Dit veganistisch recept is zo ongelooflijk simpel, dat ik me er wat opgelaten bij voel. Maar het smaakt zo goed! Gebakken bakbanaan heet in Indonesië pisang goreng en in Suriname baka bana. De banaan wordt in een krokant jasje gebakken en is bij Indische rijsttafels een lekker bijgerecht en een ‘must have’. En helaas een ‘nee’ als je gluten uit tarwe probeert te minderen.
Met boekweitmeel krijg je echter ook een heerlijk krokant jasje, zonder die tarwegluten! In een paar minuten tijd krijgt een bordje met rijst dan een diepere betekenis. Grappenderwijs noemden ik mijn creatie ‘BoekweitBanana’. Geef zelf ook eens een leuke naam aan een gerecht waar je blij mee bent. Serveer deze gebakken boekweitbanana met een chilisaus of een satésaus voor een extra smaaksensatie. Het zoete van de bakbanaan combineert goed met het pittige van de sauzen.
Recept Surinaamse gebakken bakbanaan in een glutenvrij krokant jasje
melkvrij, suikervrij, glutenvrij, tarwevrij, vegetarisch, veganistisch, bijgerecht, hapje
Kies een wat rijpe bakbanaan. Let op de schil. Groen is onrijp. Geel – richting oranje met wat zwarte plekjes – is rijpend. Juist het wat zoete maakt de gebakken bakbanaan in een beslag van boekweitmeel overheerlijk – en het scheelt suiker toevoegen. Met minder suiker is iedereen gebaat. Met bruisend water door het beslag krijg je een krokanter jasje.
Ingrediënten
(als bijgerecht voor 2 à 3 personen)
- 1 rijpe bakbanaan (geel/bruin, zwarte plekjes)
- 60 ml boekweitmeel
- 60 ml (bruisend) water
- Laagje (kokos)olie in een koekenpan
Bereiden
(5 minuten)
Pel de banaan met hulp van een mesje. Snij de banaan doormidden. Snij daarna elke helft overdwars in 4 plakjes. Voeg (bruisend) water toe en roer goed tot het boekweitmeel een papje is. Zet een pan met een laagje olie op het vuur. Haal met een vork elk plakje door het beslag. Laat een paar plakjes in de olie glijden tot de pan bedekt is met de gecoate plakjes. Bak elk plakje in een paar minuten aan beide zijden goudbruin en knapperig. Laat het eventueel uitlekken op een velletje keukenpapier en dien het meteen warm op.
Meer tips voor gebakken bakbanaan
- De banaan mag zacht aanvoelen. Hoe rijper, hoe zoeter. Hoe rijper, hoe meer oranje van kleur.
- De gebakken banaan combineert goed met rijsttafels. Maar kan ook als borrelhap gebruikt worden.
- Ook boekweitbanana kan afhankelijk van jouw leefstijl bestrooid worden met poedersuiker. Of druip er wat honing of stroop over.
- Heb jij geen problemen met gluten? Van oudsher wordt het beslag van tarwemeel gemaakt. Probeer dat eens!
- De boekweitbanana is een paar dagen gekoeld en afgesloten houdbaar in de koelkast.
- Meer weten over bakbananen? Lees bijvoorbeeld http://nl.wikipedia.org/wiki/Bakbanaan
Waarom je vaker voor bakbanaan zou moeten kiezen bij keto
Pisang goreng kun je van gewone bananen maken. Kies dan wel voor stevige nog niet rijpe, omdat de rijpe of overrijpe flink poreus kunnen zijn en het resultaat dan tegen kan vallen. Zelf kies ik liever voor bakbanaan. Die zijn steviger van textuur en … beter geschikt om te bakken. Ze heten niet voor niets bakbanaan, omdat ze voor het eten eerst gebakken of gekookt moeten worden.
Weet jij dat bakbananen belangrijke prebiotische vezels bevatten voor de darmen? Net als bijvoorbeeld pompoenen, cassave en zoete aardappelen? Bovendien zijn ze milder voor de bloedsuikerspiegel dan gewone bananen. Voeg bakbananen dan ook met regelmaat toe!
Bakbananen passen prima in een gezondere leefstijl. Pak ze eens bewust op een balansdag. Ook in een koolhydraatarm dieet, zoals het ketogeen dieet, is voldoende pre- en probiotica belangrijk voor een goede spijsvertering. Zit je in een strenge ketofase? Gebruik dan amandelmeel of kokosmeel met iets meer water, daar deze meelsoorten meer vocht nodig hebben.
Alsof Surinaamse gebakken bakbanaan al niet lekker is
Op de website van Vera’s Lifestyle Wereld staan honderden recepten. Sommige traditioneel, andere vernieuwend, maar altijd zo eenvoudig mogelijk, zodat koken leuk blijft. Kijk eens mee naar:
Surinaamse bojo met mango | Cassave cake
Sew | Surinaamse zoete broodstengels
Sewai | Surinaamse zoete vermicellipap
Meer van Vera’s Lifestyle Wereld
Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.
Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.
Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.
Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop dan eens hieronder door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
- Uncategorized