Oogst jij weleens in de natuur? Of heb jij van alles in de tuin staan? In Nederland zijn de regels streng rond wildpluk, maar in Zweden hebben we ons eigen stuk grond, waardoor in het wild plukken geen probleem is. Het is heerlijk onthaasten zo midden in de natuur.
Maar om eerlijk te zijn: we oogsten met mate, want waarom zou je meer willen dan je nodig hebt? Zo hebben de dieren wat te eten, net als wij. Met een handje vol kun je onderstaande wildrecepten prima maken. Bij de meeste recepten vind je een YouTube-video met de bereiding. Zo zijn de stappen meteen duidelijk. Handig, toch? Laat jij weten welk recept je hier zocht? Misschien breng je mij op nieuwe ideeën. Dat zou ik erg waarderen!
Hoe maak je suikerarme bessencompote?
Veel mensen denken dat er erg veel suiker in zelfgemaakte jam, gelei of compote moet. Maar niets is minder waar. Ook is het toevoegen van pectine niet altijd nodig. Dat maakt de smaak wel zo puur en de bereiding heel eenvoudig. Kijk maar eens mee naar deze bessencompote die echt veel minder suiker bevat dan normaal.
Hoe maak je wildpluk extra fijn met heidesuiker?
Bloemensuiker raakt vergeten, terwijl dat juist zo lekker smaak kan geven aan gerechten en desserts. Maak eens deze heidesuiker. Het is heel eenvoudig en maakt plukken erg leuk.
Hoe maak je wilde appel lijsterbes gelei?
In Scandinavië kun je in sommige supermarkten en souvenirwinkels lijsterbesgelei vinden. Het is een heerlijke toevoeging aan vleesgerechten. Ook een broodje haloumi wordt vele malen lekkerder waardoor een barbecue extra leuk is.
Hoe maak je rozenbottellimonade?
Aan het einde van de zomer beginnen de rozenbottels te rijpen, nadat de bottelrozen zijn uitgebloeid. Tijd om er een heerlijke siroop of thee van te maken!
Hoe maak je appel-bosbessensaus zonder geleisuiker?
Zonder geleisuiker kun je ook heerlijke vruchtensaus maken die lang houdbaar kan zijn. Maar eenmaal over yoghurt of ontbijtpap zal je de saus niet lang hoeven te bewaren. Zo op!
Hoe bak je met zwarte bessen? Heerlijke cassiscake
Zwarte bessen zijn ook erg gemakkelijk te houden in je tuin. Ze zijn geweldig in cakes. Minder suiker en toch een heerlijke cake. Lekker luchtig en zacht van smaak met een paar ingrediënten. Dat krijg je met cassis.
Hoe bereid je cantharellen?
De gele cantharellen zijn een van de weinige paddenstoelen die heel herkenbaar zijn. Deze hanenkammen vinden we gewoon in ons bos in Zweden! Kijk eens mee naar de vindplaatsen en de bereiding.
Hoe pluk je trechtercantharellen?
De bruine trechtercantharellen zijn zo uniek van vorm, dat wij ze durven plukken. Ook deze cantharellen groeien in onze Zweedse ’tuin’. Deze rubberachtige paddenstoelen zijn een heerlijke aanvulling bij allerlei gerechten. Bij het recept vind je meer informatie.
Heerlijke cantharellen en courgettesoep
Cantharellen worden doorgaans als bijgerecht geserveerd. Deze paddenstoelen passen goed bij wildgerechten. Maar in een soep komen ze ook goed tot hun recht! Probeer het eens uit.
Hoe maak je een groentepannetje met cantharellen?
Cantharellen doen het goed in een wildpannetje met verschillende paddenstoelen en groenten. Serveer er wat vis, vlees of peulvruchten bij en je bent een tevreden mens.
Hoe maak je bospaddenstoelensoep? Hier kun je smokkelen met wildpluk
Voor deze bospaddenstoelensoep heb je maar weinig nodig. In ruil krijg je een heerlijke, gemakkelijke maaltijd. Proef het wild!
Hoe maak je appeltaart met zwarte bessen en cacao? Ook zonder wildpluk!
Zwarte bessen, oftewel cassis, doen het erg goed in taarten en combineren fijn met appels. Maak dus eens een andere appeltaart, want verandering van spijs doet eten!
Hoe maak je meidoornbessenconfituur?
Meidoornbessen, oftewel hawthorn, lijken op kleine appeltjes. De fris tintelende smaak maakt elke barbecue of wildgerecht net even smaakvoller. Wij serveren deze meidoornbessenconfituur vaak bij gepekelde kalkoen.
Wildpluk is een mooi excuus voor deze taart met peren en bramen
Als je de beschikking hebt over een perenboom in jouw buurtje en wat bramenstruiken kun je daar een heerlijke taart van maken. Want waarom zou je altijd voor diezelfde cake of taart gaan?
Hoe pof je tamme kastanjes na wildpluk?
Ergens in oktober vallen de tamme kastanjes op de grond. Een mooi moment om die kastanjes te poffen in de pan thuis. Zo klaar. Beloofd. En zoveel beter dan koken!
Hoe verwerk je sleedoornbes na wildpluk?
In dit deel van Europa hebben we zoveel sleedoornbessen … en we weten niet wat we ermee moeten doen. Toch zitten de besjes boordevol goede voedingsstoffen en helpen ze geweldig herstellen. En wat een excuus voor sloe wodka!
Mis jij nog recepten? Laat eens weten welke gerechten jij graag wilt zien op deze webpagina. Misschien kan ik jou uithelpen, want: Heb het fijn waar mogelijk.

Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij alle (online) boekhandels te krijgen. Kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl want drukkerij Pumbo publiceert tevens werken van schrijvers die niet in de bibliotheken en boekhandels verschijnen.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Desserts en lekkernijen
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
- Uncategorized

 
                 
                