Hoe pof je tamme kastanjes het gemakkelijkst?

Hoe pof je tamme kastanjes? Over zetmeelrijke voeding en zo


Dat je me wakker kunt maken voor verse tamme kastanjes … Dat had ik me een paar jaar terug niet kunnen bedenken. Raapte ik kastanjes, dan was dat voor decoratie in huis. Wilde kastanjes kun je niet eten, hoorde ik altijd. Als kind proefde ik weleens gekookte tamme kastanjes, maar ik bleef ze gruwelijk vies vinden. Niet besteedt aan mij. Prima. Dat kan.

Tot ik hoorde dat gepofte verse kastanjes heerlijk zijn. Zo anders dan gekookte. En dat kan. Zoveel voeding is smakelijker als je het niet kookt, maar rauw eet, of poft of gratineert of wokt. Heb jij dat verschil zelf al gemerkt? Het kan zoveel schelen in meer groenten lekker vinden, waardoor jij je spijsvertering zoveel beter laat functioneren. Leer daarvoor de basics en verrijk je wereld door je voeding te verrijken met meer nutriënten.



Over kastanjes en darmflora

Weet jij dat het poffen van kastanjes ongelooflijk eenvoudig is? Echt te simpel voor woorden. En daarmee beschamend dat wij dat met z’n allen nog niet doen. Want kastanjes bevatten zoveel goeds en elk van ons mag wel meer variëren in voedingsstoffen. Onze darmflora heeft die diversiteit nodig om lekker rijkelijk en gezond aanwezig te zijn. Is het spijsverteringskanaal op orde, dan kunnen wij ook beter op orde zijn. Door goed te functioneren en een sterke weerstand te hebben. Zo simpel is dat. En dat begint met de conditie van onze darmbacteriën.  

Weet jij dat – vergeleken met andere noten – tamme kastanjes vol vitaminen zitten, zoals vitamine C? Daarnaast bevatten ze veel mineralen, zoals koper en mangaan. Ze zijn bovendien zetmeelrijk, maar complex, en wat zoet daardoor. Kastanjes zijn daarmee ideaal voor mensen die moeten aansterken – of hun darmflora moeten verbeteren. Natuurlijk verlies je een deel van de voedingswaarde door verhitting, maar dat gebeurt ook met andere voeding.

Sommigen eten tamme kastanjes rauw. Mocht je geen last hebben van de irritatie die de tannine in kastanje mee kan brengen, dan kun je dat gerust doen. Zelf pof ik ze graag vooraf. Tamme kastanjes worden dan zo heerlijk zoet en zacht. Bloemig. Net als een gepofte aardappel.  Of eerder qua smaak de cassavewortel.

Natuurlijk is het poffen van tamme kastanjes het leukst op open vuur of een barbecue – denk aan gezelligheid, warmte en lekker buiten zijn. Maar in je keuken kan dat poffen ook. Een kwestie van tamme kastanjes hebben en een droge koekenpan pakken. Kook jij liever tamme kastanjes? Doe dat dan vooral. Na het koken laat de schil gemakkelijker los. Dus neem de moeite om je dieet aan te vullen. Onder dieet versta ik het biologische begrip trouwens: alle voeding die jij tot je neemt.  

Hoe pof je tamme kastanjes? Over zetmeelrijke voeding en zo
Hoe pof je tamme kastanjes? Over zetmeelrijke voeding en zo

Waar vind je kastanjes?

In Nederland staan op veel plekken kastanjebomen. Vanaf oktober vallen de kastanjes al zelf op de grond. Je mag ze rapen, want anders ruimen de gemeentediensten ze op. Zonde dus. Let op schone bolsters en schone kastanjes. Raap niet op plekken waar veel honden of katten voorbij lopen, tenzij de kastanjes letterlijk vallen waar jij bij staat – wat pijn kan doen, weet ik uit eigen ervaring. En raap altijd alleen wat jij nodig hebt. Laat genoeg over voor anderen.

Let er wel op, dat er kastanjes bestaan die je niet kunt eten. In Nederland is dat de paardenkastanje. Bij inname kan paardenkastanje zelfs giftig zijn. Je herkent ze wel gemakkelijk. Zowel het blad, bolster als vrucht zijn anders dan de tamme kastanje.

Zo heeft elke tamme kastanje een taps toelopend puntje en vormt het daarmee een druppel. Ook heeft de bolster van een tamme kastanje lange, scherpe stekels. Een paardenkastanje is meer rond en komt uit een gladde bolster. Ken dus de verschillen en de risico’s voor je gezondheid als het gaat om wildpluk. Bekijk foto’s en tekeningen en leer determineren.

Ben jij geïnteresseerd in buiten plukken? Zoek mijn andere blogs over wildplukken dan op. Zo vertelt Trechtercantharellen wildplukken in Zweden meer over het herkennen, plukken en verwerken van cantharellen. En uiteraard geef ik je wat gangbare recepten mee.  

Vind je wildplukken teveel gedoe? Of te spannend? Neem het zekere voor het onzekere en zoek in winkels de verse, eetbare kastanjes. Tegenwoordig zijn meer producten beschikbaar met kastanjes. Denk aan kastanjemeel, kastanjepuree, gepelde en gekookte kastanjes in zakken en potten, koekjes, etc. Een grote natuurwinkel heeft vaak wat liggen, net als een oriëntaalse supermarkt.

Ik kocht laatst de grootste verse tamme kastanjes die ik ooit heb gezien. Ik denk dat ze uit China komen. Daar bestaan kastanjeboomgaarden met werkelijk enorme kastanjes. Zo vreemd zijn die boomgaarden niet. Kastanjes komen van oorsprong voor in Azië.

Het oude Rome kende ook kastanjeboomgaarden, want tamme kastanjes waren onmisbaar. Kastanje was een tijdlang de Italiaanse aardappel en broden werden gebakken met kastanjemeel. De Romeinen namen dan ook kastanjes mee op hun reizen en zorgden bij het vestigen en veroveren voor aanplant in een deel van Europa.     

De basics over voeding. Gezonder koken start met weten wat je moet doen. Hoe pof je tamme kastanjes? Kijk je mee?

Poffen van tamme kastanjes

Op naar de basics. Als je weet wat je moet doen, wordt een gezonder leven met betere voeding en gezonder koken immers alleen maar eenvoudiger. Plaats de kastanjes in een bak met water. De kastanjes die boven komen drijven zijn niet eetbaar. Drijvende kastanjes zijn ofwel leeg ofwel verdroogd. Verwijder die kastanjes en gebruik ze eventueel als decoratie of compost.

Was de goede kastanjes. Prik eventueel met een mes een stuk kastanjeschil in. Zo laat de schil gemakkelijker los na verhitting. De schil is hard. Wees dus voorzichtig en schiet niet uit met het mes. En wees gerust, deze blog is samen met mijn pompoenrecepten de gevaarlijkste die je zult tegenkomen op mijn website.

Zet een pan op hoog vuur. Doe een laag kastanjes in de pan. Zodra de kastanjes beginnen te sissen, draai je ze om in de pan, zodat ook de andere kant kan roosteren. Zet het vuur terug naar halfhoog, zodat de kastanjes lekker warm en door en door verhit worden zonder dat ze aanbranden. Ze zullen verder openbarsten, waardoor ze gaan ‘bloemen’. Draai de kastanjes om en om. Meestal is 10 minuten roosteren voldoende voor een lichte roast.

Je kunt de kastanjes langer poffen. De kastanjes kunnen dan nog smeuïger worden. Maar kunnen door langere verhitting ook meer onder druk komen te staan in hun schilletjes. Maak de snee dus groot genoeg en voorkom zo hete ontploffingen.

Kastanjes passen bij alles. Serveer de kastanjes eventueel in schil aan tafel. Of laat ze afkoelen, pel ze en pureer ze tot kastanjepuree. Je kunt kastanjes in plaats van aardappelen, zoete aardappelen, bakbanaan en cassave serveren. Of maak er een vegan gourmet van met juist wel alles erbij. Zeker als je moet herstellen zijn zetmeelrijke groenten een slimme zet.

Wil je meer weten over poffen van zetmeelrijke groenten? Lees dan mee op Zoete aardappelen poffen in de oven . Deze werkwijze werkt mooi voor andere knollen.

Moet jij of iemand die jij kent letterlijk op adem komen? Denk dan eens aan zetmeelrijke groentensoepen vol kruiden. Alle voedingsstoffen te samen kunnen je herstel ondersteunen en versnellen. Meer informatie over de werking van kruiden en andere ingrediënten vind jij op Geeft vegan pompoensoep jou superkrachten? . Ook vind jij een van de meest bekende cassavesoepen in Nederland op Bravoe – Surinaamse cassavesoep. Ook deze maaltijdsoep is eenvoudig te maken.

Passen kastanjes bij een lage koolhydraten dieet, zoals het ketogeen dieet?

Sommige mensen zijn fel tegen zetmeelrijke groenten en fruit. Maar … zetmeelrijke groenten en fruit bevatten belangrijke voedingsstoffen voor je darmbacteriën. Zij groeien ervan en een goede conditie is noodzaak. Een klein beetje van complexe, zetmeelrijke koolhydraten is echter voldoende. De hoeveelheid is afhankelijk van wat jouw lijf nodig heeft. Maar denk aan circa 80 gram per dag. En vergeet niet dat sommige personen ook voor deze vorm van complexe suikers te gevoelig kunnen zijn.

In principe passen kastanjes door hun opbouw van vezels, mineralen en vitaminen prima in een lage koolhydraten dieet en een keto leefstijl. Zoals je wel vaker van mij hoort, heb je ook binnen het ketogeen dieet zetmeelrijke groenten nodig voor die prebiotica die je darmflora zo hard nodig heeft. In een keto-boodschappenlijstje mag dus zeker ook kastanjes voorkomen.

Idealiter serveer je zetmeelrijke groenten zoals kastanjes bij het avondeten, zodat je lekker vol zit en je nachtvasten zonder trek doorkomt. Let uiteraard op jouw ketofase. In het begin kunnen zetmeelrijke groenten en fruit je vetverbranding tegenhouden. Start dus voorzichtig. Breid je voeding uit en hup … op naar een beter metabolisme.

Lees meer over balansdagen, lage koolhydraten en het ketogeen dieet op Hoe wordt een gezond dieet succesvol met goede voeding

Extra tip

Weet jij dat paardenkastanje voor de mens niet eetbaar is, maar wel prachtige eigenschappen heeft voor de huid? Met verstrakkende eigenschappen? Zo kan paardenkastanje zelfs spataderen helpen verlichten, helpt het vocht af te drijven en de bloedcirculatie te verbeteren. Er is huidverzorging met paardenkastanje te koop dus lekker aanbrengen die handel!

En zo raar is het niet, dat je iets niet kunt eten, maar wel kunt gebruiken. Denk eens aan klimop. Die heeft ook verstevigende en reinigende eigenschappen. Ken jij meer planten die je niet kunt eten, maar wel gebruiken? Laat het mij eens weten.

Weet jij dat ik een reeks online nieuwsbrieven heb en e-boekjes die jij kunt downloaden? Pak het Van Wens naar Fit Plan meteen op en leer meteen waar jij staat en naar toe kunt!

Meer van Vera’s Lifestyle Wereld

Heb jij al gezien dat Vera ook boeken schrijft? Zo vind je op de webpagina Lifestyle van Vera’s Lifestyle Wereld meer over het inspirerend lifestyle boek ‘Op naar beter’. Meer over dit motiverend doe-het-zelf-boek vind je ook op de bestelsite van de drukker Pumbo. Loop meteen naar dit werkboek door te klikken op ‘Op naar beter’ van V.P. Ramman.

Vera is naast nuchter ook een fantast. Meer over haar avonturen- en fantasyverhaal ‘De Gelijkgestemden- Een nieuw begin’ vind je op de webpagina Fantasy. Meer over dit werkelijk spannende en dikke boek vind je op de bestelsite van dezelfde drukker Pumbo. Loop meteen naar de roman door te klikken op ‘De Gelijkgestemden – Een nieuw begin’ van V.P. Ramman.

Natuurlijk zijn beide boeken ook bij alle boekhandels en online winkels als Bol.com, Paagman en Bruna te krijgen. Kun je niet wachten? Download dan meteen het gratis e-boek dat Vera voor je klaar heeft staan. Dat doe je via de nieuwsbrief – die eigenlijk verder bijna niet verstuurd wordt. Je leest meer over dit cadeau op de webpagina Gratis e-book.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule

Ben je op zoek naar relevante blogs? Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.

Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.

Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo kan de content met alle informatieve blogs, tips, affirmaties, motivaties en handige recepten beschikbaar blijven. Dank voor het meedenken!

Bronvermelding

Voldoende artikelen om jou te voorzien van meer informatie. Lees eens mee op

https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/104952-de-geneeskracht-van-kastanjes.html

https://gezonderleven.com/paardenkastanje-om-spataders-behandelen/