Surinaamse bojo is een populair gerecht. Deze cassavetaart oftewel tapiocakoek wordt geserveerd bij feestjes. Het is een klassieker en dat is niet voor niets. Surinamers zijn dol op comfort food, omdat ze vaak intuïtief weten waar het lichaam blij van wordt – en bojo voldoet aan die eisen.
De basis van dit dessert is cassave – veel cassave. Cassave is een knol dat in Suriname ook wel de Surinaamse aardappel of tapioca wordt genoemd. Cassave is net als de Hollandse aardappel gemeengoed en past door de zachte smaak bij allerlei gerechten.
Cassave kun je stoven, grillen, frituren en bakken. Het staat garant voor een rijk en verzadigend gerecht – net als deze bojo met kersen. Let erop dat deze knol altijd geschild en gaar moet worden gegeten. Je eet alleen het wit van de cassave. Net als een Hollandse aardappel bevat het stoffen in rauwe toestand die je spijsvertering niet kan verdragen. Die stoffen moet je eerst kapot koken, zoals zo vaak met knollen het geval is. Eenmaal gaar is het een waardevolle bron aan voedingsstoffen en een goede aanvulling op je dieet.
Recept Surinaamse bojo met kersen – Vegan en glutenvrij
Veel groenten en fruit groeien voor het grijpen in het Amazonegebied. Dit regenwoud biedt Suriname een rijkdom aan groenten en fruit, zoals tayerblad, papaja, cacao, kokosnoten en cassave. Nog altijd wordt alles zo vers mogelijk gekookt. Mocht je dus verse cassave bij de hand hebben, gebruik die dan. Zelf pakte ik geraspte cassave uit de diepvries.
Deze tapiocakoek is geschikt voor veganisten en vegetariërs. Het bevat minder suikers, is tarwevrij, glutenvrij en melkvrij. Dit recept wijkt iets af van de traditionele Surinaamse bojo, want waarom zou je steeds dezelfde taart maken als er nu zoveel keus in ingrediënten is? De keus voor kersen en cacao in deze bojo maakt het eindresultaat tot een andere beleving. Deze cassavetaart is een smeuïge, rijke koek die heerlijk vult. Maar pas het recept gerust naar wens aan met eieren, roomboter, rozijnen, etc. en maak deze tapiocakoek nog rijker.
De basis van dit recept is dit Surinaamse bojo recept. Door de combinatie aan ingrediënten is geen ei nodig, waardoor ook dit recept geschikt is voor veganisten en voor mensen met een glutenintolerantie.
Gebruik een ruime ovenschaal, zoals deze Pyrex ovenschaal die je bij Bol.com kunt bestellen, want dit recept vraagt om een inhoud van zo’n 2,5 liter.
Ingrediënten bojo – tapiocakoek
(ca. 20 porties)
- 1 kg geraspte cassave (kant en klaar diepvries)
- 75 gram gemalen kokos (of kokosmeel)
- 150 gram ontpitte kersen (vers of uit pot)
- 200 gram suiker
- 150 gram kokosolie
- 400 ml kokosmelk
- 1 eetlepel cacao poeder
- 2 volle theelepels kaneel
- 1 theelepel gemalen vanille
- ½ theelepel Himalaya zout
- eventueel sprinkles, oftewel suikermuisjes, ter decoratie na bereiden en afkoelen
Bereiden bojo – tapiocakoek
(5 minuten en 1 uur oventijd)
Laat de zak met cassave een paar uur van tevoren ontdooien op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 200C. Stort de ontdooide cassave in een ruime kom. Voeg alle ingrediënten toe – behalve de kersen en de kokosolie. Roer goed door. Smelt kokosolie in een pannetje en roer de kokosolie door de cassave.
Stort het beslag in een grote ovenschaal met een inhoud van circa 2 liter. Het beslag zal niet of amper rijzen. Verdeel de kersen over de schaal en druk elk met een lepel in het beslag, zodat de kersen niet bovendrijven en verbranden.
Plaats de schaal net iets onder het midden van de oven. Laat de koek op 200C in het midden van de oven in ca. 1 uur gaar stoven. De taart verandert naar een glanzende, geurige massa met bruine randen. Is de taart nog niet aan het bubbelen en lijkt de cassave nog niet overal doorzichtig?
Laat het dan langer in de oven sudderen en controleer nog eens. Je kunt eventueel een houten cocktailprikker in de bojo steken. Als er wat glanzende massa aan de prikker zit in plaats van een witte is de bojo gaar. Doe de oven uit en laat de bojo in de oven verder garen.
Meteen uit de oven is de bojo al lekker. Het is dan heet, smeuïg en kleverig. Je kunt het zo eten of serveren met wat vanillesaus of ijs. Voor feestjes laat men de bojo na het afkoelen in de koelkast verder opstijven, want eenmaal koud kun je er nette, stevige, vierkante stukken van snijden.
Strooi de suikermuisjes over de cassavetaart als het bijna is afgekoeld. Zo plakken de sprinkles nog aan de bojo zonder dat ze smelten. Bewaar de tapiocataart in de koelkast. Of vries het in delen in. Geniet ze!
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten en plantaardige alternatieven? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Wees bedacht op wat goed of niet goed voor jezelf kan zijn. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten binnen ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten binnen klein budget
- Recepten met minder suiker
- Recepten uit Suriname
- Recepten vegan of vegetarisch
- Recepten voor balansdagen
- Recepten voor barbecue, kamado en oven
- Recepten voor haren en huid