogen staan. Want kijk maar eens naar wat je in huis haalt. Vaak variëren mensen maar tussen drie soorten vis en vlees. Dat is vrij eenzijdig. Wedden dat miljoenen lichaamscellen een gat in de lucht springen als jij meer gaat variëren in voedingsstoffen? En jij op jouw beurt ook kunt juichen als je beter in je vel raakt? Probeer het eens uit!
In 21 dagen kun je resetten. In 90 dagen kun je in een betere leefstijl zitten. Het is net wat jij wilt. Hoe dan ook, een lage koolhydratenleefstijl zoals het ketogeen ‘dieet’ kan ook bij jou verschil maken. Niet voor niets doorlopen miljoenen mensen wereldwijd een vorm van sportvasten. Je vindt meer informatie over keto op mijn website. Misschien kan ons assortiment op plantenbasis jou daarbij goed ondersteunen. En ik vergroot jouw resultaten met mijn werkboekjes Start Jouw Keto Vandaag en Werken met Balansdagen. Hoe dan ook, neem eens de tijd je in te lezen wat wij voor jou kunnen betekenen. Niet geschoten is altijd mis. En je hebt maar een lichaam. Wees niet alleen goed voor anderen, maar ook je eigen lijf.

Over de auteur
Ruim 20 jaar op kantoor processen beheren, nog langer fan van botanica, nog langer interesse in voeding en de eigenschappen van goede voeding. Dat is in het kort Vera. Kijk eens op mijn website naar meer blogs en vlogs om jou te inspireren meer te genieten van jouw tijd. En lees vooral mijn disclaimer ook om beter te begrijpen wat wij kunnen doen voor jou. Elk lichaam is uniek. De jouwe mag er ook zijn.
Heb jij belangstelling in ons assortiment op plantaardige basis? Wil jij gezonder leven en zoek jij een betere leefstijl, zoals het ketogeen dieet? Vraag aan Vera hoe jij gratis ondersteuning kunt krijgen. Vaak kun jij zo starten met een combinatie van It Works en de online werkboekjes die Vera al heeft staan voor jou. Deze e-boekjes kun je alleen bij Vera krijgen trouwens. Lees eens Wat wij voor je kunnen doen en leg contact! Kijk alvast eens mee naar haar assortiment op
In het kort:
Bestel

- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Een gezonder recept – balansdagen
- Een gezonder recept – barbecue en kamado
- Een gezonder recept – haren en huid
- Een gezonder recept – ketogeen of koolhydraatarm
- Een gezonder recept – minder suiker
- Een gezonder recept – vegan of vegetarisch
- Een leuke doe het zelf tip
- It Works! een beter inkomen
- It Works! Een beter lijf

Geef een antwoord