Surinaamse gerechten zijn bijzonder, omdat het land een smeltkroes aan smaken kent zoals Afrika, China, India, Indonesië en Zuid-Amerika. Daarnaast kan elk huishouden een eigen familierecept hebben van hetzelfde gerecht. Op de webpagina van Vera’s Lifestyle Wereld zijn al verschillende populaire recepten te vinden – en er volgen meer. De meeste blogs bevatten een YouTube-video zodat de bereidingswijze je snel duidelijk wordt. Kijk eens mee en proef Suriname!
Hoe maak je Surinaamse markoesa stroop? Passievruchtlimonade
Geen enkele Surinaamse rijsttafel is compleet zonder een glas markoesa stroop – met of zonder ijs. Passievruchten bieden een heerlijke tegenwicht op het pittige eten.
Hoe maak je maracuja simple syrup
Verschillende soorten maracuja zorgen voor verschillende soorten suikersiroop. Deze granadilla is geweldig als maracuja simple syrup in dranken en desserts. Zo proef je de tropen een stukje beter.
Hoe maak je een granita van maracuja en groene thee?
Je wist niet dat je deze maracuja granita nodig had, tot je het proefde. De smaken komen volledig naar voren en vormen een geweldig dessert of drankje bij het natafelen.
Hoe maak je Surinaamse sew? Zoete broodstengels
Sew komt uit de Surinaams-Hindoestaanse keuken. Van oudsher worden deze zoete broodstengels geserveerd bij huwelijksceremonies en kerkdiensten. Maar eigenlijk is deze snack altijd lekker en daarom ook vaak te koop in oriëntaalse supermarkten.
Hoe maak je Surinaamse roth persad? Zoet platbrood
Roth persad is zoet flatbread en wordt in de Surinaams-Hindoestaanse keuken gebruikt voor offerandes en kerkdiensten. In India worden deze dikke, kleine pannenkoekjes ook geserveerd bij een kop thee. Heerlijk verzadigend en gezellig!
Hoe maak je zelf ghee?
Door zelf ghee te maken, maak je eigenlijk je leven beter, gemakkelijker en goedkoper.
Hoe maak je Surinaamse laddoo zonder koken? Zoete kokosballetjes
Met slechts 2 ingrediënten maak je een hoop snoepgoed. Laddoo wordt van oudsher door Surinaamse hindoestanen gemaakt als offerande op speciale feestdagen als Divali. Deze zoete kokosballetjes zijn een heerlijke snoeperij en erg gemakkelijk te maken.
Hoe maak je Surinaamse bara? Hartige donuts
Uit de Surinaams-Hindoestaanse keuken komt een snack die intussen ook in Nederland aan populariteit wint: bara. Bij toko’s zijn gevulde bara’s erg populair, maar wist je dat deze hartige donuts eigenlijk veganistisch zijn en alleen opgediend werden met wat chutney? Hoe je deze Surinaamse bara naar wens maakt, vind je in dit onderstaand recept.
Hoe maak je Surinaamse sewai? Zoete vermicellipap
Zoete vermicellipap is een van die Surinaams-Hindoestaanse desserts die altijd ingezet kunnen worden. Surinaamse sewai blust elke pittige rijsttafel en smaakt zacht. Met recht comfort food.
Hoe maak je Surinaamse mitha bhaat? Romige veganistische rijstepap
Mitha bhaat wordt bij veel Surinaams-Hindoestaanse ceremonies geserveerd. Het is een heerlijk toetje ter afsluiting van een mooie dag. Deze romige veganistische rijstepap is zelfs vriendelijker voor de spijsvertering. Geniet ze!
Hoe maak je paarse rijstepap? Twist op de klassieke mitha bhaat
Deze paarse rijstepap wordt verkregen met zwarte kleefrijst die door witte kleefrijst is gemengd. Het is net even anders – de smaak en de bite – en is een gaaf dessert of ontbijt. Een mooie twist op de klassieke mitha bhaat.
Hoe maak je Surinaamse roti? Flatbread
Roti is het platbrood dat gebruikt wordt om de groenten van het bord te scheppen. De stappen voor deze glutenvrije flatbread kun je volgen voor het maken van de traditionele Surinaamse roti: die met zelfrijzend bakmeel.
Hoe maak je Surinaamse sojabrokken in ketjap?
Proef Suriname eens met dit gerecht! De sojabrokken in ketjap zijn knapperig, zoet en zout tegelijk en bieden bij de roti een fijne tegenwicht op pompoenpuree en kousenband – de klassieke hindoestaanse roti-combinatie bij bruiloften en puja’s.
Hoe maak je Surinaamse sojabrokken met masala en aardappel?
Bij roti en rijst passen stoofpotjes. Deze sojabrokken met masala en aardappel zijn een geliefde veganistische klassieker in de Surinaams-Hindoestaanse keuken en worden dan ook vaak opgediend bij belangrijke ceremonies.
Hoe maak je Surinaamse kousenband?
Kouseband, kousenband of kowsbanti … het maakt niet uit hoe je deze lange bonen noemt. Een feit is wel dat je heerlijke stoofpotjes kunt maken met kousenband die perfect passen bij roti en rijst. Moeilijk is dit gerecht in elk geval niet. Wel smakelijk. Proef Suriname eens!
Hoe maak je Surinaamse kousenband met aardappel?
Kousenband met aardappel is een geliefd veganistische gerecht bij de Surinaamse rotitafel. Dit stoofpotje is dus een must, maar gelukkig niet moelijk te maken. Past zowel bij roti als rijst.
Hoe maak je Surinaamse khora? Gekruide pompoenpuree voor bij roti of rijst
Gekruide pompoenpuree is een populair stoofpotje bij Surinaams-Hindoestaanse roti- en rijsttafels. Khora geeft door de gladde textuur en is zoet en gekruid tegelijk, waardoor het perfect samengaat met groentegerechten als sojabrokken en kouseband.
Hoe maak je Surinaamse bhata chokha? Chutney van gepofte aubergine
Bhata chokha is een populair bijgerecht bij rijst of roti. Deze chutney van gepofte aubergine heeft een onweerstaanbare rooksmaak.
Hoe maak je Surinaamse gestoofde gevulde sopropo
Bittermeloen met je leren eten. Een van de manieren is om sopropo te vullen en te stoven. In Suriname wordt dit gerecht vaak bij rijst geserveerd. En zo bitter is het echt niet met de stappen in dit recept.
Hoe maak je Surinaamse omeletjes?
Zonder de spinazie is dit precies het recept voor die Surinaamse gebakken eieren of omeletjes die bij rijst worden geserveerd. Snijd het eventueel in reepjes. Veel plezier ermee!
Hoe maak je gebakken bakbanaan? Surinaamse baka bana (pisang goreng)
Deze Surinaamse baka bana is een heerlijk bijgerecht voor rijsttafels. De Surinaamse gebakken bakbanaan gaat net even anders dan de Indonesische pisang goreng. Het recept van Vera’s Lifestyle Wereld is zowel te maken met gewone tarwemeel als met glutenvrij meel.
Hoe leg je appels op azijn?
Ook zuurgoed is onmisbaar bij Surinaamse rijsttafels. Deze appels op azijn met uitjes tonen een van de vele variaties.
Hoe maak je Surinaamse pasteitjes?
Een lekker bijgerecht of snack zijn deze Surinaamse pasteitjes. Deze hartige hapjes worden doorgaans op verjaardagen geserveerd. En als je eenmaal eentje hebt geproefd, weet je waarom die feesten zo druk worden bezocht.
Hoe maak je Surinaamse godjhia?
Deze beignets zijn gevuld met kokos en behoren tot de favorietste snacks van de Surinaamse hindoestanen. Doorgaans wordt het gefrituurd, maar eerlijk … uit de oven zijn ze knapperiger en smakelijker.
Hoe maak je pakora met bloemkool en spinazie?
Pakora met bloemkool en spinazie is een fantastisch zacht groentehapje en een populaire snack op hindoestaanse gelegenheden.
Hoe maak je pakora met aubergine en spinazie
Pakora is een populaire snack op hindoestaanse feestjes. Ook past het perfect bij rijsttafels.
Hoe maak je Surinaamse maizenakoekjes? Gommakoekjes
Surinaamse maizenakoekjes zijn in Suriname de koekjes die overal bij passen. Ze zijn overal te koop. Gommakoekjes zijn glutenvrij en worden maar met een paar ingrediënten gemaakt. Lekker voordelig en gemakkelijk!
Hoe maak je Surinaamse telo met bakkeljauw?
Surinaamse telo met bakkeljauw is vaak te koop in toko’s, op markten en bij tropische evenementen. Gebakken cassave kun je echter ook thuis zelf maken. En die gedroogde vis kun jij ook omtoveren tot een zacht en sappig geheel … met dit recept!
Hoe maak je Surinaamse bravoe met kip?
Surinaamse bravoe met kip is comfort food. Het wordt vaak ingezet bij herstel van zieken en is een geweldige stevige maaltijdsoep. Je zit uren prettig vol. Varieer eens met gedroogde vis.
Hoe maak je een veganistische Surinaamse bravoe?
Een mooie veganistische variatie op de bravoe met kip of vis. Deze maaltijdsoep is lekker verkwikkend.
Hoe maak je Surinaamse bojo? De klassieke zoete cassavetaart
De Surinaamse bojo is met recht comfort food en komt uit de Creoolse keuken. Dit nagerecht op basis van geraspte cassave wordt in de oven gegaard tot een smeuïge cassavetaart. Het geheel is onbeschrijflijk lekker en verzadigend.
Hoe maak je zoete Caribische cassavetaart met ananas?
Zoete cassavetaart met ananas is een mooie afwisseling op de klassieke Surinaamse bojo. Deze variant vind je verspreid over The Caribbean. Proef het dus zeker eens op een van de vele eilandjes in het Caribisch gebied die dichtbij Suriname liggen.
Hoe maak je zoete cassave cake met cacao en kersen?
Cassave cake is saai? Niet met dit recept. Deze zoete tapiocataart bewijst dat cacao en kersen goed samengaan met cassave en kokos. Niet vreemd als je bedenkt dat alle ingrediënten in hetzelfde land te vinden zijn. Proef Suriname maar.
Hoe maak je cassave cake met mango? Proef de tropen!
Als je wilt variëren met de klassieke Surinaamse bojo dan is deze cassavecake met mango een aanrader. De smaken van vanille en mango, samen met de gestoofde cassave in kokos combineren perfect met elkaar. Een aanrader!

Meer blogs en de vrijwaringsclausule
Ben je op zoek naar recepten en tips gericht op een gezonde levensstijl? Werk jij ook graag met pure natuurproducten? Loop eens door de blogcategorieën van Vera’s Lifestyle Wereld – of gebruik de zoekoptie voor zoeken binnen de website.
Ben je op zoek naar boeken van V.P. Ramman? Kijk eens hier voor het fantasy boek De Gelijkgestemden. Meer over het lifestyle boek Op naar beter vind je hier. De boeken zijn bij alle (online) boekhandels te krijgen. Kijk ook eens hier bij Boekenbestellen.nl want drukkerij Pumbo publiceert tevens werken van schrijvers die niet in de bibliotheken en boekhandels verschijnen.
Alle informatie op de pagina’s van Vera’s Lifestyle Wereld is naar beste weten opgesteld. Resultaten verschillen per persoon en per recept. Neem kennis van de vrijwaringsclausule op de website. Op die contactpagina staat ook het emailadres van Vera mocht je in contact willen komen. Natuurlijk zijn complimenten en verbeterpunten ook welkom.
Vera’s Lifestyle Wereld doet niet aan betaalde promotie, tenzij expliciet wordt vermeld. Wel kan Vera’s Lifestyle Wereld voor sommige links een kleine commissie ontvangen. Deze website kan blijven bestaan door Google Ads. Zou je daarom alsjeblieft ‘advertenties weergeven’ op ‘ja’ willen zetten? Zo help je mee met alle info online houden. Dank vast!
- Boeken van V.P. Ramman
- DIY projecten plus tips
- Een beter mens met hond
- Een beter mens outdoor en op reis
- Een betere leefstijl en een positieve mind
- Recepten | Balansdagen en gezondere optie
- Recepten | Barbecue, kamado, grill of oven
- Recepten | Glutenvrij of tarwe-allergie of intolerantie
- Recepten | Haren en huid
- Recepten | Hollandse en andere Europese gerechten
- Recepten | Ketogeen of koolhydraatarm dieet
- Recepten | Klein budget of voordelig
- Recepten | No bake of koelkast zonder bakken
- Recepten | Suikerarm of minder suiker
- Recepten | Suriname of Hindoestaans
- Recepten | Vegan of vegetarisch
- Uncategorized